GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

četvrtak, 7. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Otvara se prva Računarska gimnazija

Prva računarska gimnazija u gradu počeće da radi ove jeseni. Poput Matematičke gimnazije i njoj sličnih škola, namenjena je nadarenoj deci koja su pokazala izuzetne uspehe u oblasti informatike i računarstva. Prema rečima Branislava Đurđevca, direktora škole, Gimnazija je nastala iz potrebe za obrazovanjem stručnjaka iz oblasti informatike.

Praktična nastava

Škola je orijentisana na praktičan rad, pa će se tako nastava iz svih predmeta izvoditi na računarima. Pored standardnih predmeta koji se izučavaju u gimnazijama, polaznici će slušati i neke nove predmete. Diskretna matematika, primena računara, računarski sistemi, napredne tehnike programiranja, modeli i baze podataka, samo su neki od predmeta.

- Računarska gimnazija nastala je iz potrebe za obrazovanjem kadrova iz ove oblasti, kako bi se uklopili u svetske trendove razvoja obrazovanja. Radimo na otvaranju škole već pet godina. Elaborat škole predat je Ministarstvu prosvete i sporta u aprilu ove godine, a radiće se po Nastavnom planu i programu za obdarene učenike - kaže Đurđevac.

Za upis u prvi razred treba izdvojiti 4.400 evra. Računarska gimnazija besplatno je u prvu godinu upisala sedmoro stipendista, koji su pokazali izvanredne rezultate na saveznom, republičkom ili okružnom takmičenju iz matematike ili fizike.

- U izradi elaborata škole polazili smo od iskustava izučavanja računarskih predmeta u drugim školama, ali i od iskustava zemalja koje imaju ovakve škole. Gimnazija zadovoljava sve kriterijume, ima dosta opštih predmeta kao u drugim gimnazijama, ali je mnogo više usmerena ka informatici. Mnoga deca osećaju da će upravo ova oblast biti jedna od dominantnijih - objašnjava Dušan Tošić, profesor na Matematičkom i Računarskom fakultetu.

Osnivač Računarske gimnazije je kompanija "Cet", koja je pre dve godine osnovala i Računarski fakultet.

I. Z.


vesti po rubrikama

^Beograd

Počele pripreme za zimsku sezonu
MasterKard u Poštanskoj štedionici
GSP vodi Beograđane na Avalu
Ne može preko moje njive!
Otvara se prva Računarska gimnazija
Podzemlje za ponos
Najviše mesta u "Princezi Oliveri"
Gasifikacija u Savskom vencu
Aktivnosti na zaštiti od virusa HIV
"On lajn" kupovina
Gradske vesti : Prezentacija tri urbanistička projekta...
 


     


FastCounter by LinkExchange