GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

sreda, 6. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Mokroluški kolektor se privodi kraju i za oko 10 dana biće pušten u rad

Kraj problemima sa otpadnim vodama

Stari fekalni i kišni kolektori često su bili preopterećeni zbog velikog pritiska vode, pa će novi kolektor, prečnika od 3,5 do 4,5 metra rasteretiti stare i obezbediti sve objekte duž njegove trase

Radovi na Mokroluškom kolektoru privode se kraju i on će za desetak dana biti pušten u rad. Stari fekalni i kišni kolektori često su bili preopterećeni zbog velikog pritiska vode, pa će novi kolektor prečnika od 3,5 do 4,5 metra rasteretiti stare i obezbediti sve objekte duž njegove trase i povećati bezbednost na autoputu.

Radovi već tri godine

Izgradnja kolektora započela je 2002. godine od Prešernove ulice, a na njega se priključuju kolektori iz ulica Milorada Bondžulića i Daruvarske, kao i kišni kolektor Duboki potok sa Zvezdare, a objekat se završava kod Dušanovačke ulice sa ukupnom dužinom od 1.418 metara.
Predviđeno je da ovaj kolektor primi svu kišnu i otpadnu vodu sa površine 3.000 hektara, spreči zadržavanje vode usled pljuskova i velikih kišnih nanosa. S obzirom da Beograd leži na 40 brda jasno je da ovakvi objekti neophodni za poboljšanje uslova života građana.

- Problem kanalizacije jedan je od krupnijih problema Beograda i prema jednom od proračuna za rešavanje svih pitanja vezanih za kanalizaciju potrebno je oko pola milijarde evra. Grad za to nema sredstava, ali može da uradi niz manjih projekata. Tek kada kolektor počne da radi, videće se sve prednosti ove investicije - rekao je Boris Ranković, direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju grada.

On je naglasio da problem sa kišnicom i otpadnim vodama imaju svi koji žive pored autoputa, bez obzira da li su kuće gradili legalno ili nelegalno.

- Kolektor će sakupiti vodu i rešiti probleme stanovnika Malog Mokrog Luga, Konjarnika, Dušanovca i dela Zvezdare. Rešiće se i pitanje klizišta, kako onih pokrenutih, tako i onih koja prete. Buka koju stanari podižu je bespotrebna, jer da postoji i najmanja sumnja da ih ova građevina može ugroziti, ne bi se ni gradilo na ovom mestu. Postoji i sistem raseljavanja, ali su ovi stanari izgradili svoje kuće bez dozvole i taj program na njih ne može da se primeni - kaže Ranković.

Okupljeni građani nisu podržali otvaranje kolektora jer im, kako kažu, od kada su krenuli prvi radovi, u kuće voda non-stop nadire. Takođe, optužuju Direkciju i pomenute radove za neprijatne mirise i veliki broj komaraca.

- Ovoliko vode na jednom mestu i to pred nosom ljudi! Od komaraca ne može da se živi, a smrad je nesnosan. Iako smo Cigani imamo pravo da živimo! Ja sam astmatičar, kćerka mi je bolesna, šta da radimo, ko da nam pomogne? Ovde ima invalida, starih i dece i na to niko ne obraća pažnju - kaže jedna od okupljenih stanarki obližnjih kuća.

V. V.


vesti po rubrikama

^Beograd

Vandalizam protiv dečije bezbednosti
Novi prostor za žrtve nasilja
Kraj problemima sa otpadnim vodama
Dostavljene ilustrovane odluke o kućnom redu
Lekari stižu do svih pacijenata
Pretučen "novi" predsednik
Bager legalno gazi zelenilo Voždovca
Georgina trudna dvadeset godina
Otvoren 34. filmski festival u Sopotu
Završeni dani džeza
Hardkor do daske
Upoznajte Beograd : Kapetan Mišino zdanje
Gradske vesti : Voda ispravna na pet izvora...
 


     


FastCounter by LinkExchange