GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

nedelja, 3. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Dom u Gospodar Jevremovoj u Beogradu otvoren za posetioce

Porodica Pavlović čuvar gradskog duha

Dom porodice Pavlović u Gospodar Jevremovoj ulici od 1971. godine je zaštićen spomenik kulture. Međutim, malo Beograđana zna koliki je značaj ove arhitektonsko-ambijentalne celine za istoriju, nauku, umetnost i hortikulturu. U domu Pavlovićevih već 123 godine, kroz istoriju jedne od najstarijih beogradskih porodica, gradi se i čuva i duh ovog grada.

Nedavno predstavljanje publikacije Đorđa Pavlovića "Dom porodice Pavlović" otvorilo je vrata sećanja na veličanstvenu prošlost ove "dinastije" i njenu ulogu u kulturnoj istoriji grada. Tom prilikom je i prvi put javnosti otkriven Dom Pavlovićevih kao značajan kulturni centar.

Rodoslov porodice Pavlović

Rodonačelnik Kosta bio je okružni načelnik i prvi gradonačelnik oslobođenog Niša, predsednik beogradskog odbora Liberalne stranke Jovana Ristića. Njegov sin Stevan, pravnik, diplomata, prevodilac bio je pomoćnik ministra spoljnih poslova, guverner 77. distrikta Rotary International, predsednik Društva prijatelja Francuske, nosilac zvezde Legije časti. Unuk Kosta, diplomata, književnik, istoričar "dogurao" je do šefa kabineta predsednika vlade Dušana Simovića i Slobodana Jovanovića, i bio šef Slavističke biblioteke Kembridžkog univerziteta, potpredsednik Zapadnoevropske eparhije, predsednik Udruženja srpskih pisaca u inostranstvu;
Od dama, unuka Leposava-Bela, bila je akademski slikar, profesor francuskog jezika, prevodilac, lektor u SANU i doživotni počasni predsednik "Lade";
Jedan od unuka Dobrosav-Bojko, arhitekta konzervator i jedan od osnivača Društva konzervatora u zemlji, Ikomosa u Parizu i Međunarodnog instituta za narodno graditeljstvo na Balkanu u Veriji.

Rodonačelnik Pavlovića je Kosta St. Pavlović, prvi upravnik niške varoši po oslobođenju od Turaka. Mirazom njegove supruge Anke Pavlović podignuta je prizemna kuća u neorenesansnom stilu, koja je od samog početka predstavljala "kutak susretanja" građanske umetničke, političke i intelektualne elite Beograda, ali i mesto uspostavljanja diplomatskih odnosa. Kroz nju su prošli mnogi naši velikani i graditelji Beograda: Stojan Novaković, Jovan Cvijić, Nikola Pašić, Ljuba Davidović, Mihajlo Petrović - Alas, Bogdan Popović, Jovan Dučić, Milan Rakić, Rastko Petrović, Ivan Meštrović, Veljko Petrović i mnogi drugi.

Prijemima i balovima porodice Pavlović prisustvovali su i francuski i rumunski intelektualci i članovi Kraljevskog doma. Leposava-Bela Pavlović, poslednja dvorska dama koju su Beograđani poznavali, nastavila je tradiciju okupljanja elite Beograda u svom domu. U njenom slikarskom ateljeu godinama su se sastajali i stvarali naši istaknuti umetnici: Petar Lubarda, Cuca Sokić, Zuko Džumhur, Mario Maskareli, Milić od Mačve i drugi, a posebno rado viđen gost bio je i Ivo Andrić.

Svedoci smo i novog poglavlja istorije "Doma porodice Pavlović" - doba konačnog oslobođenja i preporoda, 2003 - 2004, kada peta i šesta generacija Pavlovića, pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, obnavlja porodičnu kuću i pretvara je u kulturni centar.

- Obnova Doma Pavlovića je simbolično i obnova građanskog društva u Beogradu u vreme kada nam se nude drugi modeli civilnog društva - kaže dr Jovanka Kalić, dopisni član SANU.

Međutim, iako je kuća renovirana, neka oštećenja nastala tokom ratova još uvek ugrožavaju vrednosti koje ona čuva.

- Povremeno se voda sliva pravo na uramljenog Slobodana Jovanovića, pa izgleda kao da je proplakao. Kao da suze pušta nad našom sadašnjicom - priča Đorđe Pavlović.
U podrumu zgrade je mali porodični muzej gde su izloženi sačuvani umetnički i etnografski predmeti iz istorije kuće, fotografije istaknutih članova porodice, istorijski dokumenti, priznanja i mnoge simbolične vrednosti koje su čuvari geneze i istorije jedne porodice i njenog vremena.

Bašta u domu Pavlovića proglašena je 2004. godine najlepšom na Starom gradu. Vrt, koji je svojevremeno s pažnjom i ljubavlju uredila Anka Pavlović u pravu mali oazu u centru grada, takođe je pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu prirode.
- Nadam se da će ona naći mesto u kulturnom životu današnjeg Beograda. Ovde će se održavati koncerti renesansne muzike, pesničke večeri, umetničke radionice, a osmislili smo i programe za naše najmlađe građane. Planiramo konkretnu saradnju sa kulturnim centrima Beograda, a verujem da će Dom porodice Pavlović biti zanimljiv i stranim turistima - ističe Đorđe Pavlović.


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

Neda Ukraden: Marko je izabranik moga srca
Porodica Pavlović čuvar gradskog duha
 
 


     


FastCounter by LinkExchange