GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 5. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kardinali rimokatoličke crkve okupili se juče u Vatikanu da bi pripremili sahranu Jovana Pavla Drugog

Sahrana u petak, papa ostaje u Rimu

Pošto nije ostavio testament, biće sahranjen u bazilici Svetog Petra

RIM - Kardinali Rimokatoličke crkve juče su se sastali u Vatikanu, prvi put od papine smrti, da bi pripremili njegovu sahranu, dogovorili se o izboru novog pape, ali i upoznali s testamentom Jovana Pavla Drugog, javlja Beta.

Oni su se okupili u sali Bolonja vatikanske palate i pre sastanka su se zakleli da će čuvati tajnu o rezultatima dogovora, kako je i predviđeno apostolskim ustavom koji je 1996. doneo upravo Jovan Pavle Drugi, a koji predviđa pravila za organizovanje sahrane pape i imenovanje naslednika. Kardinali su, naime, položili zakletvu da "će čuvati apsolutnu tajnu o svemu što se direktno ili indirektno tiče glasanja o imenovanju novog poglavara". Posmrtni ostaci Jovana Pavla Drugog juče su odneti iz bazilike Svetog Petra i prebačeni u podzemne prostorije, gde će biti do sahrane.

Kardinali su juče objavili i da će papa biti sahranjen u petak, 8. aprila, u 10 sati, kao i da pokojni pontif nije ostavio nikakav testament, pa će tako počivati u Vatikanskim jamama, ispod bazilike Svetog Petra u Rimu. Prema tradiciji, pape se sahranjuju u unutrašnjosti bazilike Svetog Petra, iako ne postoji eksplicitna norma koja zabranjuje da papa bude sahranjen na drugom mestu.

Poljska traži srce

Poljska je zatražila da se papa sahrani u Krakovu, u aleji poljskih kraljeva. Pošto tako neće biti, Poljska je uputila molbu da joj barem srce pape Vojtile, čoveka koji je Poljskoj vratio slobodu, bude vraćeno.

Na sahranu idu Marović i Drašković

Rim se već priprema za sahranu i okupljanje dva miliona vernika i hodočasnika. Italijanske vlasti će tim povodom mobilisati 6.500 policajaca koji će u Rimu obezbeđivati javni red. Oko 1.500 karabinjera čuvaće šefove država iz oko 200 stranih delegacija. U ime naše zemlje, papinoj sahrani prisustvovaće predsednik SCG Svetozar Marović i ministar spoljnih poslova Vuk Drašković. Sahrani će prisustvovati i patrijarh vaseljenski Vartolomej.

Vatikan za papu priprema prostor na kom je do skora počivalo telo pape Jovana XXIII, premešteno u baziliku Sv. Jovana Lateranskog, pošto je prošlog leta proglašen za sveca. Juče se od pape oprostilo i osoblje Vatikana. Papa Jovan Pavle Drugi bio je najbolji "frontmen" u istoriji Katoličke crkve, izjavio je vođa irske grupe U2 Bono Voks. Papa i poznati pevač, na listi nominovanih za ovogodišnju Nobelovu nagradu, zajedno su radili na kampanji za ukidanje svetskog duga, podsetio je Rojters, a preneo Tanjug.

Guverner Kalifornije Arnold Švarceneger izjavio je da je "duboko žalostan" zbog smrti pape, "svetionika vrline, snage i istinske dobrote". I zastave na Beloj kući spuštene su na pola koplja, a mediji izveštavaju da će predsednik Džordž Buš najverovatnije prisustvovati papinoj sahrani. FIFA je saopštila da je papa bio čovek koji je voleo sport, u mladosti je i sam bio sportista - fudbalski golman, i da će posebno nedostajati fudbalerima. Papa je bio počasni član Šalkea 04 i Barselone. Moskovska štampa juče je pisala o papi kao čoveku koji je doprineo oslobađanju Evrope od komunizma, a EU je istakla njegov veliki doprinos u ujedinjenju Istoka i Zapada.

U Hrvatskoj je juče proglašena trodnevna žalost zbog smrti pape, a BiH je za dan žalosti proglasila dan papine sahrane.
Inače, čitav svet je u nedelju video papino telo, za šta je Vatikan izdao posebnu dozvolu. Papino telo je konzervirano injekcijom posebne tečnosti ubrizgane u vene - nekad se utroba papa vadila. Odeven je u svečano crkveno ruho - na glavi ima belu mitru, na telu crveni plašt i belu vunena vrpcu s crnim krstovima, simbol dostojanstva, prenose agencije.

Patrijarh i predsednik Tadić upisali se u Knjigu žalosti

U ambasadi Vatikana u Beogradu do srede će biti otvorena Knjiga žalosti povodom papine smrti - od 10.00 do 12.00 i od 17.00 do 19.00 sati. "Verujem da je čitav svoj život očekivao ovaj dan izlaska pred sudiju pravednoga i da je čitav njegov život bio tamo usmeren", rekao je patrijarh Pavle, dodavši: "Želeći njegovoj svetosti papi Jovanu Pavlu II carstvo nebesko, još jedanput izražavam saučešće celoj Rimokatoličkoj crkvi".
"Papa Jovan Pavle II ostaće upamćen u istoriji sveta kao čovek koji je širio hrišćanske vrednosti", rekao je predsednik Tadić i dodao da "njegovo misionarstvo zaslužuje svako poštovanje". U Knjigu žalosti upisao se i šef MIP-a Vuk Drašković. Posle toga rekao je da mu je papa svojevremeno kazao da želi da u Beogradu, "po pravoslavnom obredu, služi u crkvi koju naša crkva odabere, da ovde na Vračaru klekne i poljubi zemlju gde su spaljene mošti Svetog Save i da s toga mesta uputi apel UN da se ukinu sankcije protiv naše države i našeg naroda".

M. Mihajlović


vesti po rubrikama

^svet

Sahrana u petak, papa ostaje u Rimu
Deset favorita za novog pontifa
Akajev podneo ostavku
 


     


FastCounter by LinkExchange