GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 2. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dušanov zakonik na Internetu

BEOGRAD - Narodna biblioteka Srbije postala je punopravni partner najznačajnijeg projekta nacionalnih biblioteka Evrope "Evropska biblioteka". Osnovni ciljevi projekta "Evropska biblioteka" (TEL - The European Library) su izgradnja zajedničkog elektronskog kataloga nacionalnih biblioteka Evrope i izgradnja digitalne evropske biblioteke kao trezora evropske kulturne baštine. U narednom trogodišnjem periodu realizacije projekta, pored ostalog, biće omogućen jedinstven pristup i istovremeno pretraživanje 12 kataloga nacionalnih biblioteka na svakom jeziku zemalja punopravnih članica projekta.

Do ove godine u projektu su učestvovale nacionalne biblioteke samo devet evropskih zemalja: Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Portugala, Slovenije, Holandije, Italije, Finske i Švajcarske. Projekat je finansirala Evropska unija. Početkom 2005. Narodna biblioteka Srbije dobila je poziv da se kao punopravni partner 1. jula uključi u projekat. Na ovaj način, Biblioteka je dobila priznanje za trud da svoj rad usaglasi sa visokim standardima Evropske Unije u pogledu primene informacionih tehnologija, digitalizacije nacionalne baštine i izgradnje elektronskih kataloga.

Uspeh Narodne biblioteke uspeh je i za zemlju, jer je naša nacionalna baština postala istinski deo kulturne baštine Evrope. Pored ostalog, Dušanov zakonik iz 16. veka, Zbornik popa Dragolja i Beogradski parimejnik iz 13. veka, Zbornik srpskih žitija iz 14. veka i Hilandarska grafika, prezentovani su kao digitalni dokumenti na portalu TEL-a.
Učešće NBS u projektu TEL finansijski podržavaju Ministarstvo kulture Republike Srbije i Fond za otvoreno društvo.

T. Č.


vesti po rubrikama

^kultura

Predstava "Društvena igra" otvara pozorišni deo programa Belefa
Urbani život i kultura u jugoistočnoj Evropi
Novi imidž riječkog rok sastava Let 3 - srpske narodne nošnje
Dušanov zakonik na Internetu
"Lajv 8" koncerti počinju večeras
Majstori kontrabasa u Ali Bunaru
Nepoznati crtež Leonarda da Vinčija
 


     


FastCounter by LinkExchange