GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 9. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sve o ateromima

Na koži ljudskog tela nalaze se različite promene kao što su bubuljice, miteseri, tumefakcije nepoznatog karaktera. Sve te izrasline zovemo tumorima kože i potkožnog tkiva. Tumori koji se nalaze na koži mogu biti benigni i maligni. NJihova dubina proširenja može biti različita, a u ovom tekstu ćemo vam predstaviti benigni tumor lojnih žlezda koji se zove ateromi.

Aterom je stečeni tumor, a nastaje zapušavanjem izvodnog kanala lojne žlezde koji se nalaze u potkožnom tkivu, okruglastog oblika, različite veličine, često su srasli sa kožom.

Najčešće se nalaze na poglavini, iza usne školjke, licu, vratu, trupu i udovima tela. Po obliku mogu biti okrugli, jajasti, nisu bolni na dodir. Po čvrstoći mogu biti mekani, tvrdi i kombinovani.

Uglavnom, njihov nastanak je postepen jer se sadržaj lojnih žlezda zadržava u omotaču, te se vremenom povećavaju. U tom delu stvori se prostor sličan cisterni, koji prikuplja taj žitki sadržaj.

Često se zapaljuju i promene svoj izgled, postaju crveni, bolni i zbog toga se pacijenti najčešće javljaju hirurgu.

Ovakva promena na koži uplaši pacijente jer smatraju da su im se pojavile ozbiljne tumorozne promene.

Razlikuju se od lipoma koji se nalaze u potkožnom tkivu i predstavljaju nakupine masnih ćelija i masnog tkiva, koji su na dodir bezbolni i pokretljivi, što znači da nisu fiksirani za kožu, a imaju tendenciju uvećavanja i nikada ne dolazi do zapaljenja lipoma.

U potkožnom tkivu se mogu naći fibromi, neurinomi. Neurinomi su često i bolni, a ostale karakteristike su slične lipomima.

Pri pojavi ovakvih promena na koži, dijagnoza se postavlja pregledom od strane hirurga.

Lečenje ateroma je hirurško, sastoji se od hirurške intervencije na bilo kom delu tela. Ukoliko se nalazi na glavi ili na koščatom delu, potrebno je ukloniti samo dlake sa najuže okoline da bi se mogla izvesti intervencija i potom se daje lokalna anestezija i ukloni se zajedno sa opnom lojne žlezde. Ukoliko se zakasni sa intervencijom, koža se istanji i može doći do njenog pucanja i izlaska sadržaja na poglavini.

Ove intervencije rade se u ambulantnim uslovima u lokalnoj anesteziji, a pacijent posle intervencije može da obavlja svoje normalne funkcije i delatnosti. Moj savet je da pacijenti sa ateromom moraju da se obrate lekaru i da se intervencija uradi na vreme, kako ne bi došlo do komplikacija (dok su manji po veličini).

U slučajevima kada dolazi do spontanog pucanja ateroma, a sadržaj se evakuiše spontano, mnogi pacijenti misle da je došlo do izlečenja, međutim zbog zaostale opne lojne žlezde može ponovo da se nakupi sadržaj i to ne predstavlja definitivno izlečenje, te je potrebno javiti se stručnjaku, u ovom slučaju hirurgu, koji će da odstrani aterom.

Dr Vojimir Zađina, hirurg


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za ponedeljak
Recite zbogom celulitu
Što jače, što teže!
ZDRAVO-ZDRAVO
Šta ugrožava srce
Odbranite se od krpelja
Osnovni pojmovnik gojaznosti
Sve o ateromima
 


     


FastCounter by LinkExchange