GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

petak, 01. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kamenolom ugrožava manastir

Tribina "Lice grada", kojom je predsedavao arhitekta Branko Bojović, održana je juče u Domu inženjera i tehničara u 12 sati, a posebna pažnja posvećena je sporu između sadašnjih vlasnika kamenoloma "Kijevo" i rakovičkog manastira.

Rakovički manastir je 1949. godine dobio status spomenika kulture sa zabranom bilo kakve gradnje u manastiru i njegovoj neposrednoj blizini bez izričite saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Stradanje ovog manastira od kamenoloma "Kijevo", koji je nastao na njegovom zemljištu posle Drugog svetskog rata, predstavlja jedno od teških iskušenja ove svetinje.

- Privatizacijom kamenolom je pripao italijanskoj firmi koja je nastavila sa eksploatacijom mineralnih sirovina. Ministarstvo energetike odobrilo je da se kamenolom proširi do samih zidina manastira i sada pred Vrhovnim sudom vodimo spor jer seizmički potresi koji nastaju tokom rada na kamenolomu ugrožavaju građevinsku strukturu manastira - objasnio je advokat Dragoljub Milošević, punomoćnik manastira.

Aleksandar Samuilović, pravni zastupnik firme koja je većinski vlasnik kamenoloma, pokušao je da demantuje navedene tvrdnje rekavši da merenja koja su obavili nadležni iz Instituta " Vinča" ukazuju da nema radioaktivnosti, kao i da se dejstvo potresa seizmičkih udara oseća samo instrumentalno, što potvrđuje izveštaj Rudarsko-geološkog fakulteta.

I. Š.


vesti po rubrikama

^Beograd

Vreme pojelo zvezdice
Tri meseca bez struje
Sanacija fontane na Trgu Nikole Pašića
Počela Vidovdanska konjička revija
Bez zastoja na šinama
Kamenolom ugrožava manastir
Skupo, ali i korisno
Problemi demokrata na Zvezdari
Jedenje,pijenje
Velika nagrada Tašmajdanskog parka
Žarkovački napad motornom testerom
Upoznajte Beograd : Leopoldova kapija na Kalemegdanu
Gradske vesti : Otvaranje "Ušća"
 


     


FastCounter by LinkExchange