GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 30. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bane Jelić, gitarski virtuoz, užasanut stanjem na domaćoj sceni

Hiperprodukcija folk kiča i loše alternative

Pošto je napustio grupu "Osvajači", Bane Jelić se posvetio autorskom radu, tačnije instrumentalnoj muzici. Kao rezultat, usledio je novi album "Universe" na kome se nalazi 15 instrumentala u izdanju PGP-a

Iako je kao gitarista bendova "Osvajači", "Neverne bebe" i "Viktorija" stekao reputaciju pouzdanog i virtuoznog instrumentaliste, Bane Jelić je odlučio da svoje umeće pokaže na solo albumu "Ultre Ekstrim" koji je sam producirao. Kako nijedna izdavačka kuća nije bila zainteresovana da objavi gitarske instrumentale koji sadrže i precizno odsvirane kapriče Nikole Paganinija, Jelić je u svom studiju snimio album i samostalno ga prodaje. Jelić smatra da je za muziku, pre svega, potreban talenat i muzikalnost. Tek onda dolaze na red imaginacija i mašta - zavisi šta je kome inspiracija. Gitarski virtuoz ne veruje da će se katastrofalno stanje na domaćoj muzičkoj sceni promeniti nabolje.

- U Srbiji je svako predstavljanje kreativnosti koja nije vezana za vladajuće standarde osuđeno na dovijanje umetnika i medijsku blokadu. U takvim okolnostima važno mi je da ljudi saznaju da je moguće svirati Paganinija na električnoj gitari jednako dobro kao na violini. I kada se spoji energija i atmosfera virtuoznosti Džoa Satrijanija sa preciznim Paganinijem, dobije se originalni muzički proizvod - album "Ultra Ekstrim"-kaže za Glas Javnosti Bane Jelić i dodaje da na domaćoj muzičkoj sceni vlada hiper folk produkcija i loša takozvana alternativna buka koja iza modernog koncepta krije jako lošu muziku i muzičare.

- Jedino "Eyesburn" ne dopuštaju blamiranje na živim nastupima. Sve ostalo zvuči kao srednjoškolsko "paljenje". Jedini pravi bend u Srbiji su "Neverne bebe" zbog činjenice da je Milan (vođa i klavijaturista) ostao dosledan harmoniji, melodiji i preciznom sviranju. Zato se nadam da će izdavačke kuće imati sluha za neki mladi talentovani bend koji će, pre svega, svirati. I "Negativ " je dobar, ali više zbog Ivaninog sjajnog glasa nego zbog sviračkog potencijala benda.

A. N.


vesti po rubrikama

^kultura

Premijera drame "Tesla" Crnjanskog u režiji Nikite Milivojevića
Bane Jelić, gitarski virtuoz, užasanut stanjem na domaćoj sceni
Na vest o smrti Dragoslava Andrića, književnika, prevodioca, šahiste...
Izložba Dade Đurića
Strip kao političko oružje
 


     


FastCounter by LinkExchange