GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

sreda, 6. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vandali uništili tek postavljenu dvorišnu ogradu u OŠ "Ivan Gundulić"

Vandalizam protiv dečije bezbednosti

Ograda je koštala 250.000 dinara. Postavljena je zahvaljujući dobroj volji roditelja koji su sakupili 50.000 dinara, dok su Sekretarijat za obrazovanje i škola odvojili po 100.000 dinara

Tek postavljenu ogradu oko školskog dvorišta Osnovne škole "Ivan Gundulić" na Novom Beogradu, u petak kasno popodne, nepoznati vandali isekli su profesionalnim alatom. Savka Savković Ćorluka, direktorka škole, nije prstom uperila u krivca, ali smatra da su ogradu mogli uništiti stanari okolnih zgrada, koji dvorište škole koriste kao prečicu do autobuske stanice.

Akcije Ministarstva prosvete i sporta

Za sada se u oko 1.750 osnovnih i srednjih škola u Srbiji nalazi 250 školskih policajaca, a na teritoriji Beograda taj broj je 110. Akcija "Školski policajac" počela je pre tri godine, ali zbog nedostatka novca i ljudstva postoje problemi. Školski policajci prolaze posebnu obuku, zajedno sa pedagogom, psihologom i direktorom škole u kojoj rade.
- U akcijama za poboljšanje bezbednosti u školama imamo veliku pomoć UNICEF-a i odličnu saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova koji su pojačali kontrole u školama. Pri kraju smo pregovora za proširenje akcije školskog policajca i za uvođenje trećeg časa fizičkog vaspitanja. Na taj način možemo vratiti deci igru i školska dvorišta - ističe Bogoljub Lazarević, načelnik Republičke prosvetne inspekcije.

- Ogradu smo postavili u petak oko četiri posle podne. Već oko osam sati uveče javili su nam da je ograda isečena i to profesionalnim alatom. Stvarno ne mogu da verujem da neko može da uradi tako nešto.

Mnogo smo truda uložili da bismo postavili ogradu oko dvorišta, a učinili smo to da bi deca bila bezbednija. Mislim da su ogradu iosekli stanari okolnih zgrada koji dvorište koriste kao prečicu do autobuske stanice. Mnoga deca žive u ovim zgradama, pa mi nije jasno kako su roditelji dopustili ovo - kaže direktorka i dodaje da su i prilikom postavljanja ograde imali problema sa pojedincima koji su dolazili i bunili se.

Ograda je koštala 250.000 dinara. Postavljena je zahvaljujući dobroj volji roditelja koji su sakupili 50.000 dinara, dok su Sekretarijat za obrazovanje i škola odvojili po 100.000 dinara.
- Hteli smo da decu zaštitimo maksimalno. U dvorištu ove škole desila su se i dva ubistva, 1991. i 1999. godine. Ograda je još uvek srušena, ali planiramo da je opet postavimo. Nismo u materijalnoj mogućnosti da imamo čuvare preko celog dana. Uspostavili smo dobru saradnju sa policijom koja često obilazi školu, a čuvari su tu uglavnom noću - objašnjava Savkovićeva.

Bogoljub Lazarević, načelnik Republičke prosvetne inspekcije, napominje da je pitanje bezbednosti dece u školama od velikog značaja. Kako je Ministarstvo prosvete i sporta pokrenulo široku lepezu akcija usmerenih na poboljšanje bezbednosti, prema njegovim rečima, ovo je jedna vrsta sabotaže.

- Onaj ko je ovo uradio samo je sabotirao akciju poboljšanja bezbednosti. Ministarstvo prosvete i sporta pokrenulo je u proteklih deset meseci niz akcija. Bili smo svedoci mnogih tragičnih događaja. U tom cilju oformili smo Krizni štab za prevencije u saradnji sa Pedagoškim društvom Srbije i Defektološkim fakultetom da bi predupredili ovakve situacije. Školska dvorišta su deci potrebna da se igraju, ali i da deca budu bezbedna i da u dvorištu nema neželjenih - kaže Lazarević. - Ograda se mora podići ponovo i roditelji koji žele da zaštite svoju decu podržaće to. Rušenjem ograde učinjena je medveđa usluga nekome. To je vandalski čin onoga ko nije razmišljao o bezbednosti dece.

Zoran Plasković, član Opštinskog veća Novog Beograda, ističe da se čekaju rezultati istrage policije, koja je uviđaj izvršila odmah u petak. Po njemu, zabrinjavajuće je što je ovo delo odraslog čoveka, a situacija je još čudnija kada se zna u okolnim zgradama mahom žive roditelji mališana koji pohađaju ovu školu.

I. Z. - J. V.


vesti po rubrikama

^Beograd

Vandalizam protiv dečije bezbednosti
Novi prostor za žrtve nasilja
Kraj problemima sa otpadnim vodama
Dostavljene ilustrovane odluke o kućnom redu
Lekari stižu do svih pacijenata
Pretučen "novi" predsednik
Bager legalno gazi zelenilo Voždovca
Georgina trudna dvadeset godina
Otvoren 34. filmski festival u Sopotu
Završeni dani džeza
Hardkor do daske
Upoznajte Beograd : Kapetan Mišino zdanje
Gradske vesti : Voda ispravna na pet izvora...
 


     


FastCounter by LinkExchange