GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

četvrtak, 7. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Na današnji dan pre deset godina otvorena stanica "Vukov spomenik"

Podzemlje za ponos

Stanica je izgrađena 43 metra ispod zemlje i po tome je jedna od najdubljih u Evropi. Ima pet nivoa na kojima se nalaze poslovni prostori, peroni i garaža sa 92 parking mesta

Stanica podzemne železnice "Vukov spomenik", ponos tadašnje vlasti i predsednika Slobodana Miloševića, otvorena je na današnji dan pre deset godina. U slavu 7. jula, Dana ustanka Srbije koji se obeležava kao sećanje na pucanj Žikice Jovanovića Španca u žandarma, Milošević je otvorio prvu stanicu buduće i nikad do kraja ostvarene beogradske podzemne železnice.

- Činjenica da je naša zemlja ovakav projekat uspešno realizovala u godinama kada se nalazila pod potpunom međunarodnom blokadom i do sada nezapamćenim pritiskom spolja, dokazuje da to nije moglo da bude smetnja da Beograd dobije najmoderniju podzemnu železničku stanicu u Evropi.

Ona ima ne samo praktičan, nego i simboličan značaj, jer je, nesumnjivo da smo u pogledu razvoja železnice zakoračili u budući vek. Železnica u Srbiji treba ovako da izgleda i ovako će izgledati kada se završi projekat koji smo započeli u realizaciji modernizacije železnica i brzih pruga - rekao je Slobodan Milošević otvarajući stanicu "Vukov spomenik".

Stanica je uistinu bila jedna od najlepših, gotovo potpuno u mermeru, ali su sva ostala stajališta podzemne železnice bila daleko od osnovne pristojnosti. Za njenu izgradnju vezana je i afera sa učešćem "Dafiment banke" u kreditiranju posla. Banka je za izgradnju ove stanice odobrila Železničko-transportnom preduzeću Beograd tadašnjih 15 miliona maraka, a Gradu Beogradu 10 miliona. Posle propasti "Dafimenta" aktivirane su bankarske garancije kojima je ovoj banci oduzet poslovni prostor koji je na stanici imala.
Za ovih deset godina, koliko je stanica "Vukov spomenik" u upotrebi kroz nju je prošlo oko 350.000 vozova i 45 miliona putnika.
- Dnevno danas kroz stanicu prođe oko 80 vozova "Beovoza" i teretnih kompozicija i oko deset hiljada putnika. Na stanici radi 150 zaposlenih koji se brinu o saobraćajnom, tehničkom i bezbednosnom funkcionisanju "Vukovog spomenika" - kaže Milutin Radovanović, šef ove stanice.

Stanica podzemne železnice "Vukov spomenik" izgrađena je 43 metra ispod zemlje, i po tome je jedna od najdubljih u Evropi. Stanica ima pet nivoa na kojima se nalaze poslovni prostori, peroni i garaža sa 92 parking mesta. Pored saobraćajnog značaja, "Vukov spomenik" je zbog svoje vizuelne atraktivnosti i građevinske izuzetnosti postao prava turistička atrakcija koju su od otvaranja posetile brojne delegacije, ekskurzije i turisti.

N. Č.


vesti po rubrikama

^Beograd

Počele pripreme za zimsku sezonu
MasterKard u Poštanskoj štedionici
GSP vodi Beograđane na Avalu
Ne može preko moje njive!
Otvara se prva Računarska gimnazija
Podzemlje za ponos
Najviše mesta u "Princezi Oliveri"
Gasifikacija u Savskom vencu
Aktivnosti na zaštiti od virusa HIV
"On lajn" kupovina
Gradske vesti : Prezentacija tri urbanistička projekta...
 


     


FastCounter by LinkExchange