GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

sreda, 6. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Domu zdravlja "Voždovac" počela sa radom mobilna ekipa

Lekari stižu do svih pacijenata

U okviru Centra za preventivne zdravstvene usluge Doma zdravlja "Voždovac" juče je počela sa radom mobilna terenska ekipa. Ekipa koju su sačinjavali lekar, medicinska sestra i patronažna sestra dežurali su juče od 8 do 12 sati u Mesnoj zajednici "Milorad Umljenović".

- U naredna dva meseca, terenske ekipe će obilaziti mesne zajednice gde će razgovarati sa građanima, davati im savete, ali će moći i da provere nivo šećera u krvi, masnoću u krvi i krvni pritisak. Od septembra, u Domu zdravlja počeće da radi centar za prevenciju, u kom će biti objedinjene sve službe. U centru će raditi dva lekara Slavica Milošević i Zorka Savić. Ekipe će, osim mesnih zajednica, obilaziti i škole i kuće, a najveću pomoć u dobijanju informacija o pacijentima dobićemo od patronažnih sestara, jer one već imaju registrovane pacijente sa faktorima rizika - objasnila je dr Dragana Nalić, direktor Doma zdravlja "Voždovac".

Ovaj projekat finansirala je Evropska unija preko Evropske agencije za rekonstrukciju i razvoj, uz podršku Ministarstva zdravlja.
U pripremi je otvaranje edukativnih centara u 25 domova zdravlja širom Srbije, a neki od njih će imati i ove mobilne ekipe. Cilj ovog projekta koji će trajati godinu i po dana je prevencija, rano otkrivanje bolesti, promocija javnog zdravlja i izrada vodiča dobre prakse. Pacijenti će biti blagovremeno obaveštavani o posetama lekara mesnim zajednicama. U Mesnoj zajednici "Siva stena", u Ulici Vanđela Tome, ekipa će dežurati 14. jula, dok će u Mesnoj zajednici "Braća Jerković" u Meštrovićevoj ulici 34 dežurati 19. jula.

S. T.


vesti po rubrikama

^Beograd

Vandalizam protiv dečije bezbednosti
Novi prostor za žrtve nasilja
Kraj problemima sa otpadnim vodama
Dostavljene ilustrovane odluke o kućnom redu
Lekari stižu do svih pacijenata
Pretučen "novi" predsednik
Bager legalno gazi zelenilo Voždovca
Georgina trudna dvadeset godina
Otvoren 34. filmski festival u Sopotu
Završeni dani džeza
Hardkor do daske
Upoznajte Beograd : Kapetan Mišino zdanje
Gradske vesti : Voda ispravna na pet izvora...
 


     


FastCounter by LinkExchange