GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 2. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ugovor o saradnji VMA i Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje

Civili od ponedeljka na VMA

BEOGRAD - Posle višegodišnjeg rada, juče je potpisan ugovor o poslovnoj saradnji Vojnomedicinske akademije i Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. Ugovor su potpisali prof. dr Miodrag Jeftić, načelnik VMA, i Svetlana Vukajlović, direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Ubuduće građani naše zemlje, na osnovu uputa lekara i saglasnosti Republičkog fonda, mogu da koriste i usluge ove zdravstvene ustanove.

- U našu ustanovu biće prihvaćeni svi oni osiguranici koji ne mogu da reše svoje probleme u civilnim bolnicama, tako da neće više morati da ih upućuju u inostranstvo. To su bolesnici koji su potencijalni kandidati za transplantaciju bubrega, jetre i koštane srži, oni će bez ikakvih poteškoća dobiti upute za VMA - objasnio je prof. dr Miodrag Jeftić, načelnik VMA.

Prema rečima Svetlane Vukajlović, direktora Republičkog fonda za zdravstvo, do sada se nije tačno znalo koji su to pacijenti koji se upućuju na VMA. Tako da su se u ovoj ustanovi lečeni civili koji su imali veze, a njihovi problemi su mogli biti rešeni u civilnim zdravstvenim ustanovama. Ona je dodala da pacijenti koji su na listi čekanja za ugradnju veštačkog kuka a ne mogu da čekaju mogu sami da kupe inplantat, a intervencija se može obaviti na VMA. U tom slučaju, Republički zavod će da plati cenu beodana i na VMA kao što se to radi na Banjici.

- Nažalost, ne možemo obezbediti dovoljnu količinu kukova, i za ugradnju kuka postoje liste čekanja. Te liste čekanja postoje i u bogatijim zemljama od naše. Takođe, sagledaćemo sve probleme u oblasti oftalmologije, kao i u oblasti operacije karcinoma pluća, gde apsolutno ne mogu da postoje čekanja i takvi pacijenti će biti upućivani na VMA - objašnjava Vukajlovićeva.

Do sada nije postojala jedinstvena lista čekanja već je svaka ustanova vodila svoju listu. Tako, recimo, na Banjici postoji listu od 6.000 ljudi. Ta lista nije ažurirana godinama pa na njoj ima ljudi koji više nisu živi. U Republičkom fondu je napravljen softver u koji će biti uneti svi podaci, tako da se uskoro može očekivati jedinstvena lista čekanja. Na VMA će se upućivati pacijenti po redosledu te jedinstvene liste, kao što su do sada upućivani u Banjicu ili neku drugu bolnicu koja je deo sistema.

S. T.


vesti po rubrikama

^društvo

Prestonica "okićena" bilbordima sa "motivom" Srebrenica
Kako Žive monasi manastira Svetih arhangela nedaleko od Prizrena
Samo pet televizija "pokrivaće" celu Srbiju
Civili od ponedeljka na VMA
Ljajić: Od "slučaja Mladić" zavisi sudbina zemlje
Za tri meseca u Aranđelovcu umrle tri bebe
 


     


FastCounter by LinkExchange