GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 2. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ljajić: Od "slučaja Mladić" zavisi sudbina zemlje

BEOGRAD - Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je juče da od "slučaja Ratko Mladić" zavisi sudbina zemlje i njena evropska perspektiva, prenosi Tanjug.

- Mladića ne treba tražiti na stranicama štampe - rekao je Ljajić i pozvao medije da ne plasiraju senzacionalističke dezinformacije, jer one nikome ne koriste. Ne precizirajući rokove, Ljajić je ponovio da će se Mladić naći u Hagu jer za to postoji spremnost, politička volja i odlučnost države. On je podsetio da za hapšenje Mladića postoje odgovarajuće prepreke kada je reč o utvrđivanju lokacije na kojoj se skriva, ali i da na tome rade sve bezbednosne strukture i predstavnici međunarodne zajednice.

Ljajić je potvrdio da je Mladić do 2002. bio u svojoj kući i da postoje dva razloga zašto nije uhapšen. Tadašnja vlada očekivala je predah međunarodnog pritiska, posle Miloševićevog izručenja, a drugi razlog je strah od sukoba vojske i policije u slučaju Mladićevog hapšenja. Prema Ljajićevim rečima, 2002. su postojali određeni "centri moći" van civilne kontrole, a na pitanje da li bi ti centri moći trebalo da odgovaraju, on je odgovorio da bi trebalo sprovesti istragu o tome ko je štitio Mladića. Na konferenciji "Prava optuženih i njihova odbrana u postupku pred MKTJ i pred domaćim pravosudnim organima" Ljajić je podsetio na pozitivan izveštaj predstavnika Tribunala o saradnji sa SCG, prenosi Fonet.

Zamenik šefa Misije Oebs u SCG Daglas Vejk izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom SCG sa Tribunalom. Zamenik ambasadora SAD Roderik Mur pozvao je Srbiju da ubrza hapšenje i donošenje presuda za sve uključene u ubistvo trojice braće Bitići, američkih državljana. Predstavnik kancelarije Tribunala u SCG Aleksandra Milenov rekla je da se Tribunal zalaže da prava optuženih budu ispoštovana i naglasila da je taj sud platio odbranu za skoro sve koji su se pojavili pred sudom.


vesti po rubrikama

^društvo

Prestonica "okićena" bilbordima sa "motivom" Srebrenica
Kako Žive monasi manastira Svetih arhangela nedaleko od Prizrena
Samo pet televizija "pokrivaće" celu Srbiju
Civili od ponedeljka na VMA
Ljajić: Od "slučaja Mladić" zavisi sudbina zemlje
Za tri meseca u Aranđelovcu umrle tri bebe
 


     


FastCounter by LinkExchange