GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 7. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

U selu Rožanstvo propada nesuđena banja, zadužbina Toša Lazovića

Gazda Tošin Skadar na Zlatiboru

Bila su tu i močila za kiseljenje konoplje, od kojih je ktitor ambiciozno hteo da napravi državno kupatilo. Meštani, vlasnici zemlje oko banje, poklonili su ukupno 1,12 hektara za njegovo zidanje

U izgubljenom i od glavnih puteva odvojenom, šumovitom delu sela Rožanstvo na Zlatiboru kradljivci već nekoliko godina polako razvlače i uništavaju zamak u čiju je gradnju pre desetak godina uloženo više desetina, ako ne i nekoliko stotina hiljada evra. Glavni investitor, meštanin Tošo Lazović, umro je pre četiri-pet godina, ostali meštani Rožanstva, sa kojima smo razgovarali, od kojih su neki u objekat ulagali putem samodoprinosa, više i ne znaju čiji je zamak i šta će na kraju biti sa velelepnim objektom.

Sa nekoliko stotina metara, objekat sklonjen u gustoj šumi liči na dvorac iz bajki. Sa desetak metara to je obična, ruinirana, avetinjski prazna zgrada koja polako, ali izvesno propada. Jedino veliki natpis iznad glavne betonske kapije - Tošina banja - upućuje na vlasnika i na namenu objekta. S leve strane kapije još piše - "Sve banjske objekte, novopronađeno izvorište, jedan kilometar puta, za proizvodno korisnu zadužbinu od 1974. do 1999. godine gradio Tošo Lazović, rođen u Rožanstvu 1914. godine". Malo dalje tabla upućuje da je u blizini i "radionica za sterilizaciju i flaširanje vode", i to je sve.

Dvorac na pet spratova

Iza je prostrani dvorac građen na pet nivoa, sa širokim terasama, kao rajskim vrtovima, sa kulama na vrhu, obložen crvenom fasadnom ciglom. Levo temelji crkve koju je gazda Tošo planirao da podigne pored glavnog objekta banje. Ispred dvorca su kupatila, nekad negovani travnjak, bazeni za banjsku voduÖ Ispred jednog od bazena i poruka posetiocima - "banjska voda, glavno i drevno izvorište, banja Vapa, po pričama meštana, ova voda leči devet bolesti i to kožne bolesti, ekceme, ranice lišajeve, perut u kosi, znojenje nogu, probavne organe i nerve".

Unutra smrdi na amonijak i izmet, sva vrata odavno su poskidana i odneta, ostali su jedino štokovi koje lopovi nisu iščupali iz maltera. Neko je poskidao i odneo sva stakla sa prizemlja, krila prozora, drugi su poskidali i odneli sve utikače i prekidače, treći počupali pločice sa zidova, daske sa klozetskih šoljaÖ Ono što nije moglo da se skine i odnese - polupano je.

Nekoliko kilometara dalje, gore u Rožanstvu, meštanin Vićentije Mićić (80) odlično se seća Toša Lazovića i vremena gradnje njegove banje. Banja je, priča Vićentije, na tom mestu pod imenom "Vapa" postojala još od turskog vakta. On se seća da je pre Drugog svetskog rata na tom mestu bio bazen - pet puta pet metara, ograđen daskama u kome se narod redovno kupao i banjao, lečio bolesti i da je oko bazena ugostitelj Joso Šaptović prodavao piće.

- Bila su tu i močila za kišeljenje konoplje i negde početkom 70-ih godina rešili smo u selu da na tom mestu napravimo državno kupatilo. Oko 25 meštana koji su bili vlasnici zemlje oko banje poklonili su ukupno 1,12 hektara zemlje za zidanje kupatila. Tada je zaveden i samodoprinos u selu i to u parama i u radu. Dogovoreno je i da Tošo, koji je tada već imao razvijen posao sa mlekom u Srbiji i dosta novca, pomogne gradnju banje i on je to svojski radio. Kasnije je Tošo posao sa mlekarom razvio i u Rožanstvu, nastavio je da pomaže gradnju objekta, i tako sve do 1985. godine, kada je Tošo, uz obrazloženje da je ulagao u banju, pred sudom pokrenuo postupak da mu se objekat prenese.

Posle Toša naopako

Javni pravobranilac to je i prihvatio i objekat je prenet Tošu pa je on nastavio gradnju, podigao gornje spratove, kule, počeo da oprema objekat - priseća se meštanin Vićentije Mićić, koji je u to vreme, kaže, bio sekretar Mesne zajednice Rožanstvo.

Mićić još zna da je kasnije došlo do nesporazuma i spora između Toša i Zemljoradničke zadruge "Rožanstvo" oko imovinskih odnosa, da je Tošo jedno vreme ispod banje čak flaširao i prodavao vodu, ali da je od Tošove smrti sve pošlo naopako. U Rožanstvo je posle Tošove smrti svraćao njegov sin Mišo, seća se Vićentije, ali, nije nastavio gradnju objekta.

Tekst i foto: Z. Šaponjić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

Reporteri Glasa proveli vikend na Divčibarama gde je obnovljena manifestacija "Beli narcis"
Glamurozna maturantska noć srednjoškolaca u hotelu "Montenegro" u Bečićima
U selu Rožanstvo propada nesuđena banja, zadužbina Toša Lazovića
Deca beogradskog plesnog kluba "B-denser" prva u modernom plesu
Tuđ kovčeg u porodičnoj grobnici
 
 


     


FastCounter by LinkExchange