GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 13. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Rijeka planira da otkupi brod bivšeg jugoslovenskog predsednika

Titov "Galeb" postaje muzej

RIJEKA - Grad Rijeka namerava da kupi Titov brod "Galeb" koji već četiri godine trune u riječkom brodogradilištu jer njegov vlasnik Džon Pol Papnikolau, Amerikanac grčkog porekla, duguje za ležarinu oko 500 hiljada dolara. On je u avgustu 2000. dopremio brod s namerom da ga preuredi u luksuzni kruzer. Ali, ništa se godinama nije događalo i na kraju je zbog "Galeba" brodogradilište pokrenulo tužbu u Trgovačkom sudu u Rijeci, potražujući oko 500.000 dolara neplaćenih troškova za ležarinu.

Prva presuda išla je u korist brodogradilišta, sada je u toku žalbeni postupak i čeka se odluka Visokog trgovačkog suda na žalbu koju je uputio brodovlasnik. Verovatno će "Galeb" na kraju biti prodat na sudskoj aukciji, što znači da bi ponovo mogao da promeni vlasnika. Ali, to ne znači da će Titov brod zauvek otići iz Kvarnera, jer je jedan od zainteresovanih kupaca Grad Rijeka, što potvrđuje i gradonačelnik Vojko Obersnel.

Prevozio banane,pa onda državnike

Brod je dugačak 117, a širok 15 metara. Najpre je bio namenjen prevozu banana, zatim je bio minopolagač, a posle rata je preuređen u plutajuću rezidenciju. Brod ima četiri palube. Srednja je bila Titov privatni prostor, gde, osim obezbeđenja, niko nije imao pristup bez maršalovog poziva. Ispod kapetanove kabine na glavnoj palubi nalazio se bioskop. O nekadašnjem glamuru svedoči veliki salon s plesnim podijumom, sala za sastanke s masivnim stolom, gde se i danas nalaze pomorske karte, tri sobe u kojima su boravili Tito, Jovanka i Kardelj. Šetnja po palubi danas nije poseban doživljaj, jer utisak nekadašnjeg sjaja ostavlja samo paluba obložena tikovinom, dok je ostala železna konstrukcija sasvim dotrajala i zarđala.

- Zainteresovani smo da zadržimo brod u Rijeci i za to bi se sada mogla stvoriti prilika ako se sudskom odlukom potvrdi da je "Galeb" naknada za dugove prema brodogradilištu. Na eventualnoj sudskoj aukciji pojavio bi se i Grad Rijeka, verovatno samostalno, a možda i sa partnerima. To je jedinstvena prilika koju želimo da iskoristimo, jer "Galeb" ima nesumnjivu istorijsku vrednost, koliko god se to nekom sviđalo ili ne - izjavio je gradonačelnik Rijeke.

On ističe da gotovo da nema važnijeg državnika u svetu tog vremena, koji nije bio na "Galebu" i da bi to bila prava turistička atrakcija.

- Naša je ideja da "Galeb" postane muzej, koji bi trajno bio privezan u riječkoj luci i odlično bi se uklopio kao retka turistička atrakcija - dodaje Obersnel.

Palubu "Galeba" krasile su ploče s upisanim imenima poznatih posetilaca, među kojima su bili Nehru, Naser, Hruščov, Čerčil, Gandi i mnogi drugi državnici. Tih metalnih ploča nema, poskidao ih je i deponovao vlasnik Papanikolau, kao i Titovu bistu, trofejne zastave i druge istorijske dragocenosti.

Fotografisanje unutrašnjosti "Galeba" je strogo je zabranjeno. Ekipa riječkog Novog lista obišla je stari maršalov brod i konstatovala sa se ništa nije promenilo. "Galeb" i danas pokreću dva ispravna motora pojedinačne snage od 4.600 konjskih snaga. To i ne bi bio kuriozitet da nije reč o originalnim "Fijatovim" motorima, proizvedenim još 1938. godine.

Fonet


vesti po rubrikama

^vesti

Rijeka planira da otkupi brod bivšeg jugoslovenskog predsednika
Japanke uskoro u rudnicima
"Spajdermen" Rober osvojio i Hongkong
Proklijala urma stara 2.000 godina
Do juče bojno polje, a sad planina mira
   


     


FastCounter by LinkExchange