GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

četvrtak, 7. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Izgradnja nove Osnovne škole u Kaluđerici pod znakom pitanja

Ne može preko moje njive!

Projekat za izgradnju nove Osnovne škole je gotov, ali radove koče nerešena imovinsko-pravna pitanja i vlasnici pojedinih parcela

Iako je glavni projekat za izgradnju nove osnovne škole u Kaluđerici gotov, na površinu su isplivali imovinsko-pravni problemi oko dela zemljišta na kome škola treba da se gradi. Građevinski kompleks za gradnju škole formiran je krajem 2003. godine kada je donet i Akt o urbanističkim uslovima. Opština Grocka, rešenjem od 14. januara prošle godine, sve parcele u kompleksu prenela je na Grad i marta ove godine izdala odobrenje za gradnju. Firma "Izolinvest" je u junu uradila glavni projekat, ali probleme prave neki vlasnici zemljišta koji su nezadovoljni materijalnom nadoknadom.

Opština Grocka

- Zemljište namenjeno izgradnji školske zgrade predato je Gradu koji je investitor, i Grad može dobiti dozvolu za gradnju. Uprava za imovinsko-pravne odnose opštine Grocka je zaključila sporazum sa vlasnicima imanja koji su pristali na ponuđenu cenu otkupa, ali ne može nikog da obaveže da pristane na otkup. Vlasnici koji nisu zadovoljni ponuđenom cenom pokušaće da u vanparničnom postupku pred Petim opštinskim sudom ostvare veću nadoknadu - kaže Dragan Stošić, zamenik načelnika Opštinske uprave.

Postojeću Osnovnu školu "Aleksa Šantić" pohađa više od 2.000 učenika, pa škola zbog nedovoljnog kapaciteta radi u tri smene. Zato je Sekretarijat za obrazovanje još prošle godine za novu školu izdvojio 210 miliona dinara. Prema projektnoj dokumentaciji nova škola imaće 6.000 kvadrata i 24 učionice u kojima će nastavu pohađati 720 učenika.

- U ovom naselju imamo problem sa viškom učenika, a evidentan je manjak prostora. Zato smo odlučili da izgradimo novu školu. O kupovini zemljišta uspeli smo da se dogovorimo sa većinom vlasnika, ali pojedinci nisu bili zadovoljni ponuđenom sumom. Slučaj je dostavljen Petom opštinskom sudu. Zaista mislim da ovo nije u redu, ti ljudi ne vode računa o opštem interesu. Nadam se da će se sve rešiti, jer bi Sekretarijat za obrazovanje trebalo da izdvoji dodatnih 10 miliona dinara, što je veliki novac. Mi školu ne možemo da gradimo dok se ne reše imovinsko-pravni odnosi. Sve je spremno za tender samo čekamo rešenje - kaže Vladimir Todić, gradski sekretar za obrazovanje.

"Aleksa Šantić"

Osnovna škola "Aleksa Šantić" u Kaluđerici radi u dve školske zgrade međusobno udaljene jedan kilometar. Renovirana je stara školska zgrada u kojoj nastavu izvode devet odeljenja od prvog do četvrtog razreda u tri smene. Nova školska zgrada ima 21 učionicu i brojne kabinete. Zgrada je dovršena 1985. godine i naizgled ima sve uslove za kvalitetno održavanje nastave. Zbog velikog priliva stanovništva, raste i broj dece u školi, pa će 20 odeljenja ostati bez svojih učionica. Nastava će se zato izvoditi u međusmenama. Nedostatak prostora, stvara problem korišćenja učionica za izvođenje redovne nastave, a realizacija vannastavnih aktivnosti je pod znakom pitanja.

Sekretarijat za obrazovanje uplatio je na ime naknade uzetog zemljišta više od dva miliona dinara vlasnicima zemljišta. Međutim, Branislav i Slobodan Marković, kao i Radivoje Marković, nisu spremni da prihvate ponuđeni sporazum.

- Zemlju ne damo zato što je uzimaju, a nikoga ne pitaju. Bez našeg znanja zemlja je izuzeta i preneta na Grad. To zemljište je 1988. godine uknjiženo na našeg oca, a posle njegove smrti 2003. godine uknjiženo je na ime mog brata i moje. Opština Grocka je odbila da nam izda rešenje o vlasništvu, na šta smo mi u maju ove godine podneli žalbu. Naknada nam je ponuđena 15. juna, iako naša žalba nije bila rešena. Predstavnici gradskog javnog pravobranilaštva ponudili su nam cenu za zemljište po principu "uzmi ili ostavi" i uopšte nisu hteli da razgovaraju o visini naknade. Ponuđena nam je cena koja je ispod tržišne, a nisu procenjena ni stabla kajsija stara više od 25 godina koja se nalaze na zemljištu - kaže Branislav Marković, jedan od vlasnika zemljišta.

Marković dodaje da nije protiv gradnje škole i da čak ni cena nije sporna, ali je problem što ih niko nije obavestio o izuzimanju zemljišta.
- Grad želi da otkupi 46 ari zemlje od nas, a meni od tog placa preostaje 10 ari do kojih ću, ako škola bude izgrađena na tom mestu, moći da priđem samo helikopterom, pošto mi zatvaraju put - dodaje Marković.

I. Z. - N. Č.


vesti po rubrikama

^Beograd

Počele pripreme za zimsku sezonu
MasterKard u Poštanskoj štedionici
GSP vodi Beograđane na Avalu
Ne može preko moje njive!
Otvara se prva Računarska gimnazija
Podzemlje za ponos
Najviše mesta u "Princezi Oliveri"
Gasifikacija u Savskom vencu
Aktivnosti na zaštiti od virusa HIV
"On lajn" kupovina
Gradske vesti : Prezentacija tri urbanistička projekta...
 


     


FastCounter by LinkExchange