GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

petak, 01. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Trenutno stanje gradskih hotela daleko od zadovoljavajućeg nivoa

Vreme pojelo zvezdice

Beograd ima samo 4 vrhunska hotela i samo šest objekata sa četiri zvezdice, dok su svi ostali niže rangirani i mahom oronuli

Prošlomesečno okupljanje evropskih bankara u Beogradu vratilo je u žižu interesovanja hroničan nedostatak kvalitetnih hotela u prestonici, budući da trenutno samo četiri objekta zaslužuju oznaku - pet zvezdica. Ovaj problem će uskoro biti rešen, ili makar ublažen, jer se očekuje prodaja hotela "Jugoslavija". Ipak, početna cena od čak 42.372.000 evra, što je više od ukupne cene svih do sada privatizovanih hotela u Srbiji, pokazala se prevelikim zalogajem na održanoj aukciji.

Uz to, uklanjanjem parkinga sa mesta na kojem je nekad radila kultna kafana "Tri lista duvana" ove nedelje počeli su i pripremni radovi na izgradnji hotela koji će graditi "Hipo konsaltants". Ovo preduzeće će kamen temeljac budućeg hotela sa četiri zvezdice postaviti za nekoliko meseci.

U blizini "Arene" još ove godine trebalo bi da bude otvoren hotel sa četiri zvezdice, koji će imati 180 soba i 21 apartman raspoređen na sedam spratova i 9.000 kvadrata. Posetiocima će na raspolaganju biti dva restorana, staklena bašta sa poslastičarnicom, tri konferencijske sale, bašta sa vidikovcem, kao i specijalni kreveti dugi 2-3 metra.

Međutim, većina investitora više voli da kupi neki od postojećih hotela nego da gradi novi. Najveće interesovanje vlada za "Moskvu", "Mažestik" i "Jugoslaviju", za koju bi zbog vrlo atraktivne lokacije mogli da konkurišu i neki od poznatih lanaca, poput "Hiltona" i "Šeratona".

Za "Moskvu", procenjenu na oko 10 miliona evra, vezivala su se imena Vuka Hamovića, Dimitrija Vukčevića i Gorana Novakovića kao mogućih kupaca, ali su oni to demantovali. Ovaj hotel bi u svom vlasništvu voleli da vide i italijanski biznismeni, koji su ga navodno i obišli da bi se lično uverili u stanje objekta. Posle renoviranja "Moskva", a možda i "Balkan", mogli bi dobiti pet zvezdica.

Ponudu za "Mažestik", koji se nalazi u samom centru grada, već je dao "Atlas sistem", a knjigovodstvena vrednost hotela iznosi 4,5 miliona evra.
Pored "Interkontinentala", "Geneks" bi u dogledno vreme trebalo da izgradi poslovni toranj od 40 spratova. Iako još uvek nije određena namena te kule, jedna od opcija je da to bude hotel nekog velikog lanca kao što je "For sizn" ili "Meriot", što bi bio prvi hotel - toranj u Beogradu. I u Rajićevoj ulici, tik do Gradske biblioteke, trebalo je da počne izgradnja luksuznog hotela sa pet zvezdica, ali se zbog arheoloških nalazišta radovi stalno odlažu.

U međuvremenu, Beograd ima samo četiri vrhunska hotela (Aleksandar palas, Interkontinental, Hajat i Zlatnik) i samo šest objekata sa četiri zvezdice (Slavija luks, Hotel M, Šumadija, Mažestik, Moskva i Palas), dok su svi ostali hoteli niže rangirani i mahom oronuli.

A. M.


vesti po rubrikama

^Beograd

Vreme pojelo zvezdice
Tri meseca bez struje
Sanacija fontane na Trgu Nikole Pašića
Počela Vidovdanska konjička revija
Bez zastoja na šinama
Kamenolom ugrožava manastir
Skupo, ali i korisno
Problemi demokrata na Zvezdari
Jedenje,pijenje
Velika nagrada Tašmajdanskog parka
Žarkovački napad motornom testerom
Upoznajte Beograd : Leopoldova kapija na Kalemegdanu
Gradske vesti : Otvaranje "Ušća"
 


     


FastCounter by LinkExchange