GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 7. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Štrajk upozorenja u 560 škola

BEOGRAD - Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije doneo je odluku o štrajku upozorenja, koji će se održati u utorak, 14. jula 2005. godine. U 560 škola, članica ovog sindikata toga dana neće biti održan prvi čas u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni, a štrajkači zahtevaju potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora i sprečavanje otkaza pre sprovođenja racionalizacije škola i usvajanja socijalnog programa.

Kako je za Glas rekao Miodrag Sokić, član štrajkačkog odbora, ovaj štrajk upozorenja trajaće samo jedan dan, ali će, ukoliko ministar prosvete nastavi da ignoriše njihove zahteve, USPRS najaviti da u septembru neće početi školsku godinu.

- Proces nepotpisivanja posebnog kolektivnog ugovora traje već tri godine. Najpre smo godinu i po dana sa prethodnim ministarstvom dogovarali elemente posebnog kolektivnog ugovora, a onda u narednih godinu i po oni nisu potpisani. Za to vreme je počela racionalizacija u školama, ali bez socijalnog programa. Treći razlog za štrajk je i uporno odbijanje ministra prosvete Slobodana Vuksanovića da razgovara s nama - rekao je Sokić i dodao da su škole u specifičnom položaju kada je reč o racionalizaciji.

On naglašava da postoji velika razlika između otkaza i racionalizacije i daje jedan način otpuštanja sa posla otpuštanje na procenat.
- To znači da neki nastavnik ili profesor ostane bez 25 odsto radnog vremena, odnosno da mu se oduzme nekoliko časova. To je najbolji način, ali kada postoji socijalni program. Mi smo sada u situaciji da već dobijamo otkaze, a s druge strane primamo jednu i po platu i nemamo pravo da se bunimo. Zato zahtevamo što hitniji sastanak sa ministrom - istakao je Sokić.

O. N. S.


vesti po rubrikama

^društvo

Novo zakonsko rešenje o poslaničkim platama uskoro u Skupštini Srbije
Buduće penzionere čekaju razna neprijatna iznenađenja prilikom podnošenja zahteva za penziju
Koliko nadležni organi štite potrošače od "čudotvornih" proizvoda
Davinić: Bez para nema reforme vojske
Mirko Pejanović, predsednik Srpskog građanskog vijeća i bivši član Predsedništva BiH, o multietničnosti i budućnosti zajedništva
Štrajk upozorenja u 560 škola
Država zaboravila na srpske sudije sa Kosova
 


     


FastCounter by LinkExchange