GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

petak, 01. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Predsednik Džordž Buš potpisao ukaz o trgovinskim preferencijalima SCG

Izvoz u SAD bez carine

Neće imati koristi američke kompanije u Srbiji, već srpske firme koje žele da svoju robu prodaju SAD - rekao je američki ambasador Majkl Polt

BEOGRAD - Džordž Buš, američki predsednik, potpisao je ukaz o dodeljivanju Srbiji i Crnoj Gori generalnog sistema preferencijala, što znači da će u tu zemlju moći bez carine da se izveze 4.600 proizvoda. U decembru 2003. godine Amerika je dodelila SCG status najpovlašćenije nacije i tada su carine za uvoz u Ameriku najvažnijih proizvoda kao što su bakar, čelik, maline, aluminijum sa 25 odsto spuštene na nivo od 3,8 do 4,5 odsto, a sada su potpuno ukinute.

Uvoz deset puta veći

Srbija je prošle godine iz Amerike uvezla robu u vrednosti od 420 miliona dolara, a izvezla za 42 miliona dolara. Najvažniji izvozni artikli su bakar, olovo, gume, pekarski kvasac (za čak 3,6 miliona dolara), smrznuto voće i povrće razne vrste oružja, rakija, voda... Iz Amerike su uvezeni avioni (za kompaniju "Er pink"), pšenica, ruda gvožđa i koncentrati, lekovi, medicinska oprema...

Visoki troškovi transporta

Nikola Pavičić, predsednik kompanije "Tarket - Sintelon" kaže da u ovom nema robu za američko tržište koja bi opravdala troškove transporta, ali da će naredne godine verovatno izvoziti vunene tepihe i parket. Zoran Drakulić, vlasnik "Ist pointa" tvrdi da će ukidanje carina od 1,9 odsto doneti uštedu u izvozu bakra od 80 dolara po toni, "što i nije tako loše". Pirotska fabrika guma "Tigar" pozdravila je odluku SAD i najavila povratak na američko tržište.

- U skladu sa tačkom 502 Zakona o trgovini, kojom se predsednik ovlašćuje da odredi zemlje u razvoju koje mogu dobiti Opšti sistem preferencijala, predlažem da Srbija i Crna Gora postane korisnik Opšteg sistema preferencijala u trgovini sa SAD - istakao je u proklamaciji američki predsednik.

Opšti sistem preferenicijala je sredstvo koje američka vlada koristi za pomoć zemljama u razvoju, kaže Vlatko Sekulović, zamenik ministra za ekonomske odnose. "Da bi neka zemlja mogla da dobije takav status potrebno je da ispuni nekoliko uslova, a prvi je da ima tržišnu ekonomiju. Drugi uslov je da nema diskriminatorne mere prema robi iz uvoza, zatim da garantuje pravnu sigurnost za imovinu i ima adekvatnu zaštitu intelektualne svojine", kaže Sekulović i dodaje da je ovo potvrda da Srbija napreduje u reformama i da su trgovinski odnosi sa SAD u uzlaznoj putanji.

Mnogi, međutim, spekulišu da je to Buš učinio pre svega zbog "Ju-Es stila" koji je vlasnik smederevskog "Sartida" i izvozi čelik. Američki ambasador u SAD Majkl Polt izjavio je da je odluka Buša zasnovana isključivo na ekonomskim razlozima.

- Mi smo napravili studiju i zaključili smo da u Srbiji postoji slobodno tržište i zakoni koji štite američke investitore i zakoni o radu, pa smo na osnovu toga i doneli odluku - rekao je Polt. Na pitanje koja će preduzeća imati najviše koristi od ove odluke, on je rekao da nije bitno koja će preduzeća imati koristi već koje grane u privredi.

- Neće imati koristi američke kompanije koje su prisutne ovde, već srpske firme koje žele da svoju robu prodaju SAD, kao što su proizvođači voća i povrća, neke druge grane poljoprivrede, proizvođači bakra, sirovina i polufabrikata - rekao je Polt Beti.

Na pitanje da li će buduća podrška SAD Srbiji biti i dalje uslovljena saradnjom sa Haškim tribunalom, on je odgovorio da se odnosi između SCG i SAD ne zasnivaju na politici uslovljavanja, već na zajedničkim interesima i ciljevima.

"Vi želite da budete deo Evrope. To nije pitanje našeg uslovljavanja, nego onoga što vi želite da učinite. Nije stvar u tome da vam mi određujemo šta ćete da uradite, nego šta ste vi i vaše političko vođstvo spremni da uradite da bi to ostvarili. Mislim da je vaša vlada sada na pravom putu", rekao je Polt.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

Izvoz u SAD bez carine
Kato: Kaiš još treba da se steže
Protest akcionara "Štarka"
Italijani ulažu u poljoprivredu
Inflacija u 2005. do 15 odsto
 


     


FastCounter by LinkExchange