GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

petak, 01. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Farmaceutska kompanija "Roš" nudi spas za zaražene hepatitisom C

Skupo, ali i korisno

Terapija "pegasisom" i "kopegusom" predstavlja rešenje koje omogućuje stepen izlečenja od oko 80 odsto - objašnjava profesor dr Milena Božić, načelnik Hepatološkog centra Instituta za infektivne bolesti

Švajcarska farmaceutska kompanija "Roš" u saradnji sa stručnjacima iz Instituta za infektivne bolesti i drugih eminentnih ustanova predstavila je najnovija dostignuća u lečenju smrtonosnog hroničnog hepatitisa C koja se odnedavno primenjuju i kod nas.

U pitanju su lekovi "pegasis" i "kopegus", koje je tokom prošle godine primalo 125 pacijenata, dok je ove godine kvota povećana na 180 bolesnika. Ovu do sada najefikasniju terapiju mogu dobiti svi koji ispunjavaju utvrđene kriterijume, i to o trošku socijalnog osiguranja i kompanije "Roš" koja poklanja "kopegus", koji inače košta 72.000 dinara po kutiji.

- Problem sa ovom bolešću je u tome što se simptomi uglavnom ne primete, pa nosilac virusa najčešće sazna za bolest tek rutinskom kontrolom krvi. Hepatitis C često dovodi do ciroze jetre, a ona dalje do kancera koji ima ogromnu smrtnost, osim ako se ne izvrši transplantacija jetre, što se u Srbiji ne radi, a inače košta oko 200.000 evra. Zato terapija "pegasisom" i "kopegusom", koja nije ni jeftina ni idealna jer takve nema, predstavlja najbolje rešenje koje omogućuje stepen izlečenja od oko 80 odsto - objašnjava profesor dr Milena Božić, načelnik Hepatološkog centra Instituta za infektivne bolesti.

Predstavljajući terapijske rezultate kod nas, profesor dr Dragan Delić iz Instituta za infektivne bolesti ocenio je da ne zaostajemo za svetskom hepatologijom.

- Od 450 pacijenata uključenih u program do sada ih je 105 završilo terapiju i praćeno je sledećih šest meseci. Čak 84 odsto je izlečeno, što je bolji rezultat nego u svetu. Kod mlađih od 40 godina stepen izlečenja je čak 88 procenata, a kod starijih 67,8. Muškarci su činili 70 odsto bolesnika, prosečne starosti 38 godina, dok su zaraženi u 30 odsto slučajeva bili intravenozni narkomani - saopštio je dr Delić.

Kao primer uspešnosti terapije, učesnici su naveli pacijenta Savu L. inženjera iz Kikinde koji je zaražen pre 16 godina prilikom transfuzije krvi, ali je uz jednogodišnju terapiju "pegasisom" i "kopegusom" potpuno izlečen, iako je imao početnu cirozu jetre, genotip 1b i povišenu težinu.

A. M.


vesti po rubrikama

^Beograd

Vreme pojelo zvezdice
Tri meseca bez struje
Sanacija fontane na Trgu Nikole Pašića
Počela Vidovdanska konjička revija
Bez zastoja na šinama
Kamenolom ugrožava manastir
Skupo, ali i korisno
Problemi demokrata na Zvezdari
Jedenje,pijenje
Velika nagrada Tašmajdanskog parka
Žarkovački napad motornom testerom
Upoznajte Beograd : Leopoldova kapija na Kalemegdanu
Gradske vesti : Otvaranje "Ušća"
 


     


FastCounter by LinkExchange