GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

petak, 01. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Upoznajte Beograd

Leopoldova kapija na Kalemegdanu

Leopoldova kapija na Kalemegdanu nalazi se ispred kompleksa Zindan-kapije, u bastionu koji je izgrađen za vreme austrijske vlasti u Beogradu u sedamnaestom veku.

NJena izgradnja trajala je između 1688. i 1690. godine, tačno onoliko koliko su i Austrijanci ostali u Beogradu kad su prvi put uspeli da ga osvoje. Za vreme druge austrijske okupacije beogradske tvrđave, između 1717. i 1739. godine, kapija je dodatno ukrašena izgradnjom barokne fasade. Leopoldova kapija je dobila ime po austrijskom caru Leopoldu Prvom Habzburgu, austrijskom nadvojvodi i vladaru Svetog Rimskog Carstva, za čije je vladavine izgrađena. Zbog toga su na ulazu u kapiju urezani inicijali L. P. po latinskom obliku imperatorovog imena - Leopoldus Primus.

Leopold je vladar koji je ostavio izuzetan uticaj na položaj i kasnije stanje srpskog naroda, izdavanjem dozvole za doseljavanje na prostore Austrije i Mađarske srpskog naroda koji je bežao od turske najezde. Tako je 1690. godine započela Velika seoba Srba sa patrijarhom Arsenijem Trećim Čarnojevićem na čelu. Osim same dozvole za doseljavanje, Leopold je 21. avgusta 1690. godine doneo Akt o privilegijama, kojim se Srbima na prostoru Habzburške monarhije garantuje verska autonomija, a srpskoj crkvi pravo da samostalno obavlja verske i prosvetne poslove.

Drugi sin cara Ferdinanda Trećeg Habzburga i španske princeze Marije Ane, Leopold Prvi, bio je poznat i kao čovek industrije i prosvete, ali i apsolutističke vladavine i sklonosti jezuitizmu. U našoj zemlji je ostao još jedan njegov arhitektonski spomenik, Petrovaradinska tvrđava, čiju je gradnju započeo. Na njoj se nalazi i istoimena, Leopoldova, kapija, baš kao i na tvrđavama u Bratislavi i Pragu, a jedan deo Beča, Leopoldstadt, takođe nosi njegovo ime.


vesti po rubrikama

^Beograd

Vreme pojelo zvezdice
Tri meseca bez struje
Sanacija fontane na Trgu Nikole Pašića
Počela Vidovdanska konjička revija
Bez zastoja na šinama
Kamenolom ugrožava manastir
Skupo, ali i korisno
Problemi demokrata na Zvezdari
Jedenje,pijenje
Velika nagrada Tašmajdanskog parka
Žarkovački napad motornom testerom
Upoznajte Beograd : Leopoldova kapija na Kalemegdanu
Gradske vesti : Otvaranje "Ušća"
 


     


FastCounter by LinkExchange