GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 22. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kamera otkrila "kratkovidost" čuvara u italijanskim zatvorima

Bosovi vode posao i iza rešetaka

Niz fotografija koje su procurile iz zatvora otkrile su s kakvom lakoćom mafijaški bosovi u Italiji svoje poslove vode i kad ih sudija skloni iza rešetaka. Na fotografijama se može videti kako se mafijaški bosovi naginju preko pregrada na stolu kako bi nešto šapnuli na uvo svojim posetiocima, kako razmenjuju pisamca i ignorišu ograničenja broja posetilaca. Potpomognuti kratkovidošću zatvorskih čuvara, bosovi zatvoreni u posebno obezbeđenom krilu zatvora Paljareli u Palermu mogu neometano da daju tajna uputstva rođacima koji ih posećuju.

Fizički kontakt između zatvorenih mafijaša i njihovih posetilaca je zvanično zabranjen, a prislušni uređaji u sobi za posete omogućuju čuvarima da prate o čemu se tu priča. Ali fotografije, objavljene u italijanskoj Republici, pokazuju da mafioze nimalo ne haju za pravila. Oni su kroz staklenu pregradu svojim saradnicima pokazivali poruke ispisane na papiru, koji su zatim cepali, a u nedostatku papira, ustajali su i preko pregrade grlili se sa rođacima i direktno im govorili šta su hteli. Nežan dodir, npr milovanje deteta po glavi, služio je kao pokriće za razmenu koverata.

Snimci potiču sa interne zatvorske televizije i inspektori su ih pregledali pošto je Karmela Lukulano, žena bosa Pina Riza, postala zaštićeni svedok i ispričala policiji o tome kako informacije ulaze i izlaze iz zatvora. Sinjora Lukulano je otkrila i da bosovi koriste strategiju višestrukih poseta, kako bi zaobišli ograničenja broja posetilaca. Tri ili četiri rođaka na funkciji u klanu bi zakazali posetu kod različitih bosova u isto vreme kad i Karmela kod svog muža. Svaki posetilac sedao je preko puta "svog" bosa, ali na svakih nekoliko minuta posetioci su zamenjivali mesta. Tako da je tokom jedne posete Rizo razgovarao sa svojom ženom, ali i sa nekoliko nezvaničnih posetilaca. Broj posetilaca, njihovo komešanje i pričanje u glas ometali su nadzornike u kontroli sadržaja razgovora mafijaša, koji su diskutovali o predstojećim suđenjima, uterivanju reketa i problematičnim saradnicima.

Roberto Kastelji, italijanski ministar pravde, optužio je Republiku da je iskonstruisala "skandal baziran na mnogim netačnostima". S druge strane, Mikele Prestipino, javni tužilac za borbu protiv mafije, smatra da ovi snimci pokazuju da je takva bitka izgubljena iz početka, ako mafijaški bosovi mogu neometano da upravljaju svojim klanovima. Otvorena je istraga kako bi se utvrdilo da li su zatvorski službenici krivi zbog nepažnje ili saučesništva.

Prevela S. Ilić


vesti po rubrikama

^hronika

Krvna osveta na Cetinju, kaznio ubicu sina posle robije koju je odležao
Preminuo dva dana posle udarca voza
Za četiri meseca 494 saobraćajne nesreće
Kamera otkrila "kratkovidost" čuvara u italijanskim zatvorima
Džefri Dahmer, ljudožder iz Milvokija
 


     


FastCounter by LinkExchange