GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

petak, 01. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tri meseca bez struje

Radničkom naselju u novobeogradskom Bloku 41a, gde godinama žive porodice radnika građevinskog preduzeća "Rad", već tri meseca je isključena električna energija. U ovom naselju nastanjeno je 56 porodica različite nacionalnosti i socijalnog statusa, sa oko 120 dece i pet malih beba. Oni se svakodnevno, suočeni sa neljudskim uslovima, bore za život.

Preduzeću "Rad ugostiteljstvo" je 28. marta, prema rešenju Sekretarijata za imovinsko-pravne poslove i građevinsku inspekciju grada Beograda, upućen nalog za rušenje svih montažnih objekata-baraka u ovom delu grada. Preduzeće je uložilo žalbu, ali "kako žalba na rešenje ne odlaže njegovo izvršenje", korisnici smeštaja dobili su nalog za iseljenje. Od 17. marta isključena je električna energija i voda. Stanari su, kako kažu, vodu priključili "na svoju ruku" jer nije moglo da se opstane.

- Živimo kao u kamenom dobu. Vodu grejemo na šporetima na drva, tako da se sve oseća na paljevinu, hrana u frižiderima se kvari. Naselje dobija miris groblja. Svi smo se porazboljevali, a ako se ovo nastavi, zarazićemo pola Beograda - objašnjavaju stanari.

Ministarstvo za kapitalne investicije u maju je zvanično ukazalo stečajnom upravniku GP-a "Rad-internacional" na neophodnost ponovnog priključenja na elektro i vodovodnu mrežu, čime bi se stanovnicima naselja pružili normalni uslovi za život do iznalaženja konačnog rešenja. Međutim, ni posle toga se stanje nije popravilo.

- Obratili smo se opštini Novi Beograd, Ministarstvu za kapitalne investicije, Savetu Srbije za nacionalne manjine, Ministarstvu za ljudska i manjinska prava - i ništa! Svi samo "prebacuju lopticu" sa jednog na drugog, a nama su ugrožena primarna ljudska prava. Mi smo izgradili ovo naselje, a sad nas "šutiraju" i maltretiraju - kažu stanari.

A. S. K.


vesti po rubrikama

^Beograd

Vreme pojelo zvezdice
Tri meseca bez struje
Sanacija fontane na Trgu Nikole Pašića
Počela Vidovdanska konjička revija
Bez zastoja na šinama
Kamenolom ugrožava manastir
Skupo, ali i korisno
Problemi demokrata na Zvezdari
Jedenje,pijenje
Velika nagrada Tašmajdanskog parka
Žarkovački napad motornom testerom
Upoznajte Beograd : Leopoldova kapija na Kalemegdanu
Gradske vesti : Otvaranje "Ušća"
 


     


FastCounter by LinkExchange