GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 2. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kako Žive monasi manastira Svetih arhangela nedaleko od Prizrena

Bez pratnje samo do Sirinićke župe

Iguman manastira otac German: Što je Beograd za Srbiju, to je Štrpce za nas

BEOGRAD - Bratstvo manastira Sveti arhangeli kod Prizrena sprema se da 26. jula obeleži manastirsku slavu i 650-godišnjicu od smrti cara Dušana. Biće to i prilika da se još jednom pozovu donatori da pomognu obnovu ovog manastirskog kompleksa građenog između 1343. i 1352. godine kao zadužbina cara Dušana, koji je i sahranjen u manastirskoj crkvi.

- Slava će biti momenat za pokretanje akcije obnove konaka od 1.700 kvadratnih metara. Za projekat je potrebno od 10.000 evra. Obnova će biti parcijalna, shodno broju bratije. Po završetku konaka, počećemo obnovu crkve, one manje, posvećene Svetom Nikoli - saznajemo od igumana manastira Sveti arhangeli jeromonaha Germana.

Kratka istorija

Posle pada Prizrena pod tursku vlast 1455. godine, manastir, u kome se dogodilo pomirenje Srpske crkve i Carigradske patrijaršije, počinje da propada, a 1615. godine Sveti arhangeli su srušeni, a od materijala je napravljena Sinan-pašina džamija. Tek 1927. godine počinju otkopavanja, kada je pronađen i grob cara Dušana. Dve godine kasnije, carevo telo prebačeno je u Beograd, u crkvu Svetog Marka, a sedamdesetih godina prošlog veka obavljeni su konzervatorski i restauratorski radovi. Obnova manastira počela je devedesetih godina, a prvi monasi uselili su se 1998. godine.

Manastir je stradao nekoliko dana po dolasku Kfora, u junu 1999. godine, kada je otet otac Hariton. Posle toga bratstvo je otišlo u izbeglištvo, da bi se vratili posle mesec dana jer im je Kfor garantovao bezbednost. Otac German ističe da ni kamen na kamenu ne bi ostao da nije bilo nemačkog Kfora. Obezglavljeno telo oca Haritona pronađeno je u leto 2000. Glava nije nađena ni do danas, a manastir je ponovo opusteo 17. marta prošle godine.

- Mesec dana posle pogroma vratili smo se na zgarište i započeli radove na obnovi konaka. Zimu smo dočekali s krovom nad glavom - kazuje otac German i posebno naglašava pomoć koju su u radnoj snazi dali Srbi iz Sredačke i Sirinićke župe.

Život bratstva je težak. Manastir obezbeđuju nemački vojnici iz sastava Kfora, a da bi monasi izašli izvan zidina, moraju o tome da ih obaveste 72 sata ranije, kako bi dobili pratnju bez koje mogu jedino da idu do okolnih sela Sredačke župe u kojima žive muslimani i oko 250 Srba, i Sirinićke župe, gde se snabdevaju osnovnim namirnicama.

- Što je Beograd za Srbiju, to je Štrpce za nas - naglašava otac German.
Kontakti sa 19 Srba iz obližnjeg Prizrena i 30 Prizrenaca koji se nalaze u bazi nemačkog Kfora skoro i da ne postoje. Monasi iz bezbednosnih razloga ne mogu u Prizren, a kava je situacija danas, sasvim je moguće da ostanu i bez pratnje Kfora.

- Nude nam kombinovanu pratnju u kojoj će biti i jedno vozilo Kosovske policijske službe, što mi, posle svega što se dogodilo, ne možemo da prihvatimo. Kratko rečeno - nemamo poverenje u KPS - jasan je otac German.
Ovogodišnju slavu manastir će dočekati sa strujom priključenom na gradsku mrežu, ali i računom koji premašuje 10.000 evra, vodom iz gradskog vodovoda koja nije za piće i satelitskim linkom, što će novinarima koji budu pratili proslavu omogućiti da se blagovremeno jave redakcijama.

Lj. Staletović


vesti po rubrikama

^društvo

Prestonica "okićena" bilbordima sa "motivom" Srebrenica
Kako Žive monasi manastira Svetih arhangela nedaleko od Prizrena
Samo pet televizija "pokrivaće" celu Srbiju
Civili od ponedeljka na VMA
Ljajić: Od "slučaja Mladić" zavisi sudbina zemlje
Za tri meseca u Aranđelovcu umrle tri bebe
 


     


FastCounter by LinkExchange