GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 7. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Novo zakonsko rešenje o poslaničkim platama uskoro u Skupštini Srbije

Poslaničke zarade od 2.000 evra pa naviše

Pod pritiskom javnosti jednom već propao pokušaj da narodni predstavnici izglasaju zakon o enormno visokim primanjima

BEOGRAD - Pošto je pre pola godine, pod pritiskom javnosti, jednom već propao pokušaj da narodni poslanici izglasaju zakon o svojim, enormno visokim primanjima, uskoro će se pred njima ponovo naći "novo zakonsko rešenje", sa ništa manjim i "ambicioznim" sumama. I u novom zakonu o Narodnoj Skupštini se nalaze odredbe koje predstavnicima naroda obezbeđuju izuzetno visoka primanja, tolika da prevazilaze sume koje su ranije bile predviđene i odbačene, a i sume koje sada primaju.

Predlagač takvog zakona je u formalnom smislu sam predsednik parlamenta Predrag Marković, koji je nedavno izjavio da su rešenja urađena u saradnji sa šefovima svih poslaničkih grupa.

U ovom predlogu, bolje reći zahtevu poslanika, predviđeno je da osnovna plata predstavnika naroda u Skupštini bude u visini pet prosečnih zarada u privredi Republike, bez poreza i doprinosa. Dakle, nešto oko 1.000 evra. Ako u budžetu ne bi bilo para za tu osnovnu platu, ona bi mogla da se umanji do 50 odsto.

Na osnovnu sumu od 1.000 evra poslanik dobija i dodatak za funkciju, koji može biti do visine osnovice, a što bi u gruboj računici trebalo da iznosi oko 200 evra. Na to ide uvećanje plate za minuli rad od 0,5 odsto za svaku godinu staža, a najviše do 20 odsto njegove plate, što će reći još bar oko 200 evra. Poslanicima sa radnim stažom iznad 25 godina, taj procenat se za svaku godinu staža uvećava još za 0,25 odsto. Time se znatno popravlja i startna pozicija poslanika za penzije.

Osim zarade, poslanik ima pravo i da mu se nadoknade troškovi. Tako svakog meseca dobija 40 odsto plate, ili još 400 evra, čime pokriva "trošak obavljanja funkcije u vezi sa radom u izbornoj jedinici". To mu plaća Skupština, umesto stranka, koja i inače prima novac iz budžeta za takve namene.
Ali, ni ovim spisak primanja nije okončan, pošto poslanik ima pravo da mu se nadoknadi trošak za službena putovanja, naknadu za odvojen život, ili za ishranu u toku rada. Samo ova poslednja stavka košta budžet 5 odsto prosečne zarade u Srbiji, ili oko 10 evra. Dnevno.

Ukoliko je iz unutrašnjosti, poslanik ima pravo na plaćen hotelski smeštaj u dane rada Skupštine i njenih radnih tela, sem u hotelima s pet zvezdica, a za putovanja do Beograda i nazad, plaćen benzin "po kilometru". One iz Beograda Skupština čašćava sa paušalom za benzin do 30 kilometara.

Kad se sve sabere predstavnici naroda zarade od 2000 evra pa naviše.
Poslanici imaju pravo i na naknadu troškova obrazovanja, naknadu za odvojen život, zakup stana u Beogradu do 400 evra mesečno, kao i na otpremninu za odlazak u penziju.

M. D.


vesti po rubrikama

^društvo

Novo zakonsko rešenje o poslaničkim platama uskoro u Skupštini Srbije
Buduće penzionere čekaju razna neprijatna iznenađenja prilikom podnošenja zahteva za penziju
Koliko nadležni organi štite potrošače od "čudotvornih" proizvoda
Davinić: Bez para nema reforme vojske
Mirko Pejanović, predsednik Srpskog građanskog vijeća i bivši član Predsedništva BiH, o multietničnosti i budućnosti zajedništva
Štrajk upozorenja u 560 škola
Država zaboravila na srpske sudije sa Kosova
 


     


FastCounter by LinkExchange