GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

ponedeljak, 4. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Lekari savetuju da se na godišnji odmor obavezno ponese preventivna i neophodna "kućna apoteka"

Osnovni lekovi za put najmanje 1.200 dinara

Zbog velikih vrućina koje mogu da prouzrokuju razne tegobe, na letovanje nikako ne bi trebalo krenuti bez redovne terapije, lekova za obaranje temperature, tableta protiv dijareje i zatvora, a treba biti pripremljen i za razne bolove - glavobolje, zubobolje, reumatske bolove ili bubrežne napade

BEOGRAD - Ako to niste vi, onda bar jedan član vaše porodice spada u one koji teško podnose put i kojima su povraćanje, dijareja, ponekad i glavobolja, bolovi u želucu, otekle noge... Pa još kad se to, zbog promene klime i ishrane, produži na ceo odmor, onda vam u potrazi za lekarima i lečenju praktično presedne odmor o kom ste toliko sanjali. Da vam se to ne bi desilo, u razgovoru za Glas dr Svetlana Marković - Klipa, zamenik direktora Hitne pomoći, daje savete kako da se najbolje opremite za put.

- S obzirom na to da su sada svuda velike vrućine koje mogu da prouzrokuju razne tegobe, od povišene temperature pa nadalje, nikako ne bismo smeli na put da krenemo bez lekova za obaranje temperature, paracetamola, koji imaju najmanje neželjenih dejstava. Nikad se ne zna kakvi su uslovi za lečenje tamo gde idete, pa bi za decu trebalo poneti paracetamol sirup, a za odrasle tablete. Takođe, za temperaturu i bolove mogu se poneti eferalgan, febricet ili bajerov aspirin, anbol i midol. Takođe, trebalo bi poneti vrstu antibiotika na koji nismo alergični i koji najčešće pijemo, u slučaju da nam lekar prepiše antibiotike za neku veću infekciju, a da su tamo lekovi skuplji ili ih nema - kaže dr Klipa.

Cene neophodnih lekova

TEMPERATURA - eferalgan (92 dinara), febricet (10), bajerov aspirin (85 dinara)
VEĆA INFEKCIJA - antibiotici - dovicin (32 dinara), pentraksil (100 dinara)
ŽELUDAC - ranisan (160 dinara)
ALERGIJA PO KOŽI - sinopen mast (150 dinara), fenergan (90 dinara)
POLENSKA ALERGIJA - aerif (460 dinara), prefing (128), klaritin (320 dinara)
DIJAREJA - lineks (262 dinara) i flonivin (260 dinara)
POVRAĆANJE - klometol (58 dinara) i dramamin (68 dinara)
OPSTIPACIJA (ZATVOR) - dulkolaks (62 dinara)
KIJAVICA - kapi za nos nafazol (63 dinara) ili olint (120 dinara)
BOLOVI U UHU - otol ha (79 dinara)
BOLOVI - kafetin (50 dinara), brufen (60), diklofen (82 dinara)
POSEKOTINE - zavoj (25 dinara), hanzaplast (25 dinara), alkohol (50 dinara)
OPEKOTINE - povidon jod (76 dinara), jekoderm (52), šaljićeva mast (365 dinara)

Naravno, prvi savet je, kaže naša sagovornica, da obavezno ponesemo terapiju koju redovno koristimo, ako smo hronični bolesnici, ili imamo tegoba sa pritiskom, želucem (ranisan) i slično.

- To isto važi i za one koji su alergični na polen, mada se ova alergija može pojaviti i kod onih koji na planinarenje. Mnogima se dešava i alergija na sunce, od čega izlaze ospe po koži i za to je najbolje uzeti sinopen ili fenergan. Za neke druge alergije je dobar klaritin, prefing ili aerif, jedna tableta dovoljna dnevno za polensku kijavicu - dodaje zamenica direktora Hitne pomoći.

Naša sagovornica napominje da građane svakako najviše plaši pojava dijareje na putu, pogotovu u zemljama čija se ishrana značajno razlikuje od naše i zbog bakterija na koje naš organizam nije navikao.

- U tom slučaju, najbolje je poneti sa sobom lekove koji regulišu crvenu floru i to su lineks, flonivin. Za povraćanje su najbolji klometol i dramamin, kao i kesice za rehidrataciju olint. U slučaju da je u pitanju ozbiljnija dijareja koja traje više dana, onda svakako treba otići lekaru koji će propisati antibiotsku terapiju. I zbog ovakvih situacija najbolje bi bilo poneti isprobane antibiotike, koje bismo pili samo ako nam to lekar kaže - kaže dr Svetlana Marković - Klipa.

Sa druge strane, oni koji imaju problema sa opstipacijom (zatvorom) ne bi trebalo da krenu na put bez čaja od sene, bekunisa ili dulkolaks tableta, ako im je to već hronični problem.

Na put takođe, prema njenim rečima, ne bismo smeli da krenemo bez kapi za nos (zbog kijavice) i to pre svega nafazol ili olint koji smeju da se koriste najviše od sedam dana, a ako tegobe traju duže, onda možemo da koristimo fiziološke rastvore za kijavicu. Takođe, isto važi i za kapi za uho (otol ha) jer deca često znaju da se žale na bolove u uhu zbog čestog kupanja ili prehlade.

- Svakako treba da budemo pripremljeni i za razne bolove, od glavobolje, zubobolje do reumatskih bolova i bubrežnih napada, i za njih je najbolje da imamo anbol, kafetin, brufen, diklofen i nimulin za reumatske bolove. Naravno, na letovanjima se obavezno dese i manje povrede, pa bi trebalo da u svojoj apoteci imamo i zavoje, hanzaplast, alkohol, jod ili triprocentni hidrogen za dezinfekciju rane ili povidon jod, jekoderm, kao i šaljićevu mast za opekotine - ističe dr Klipa, napominjući da svi ovi lekovi mogu da izdrže visoke temperature tokom putovanja, ali bi ih svakako posle toga trebalo držati bar negde gde nisu direktno izloženi suncu. Ovo ne važi samo za serum za ujed zmije koji sa sobom nose planinari, a koji mora da bude na niskoj temperaturi.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

Granični prelaz i turizam jedina nada
Mladi na posao čekaju i do pet godina
Penzije bez ijednog dana radnog staža
Srbija kontejner za opasni otpad
Arhiepiskop Jovan očekuje izvršenje presude
Osnovni lekovi za put najmanje 1.200 dinara
U čaršafima ih nose do dvorišta
Roditelji samo dobrovoljno daju novac za školu
 


     


FastCounter by LinkExchange