GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 18. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sve o oboljenju gušterače (pankreasa)

Gušterača je mešovit organ koji svoje sokove luči u creva. Ti sokovi učestvuju u varenju hrane, a hormoni se luče direktno u krv. Gušterača je pljosnati organ smešten u vencu dvanaestopalačnog creva. Svojim oblikom podseća na guštera i sastoji se iz tri dela: glave, tela i repa.
U gušterači postoji skup ćelija, što podseća na ostrvca odakle se luči insulin koji reguliše nivo šećera u krvi.

Oboljenja pankreasa mogu se podeliti u dve grupe:
- Akutno zapaljenje pankreasa
- Hronično zapaljenje
Akutno zapaljenje pankreasa je neinfektivno i nastaje usled prodiranja sopstvenih aktiviranih sokova u samo njegovo tkivo i dovodi do samosvarivanja. Ova pojava može dovesti do trajnih promena u njegovoj građi i funkciji.

Simptomi akutnog zapaljenja:
- Jaki bolovi u prednjem delu trbuha
- Muka
- Povraćanje
- Eventualne zapaljenske komplikacije žučne kese i njenih kanala
- Upala gušterače i njenih puteva

U laboratorijskom nalazu krvi povećane su vrednosti amilaze u serumu. Nastajanje ovog oboljenja najčešće je izazvano prisustvom kamenaca u žučnoj kesi, a postoji određen broj kojima se ne zna uzrok. U početku oboljenja dolazi do otoka gušterače, a zatim do nagrizanja krvnih sudova i do izliva krvi u samo tkivo gušterače. Klinička slika zavisi od stadijuma bolesti, bolesnik je u teškom stanju, dolazi do kolapsa, bledog lividnog lica, ubrzanog pulsa, suvog jezika. Temeperatura nije visoka, a i ako jeste, to je znak infekcije. Bol je lokalizovan ispod grudne kosti i širi se pojasno. Javljaju se plavičaste mrlje po koži lica i tela.

Zbog paralize creva dolazi do nadutosti trbuha, a nekada su oštećeni i drugi organi. Dijagnoza se postavlja na sledeći način:
- Pregledom lekara hirurga
- Na osnovu kliničke slike
- Na osnovu laboratorijskih analiza krvi
- Ultrazvučnom dijagnostikom
- Skenerom ili magnetnom rezonancom
Hronično zapaljenje gušterače nema uvek istu kliničku sliku, a obično nastaje posle ponovljenih akutnih napada. Usled hronične upale gušterače dolazi do povećanja njene zapremine zbog edema, a to i dovodi do fibroze gušterače. U početnom stadijumu strada deo gušterače koji luči sokove za varenje, a kasnije propada i deo koji luči insulin.

Bolest se razvija polako i u etapama, obično posle akutnog oblika, i dolazi do deimičnog propadanja tkiva gušterače i stvaranja cistica, da bi kasnije došlo i do bujanja vezivnog tkiva. Tada gušterača postaje žilava i delimično klasifikovana. Znaci bolesti nisu jedinstveni, što zavisi od lokalizacije procesa kao i stadijuma obolenja.
Simptomi su: bol, gubitak telesne težine i žutica.

Lečenje navedenih bolesti pankreasa je dvojako: konzervativno-operativno i kombinovano konzervativno-operativno.
Preventiva je izbegavanje uzimanja velikih količina alkohola. Kada dođe do upale žučne kese i puteva, treba se lečiti kod specijaliste. Ukoliko su kamenčići dijagnosticirani u pankreasnim kanalima, neophodno je operativno lečenje.


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za ponedeljak
ZDRAVO-ZDRAVO
Ispitivanja pokazuju da smo sami zaslužni za pojavu alergija
Sve o oboljenju gušterače (pankreasa)
Niskomasna hrana nije dobra za decu
Šta je poremećaj hoda
Pitamo lekara
Medicinske zanimljivosti: Novi časopis o zdravlju
 


     


FastCounter by LinkExchange