[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 25. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


REPORTER GLASA MEĐU KOSMETSKIM SRBIMA (3)

Obilićani strahuju od povratka u svoje obnovljene kuće

Ne žele da se vrate

u novi "17. mart"

U Zvečanu je oktobra prošle godine, prema programu Vlade Kosova, otvoren privremeni prihvatni centar u kome 72 osobe koje su 17. i 18. marta prošle godine ostale bez ičega imaju smeštaj, hranu i sredstva za higijenu. Članovi 15 povratničkih porodica uverili su se, kada je pucano na njih, da nisu bezbedni

ZVEČAN - Stanje na Kosovu i Metohiji, godinu dana posle 17. martovskog pogroma, kada je oko četiri hiljada Srba i Roma, u prisustvu dvadesetak hiljada pripadnika međunarodnih mirovnih snaga, proterano iz svojih domova, suštinski se nije promenilo nabolje. Još uvek im je uskraćena sloboda kretanja, niko im ne garantuje život. Najveći broj prognanih je u kolektivnim smeštajima, crkve su u ruševinama, groblja oskrnavljena... Straha od novog talasa nasilja i dalje ima.

Iako su mnoge domaće i strane humanitarne organizacije pomogle žrtvama prošlogodišnjeg pogroma, problemi prognanih Srba i Roma nisu rešeni. Najveći broj uništene imovine nije obnovljen, Srbi nemaju pravo na rad, a ove zime pojavio se novi problem - nekoliko srpskih naselja mesecima je bez struje.

Vlada Kosova pokušala je da pomogne ovim ljudima. Prema programu Vlade, u Zvečanu je oktobra prošle godine otvoren privremeni prihvatni centar u kome 72 osobe koje su 17. i 18. marta prošle godine ostale bez ičega imaju smeštaj, hranu, sredstva za higijenu. Projekat u celosti finansira vlada Kosova iz konsolidovanog budžeta. U Obiliću je ostalo još 17 kuća za obnovu, kosovska vlada je povratnicima dala po 2.000 evra, ali šta to vredi, tvrde prognanici, kada nemaju slobodu. Članovi 15 povratničkih porodica uverili su se da nisu bezbedni kada je pre nekoliko dana pucano na njih. Sada traže da budu prebačeni u Gračanicu.
- Tamo nemamo slobodu - tvrdi Fahrija Beriša.

I reč je lek

Ove ljude, među kojima je osmoro dece do osam godina i 15 omladinaca, redovno obilaze doktor Bora Moračić, iz Crvenog krsta Kosova i Metohije i direktor Gerontološkog centra Biljana Jevđović. Od Jevđovićeve saznajemo da se na severu Kosova gradi savremeni gerontološki centar, u kome će biti zbrinuti stari. Za sada o 80 starih i nemoćnih u ovom delu pokrajine brine petoro radnika koji ih obilaze dva puta nedeljno, donose im lekove i namirnice. Oni i brinu i o nekoliko dece, a sve u saradnji s Crvenim krstom Kosova i Metohije, na čijem je čelu Dragiša Murganić.
- Ovim ljudima je nekada i topla ljudska reč lek - tvrdi dr Moračić, dok pregleda nepokretnog Radivoja Milenkovića, izbeglog iz Nerodimlja kod Uroševca 1999. godine i proteranog iz Svinjara marta prošle.

Devetnaestogodišnja Merita Beriša punih šest godina nije slobodno izlazila. Rado bi se vratila u Obilić, ali ne želi da sebe osudi na takvu vrstu zatvora.
Miša Todorović je s porodicom izbegao iz Obilića prošlog marta. U prostorijama osnovne škole "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici proveo je osam meseci. Pre četiri meseca njegova i još 25 porodica iz Obilića, po jedna iz Svinjara i Nerodimlja, smeštene su u Zvečanu, u nekadašnjem hotelu "Trojka".
Bolje im je nego u školi.

Mala Anđela nedavno je napunila godinu dana, i tek sada živi u sobi i spava na krevetu.
- Kada smo prešli u hotel, svaka porodica je dobila po jednu sobu, a one sa po pet i šest članova dve. Imamo i svoja kupatila, a na svakom od dva sprata imamo po tri šporeta. Hranu sami spremamo, a UMKOR nam daje pasulj i špagete. Podela hleba je svakoga dana od 8 do 11 časova - saznajemo od Dragice Todorović.

Sreten Todorović u svojoj sobi pravi od šibica i kartona maketu crkve Mala Gospojina, one koja je spaljena marta prošle godine u Obiliću. Od njega saznajemo da je u Obiliću pre rata živelo 6.000 Srba, 2.000 Roma i Aškalija i 3.000 Albanaca. Danas je tamo svega oko stotinu Srba.
- Izašli smo iz kuća bez ičega, noseći samo uspomene i bol u srcima - uključila se u razgovor Svetlana Todorović, koja je osmogodišnjoj Kristini pomagala da uradi domaći.

Kristina je tek posle izlaska iz Obilića osetila "ukus slobode".
Četvoro dece Javorke Todorović nije znalo kako izgleda svet na 500 metara od njihove kuće u Obiliću. NJena je najveća želja da se vrati u Obilić, u svoju kuću od sto kvadrata, na 15 ari placa, da uživa u bašti i cveću koje je gajila. Ali, strah je veći od svega.

Svesni su ovi ljudi da će jednoga dana morati da odu odavde.
- UMKOR će nas napustiti krajem aprila. Ne znamo gde ćemo i šta da radimo posle - reči su Cvete Nikolić.

U uništenim kućama u Obiliću koje je, pod pritiskom međunarodne zajednice koja je oštro osudila nasilje, obnovila kosovska vlada, nije ove zime niko živeo.
- Kako da se vratimo kada nam niko ne garantuje bezbednost - gotovo jednoglasno tvrde prognani Obilićani. Ne žele, rekli su nam, da se vraćaju u "novi 17. mart". Strahuju ovi privremeno prognani za svoje živote, ali i od mogućnosti da mogu postati trajno nezbrinuti.

Ljiljana Staletović


vesti po rubrikama

^društvo

16:31h

Slobodan Lalović: Zakon o radu po evropskim standardima

16:38h

11 godina NUNS-a: Mediji danas kao u Slobino vreme

16:46h

Antisemitski ispadi neće ugroziti investicije

16:53h

Reporter Glasa među Kosmetskim Srbima (3)

17:01h

Širom Srbije obeležena godišnjica NATO agresije

17:08h

Juče obeležen Svetski dan borbe protiv TBC-a koji i dalje hara

17:16h

Sindikati zdravstva tražili ostavku ministra zdravlja

17:23h

Patrijarh Pavle čestitao Uskrs katoličkim vernicima

17:30h

Danas počinje isplata penzija

17:39h

Zakon o radu u Tužilaštvu

22:57h

Davinić: Mađarska iskustva mogu da pomognu u reformi Vojske
   


     


FastCounter by LinkExchange