GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 16. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Redovno skidajte zubni kamenac

Gingivitis je upala desni koju karakteriše otok oko donjeg dela zuba, stvaranje bolnih džepova ili krvarenje. Ova neprijatna pojava javlja se prvenstveno kao posledica loše i neredovne higijene usta. Tada nastaje sredina pogodna za stvaranje zubnih naslaga koje su posledica nagomilanih ostataka hrane, kao i zubnog kamenca.

U tim uslovima lako dolazi do pojave gingivitisa i karijesa. Nagomilani kamenac, takođe, pogoršava stanje desni i olakšava zadržavanje hrane među zubima, a ukoliko se ne čisti redovno, može da dovede i do paradentoze.

Ovo oboljenje desni najčešće se javlja u detinjstvu, periodu adolescencije i kod žena (usred hormonalnih varijacija u predmenstrualnom ciklusu i trudnoći).

Lakše oblike gingivitisa odlikuje jako crvenilo desni i bolni lokalni otok. Dešava se da dođe do krvarenja prilikom pranja zuba. Teži oblik je pojava džepova u kojima se zadržava hrana, usled čega može doći do gnojenja i velikih otoka. To se, naročito, dešava ženama u menopuzi kao posledica pada hormona.

Evo kako da izbegnete ovu pojavu:

Detaljna i uredna higijena usta je osnovna mera prevencije. - Redovno pranje zuba i upotreba konca za njihovo čišćenje vrlo efikasno otklanjaju zubne naslage.
Odstranjivanje zubnog kamenca jedan je od preduslova za sprečavanje gingivitisa i očuvanje zdravlja desni.

Tečnosti za ispiranje usta mogu biti od pomoći u održavnju higijene usta.
Ukoliko otok zahvati veći deo vilice ili su krvarenja česta i obilna, obavezno se obratite lekaru jer to mogu da budu simptomi nekih ozbiljnih oboljenja kao što su anemija ili dijabetes.

J. N.


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za ponedeljak
Vežbe koje će vam brzo zategnuti trbušne mišiće
Dodaci u ishrani bodibildera
  ZDRAVO-ZDRAVO
Vitamini na tanjiru
Pilula smanjuje rizik od raka jajnika
Redovno skidajte zubni kamenac
Kako smršati zdravo
Muke s analnim bradavicama
 


     


FastCounter by LinkExchange