[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 23. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Reditelj Božidar Nikolić govori o filmu "Balkanska braća", snimljenom po drami Stevana Koprivice

Dočekao premijeru

posle 55 nedelja

Premijera filma reditelja Božidara Nikolića "Balkanska braća" sa Nikolom Kojom, Petrom Božovićem, Isidorom Minić, Goranom Šušljikom, Vojom Krivokapićem, Dobrilom Čvorovićem, Svetomirom Stanišićem, Svetozarom Cvetkovićem u glavnim ulogama - zakazana je za večeras u Velikoj dvorani Centra "Sava". Nastao po drami "Jugonokturno" Stevana Koprivice, koji zajedno sa Obradom Nenezićem potpisuje scenario, film je snimljen 2000. godine. Pošto je čamio 55 nedelja u Komuni gde je pre nekoliko godina i montiran, film "Balkanska braća" konačno je završen.

- Ne mogu da opišem koliko sam kao autor srećan što je film završen, zahvaljujući Mišku Mitiću i Maksi Ćatoviću. Volim da citiram Radoslava Pavlovića koji vam je najpoznatiji po "Šovinističkoj farsi", a koji je rekao da su samo lavovi u stanju da dođu do sredstava za film - rekao je posle novinarske projekcije filma reditelj Božidar Nikolić. Sjajni crnogorski glumci iz Nikšića bili su sprečeni da dođu u Beograd zbog štrajka u JAT-u. Od ostalih glumaca pojavila se samo Isidora Minić.

Zanimljivo je da se ni na pres džankitu pre mesec dana nije pojavio niko od glumaca koje su novinari čekali satima (distributeri su ih zadržavali rečima "samo što nisu došli", Nikola Kojo se izvinio što kasni, "ali sigurno stiže"). Nadajmo se da će večeras na premijeri glumci prošetati crvenim tepihom, kako je najavljeno.
- Gledalo se da ne košta mnogo, ovo je poslednji film snimljen za normalne honorare. Glumci nisu radili na učešće, za džabe - rekao je Božidar Nikolić.

Posle beogradske premijere film sa deset kopija kreće u distribuciju, od 24. marta u Novom Sadu, 1. aprila u Podgorici, a 7. u Banjaluci. U Beogradu će se davati u bioskopima "Roda", Akademija 28, "Jadran" i Dom sindikata.

"Balkansku braću" reditelj Nikolić je najavio kao film inspirisan istinitom pričom, o emigrantima bivše Jugoslavije koji u potrazi za golom egzistencijom napuštaju zemlju zahvaćenu ratnim dešavanjima ali umesto toga dospevaju u parisko podzemlje. Male priče i sudbine običnih ljudi, ali sa ukusom balkanske tragedije, koju i sam Balkan apsurdno smešno ignoriše i što je najgore, prećutkuje.

Najavili ste tragikomediju. Suočili smo se pretežno sa mračnim tonovima, koje od pisca Koprivice nismo očekivali u tolikoj meri. Da li je to vaša boja, dodatak priči?
- Želeo bih da gledaocima, narodu bivše Jugoslavije, kada bih to bilo moguće olakšam život. Voleo bih da nije došlo do ovoga, da ne moramo da snimamo ovakve filmove. Snimali smo ono što nam se dogodilo. Mislim da smo se previše poubijali. I pored svih puteva bratstva i jedinstva mnogo smo se poubijali.

Želeo sam da buduće generacije izvuku poruku, da shvate, da se njima ovo ne dogodi. Ostalo je Koprivičina drama. Film je zasnovan na istinitoj priči, jedan prijatelj Stevana Koprivice radio je u jednom takvom podrumu u Parizu. Pre 20 godina bio u sam u Parizu na ovakvom mestu, kakvo ste videli u filmu. Osamdeset procenata izgleda te radionice tamo sam video. Bio sam zapanjen šta i kako rade naši ljudi...

Ali to je bilo pre 20 godina...
- Stevan je napisao nešto aktuelno i danas. Odnos Srbijanca i Crnogorca aktuelniji je sada nego pre pet godina, kada je film sniman..

Kako Vi, kao umetnik koji ovde živi danas a sa poreklom odande, vidite taj odnos?
- Ne gledam kao osoba koja ovde živi nego kao čovek kome je svet mali, gledam kao da neki pojedinci traže negde svoj prostor... Ne želim da se izjašnjavam. Kako narod bude odlučio neka bude tako, ja sam legalista, ja ću se sa time složiti... Ja sam građanin sveta.

Na kraju filma sin Francuskinje - koja je sa porodicom došla da uživa u čarima Jadrana, prelistvajući album sa fotografijama balkanskog krvavog pira koji se zbio u njenoj podzemnoj pariskoj krojačkoj radionici - zakopava pištolj u pesku. Šta po vama znači ovakav kraj?
- Kraj je računao na genijalnog gledaoca, kakvih ima bar pet u svakoj sali. Svako neka donese svoj zaključak.

U subotu počinjete snimanje novog filma u Sarajevu.
- U ovaj projekat ušao sam ponovo sa Miškom Mitićem kao koproducentom filma. Režira debitant iz Sarajeva Dušan Radanović, koji me je pozvao da budem direktor fotografije. Ne poznajem ga, samo smo se čuli telefonom. Radio sam sa Slovencima, sada sa Bosancima. Daj Bože da radimo kao što smo radili nekada. Film se zove "Duhovi Sarajeva", bavi se posledicama rata i svega što ih je snašlo. Ekipa je iz cele bivše Jugoslavije, a Severina igra glavnu žensku ulogu - devojku, Splićanku, koja dolazi u Sarajevo da traži brata. Ona je u ratu izgubila porodicu, a čula je da ima polubrata u Sarajevu.

Isidora lovila greške

Isidora Minić je došla na susret sa novinarima iz JDP-a, sa probe predstave "Moj otac igra loto".
- Imam utisak da će film privući publiku - kaže Isidora Minić. - Film je sniman pre pet godina. Podsetila sam se o čemu se radi. Bila sam neiskusna, pogotovo za ovako veliku ulogu, pa sam napravila neke greške. Iznenadilo me je što je ovo dobar kamerni film. Kod nas kad god treba da se nešto snima, a to je jednom u sto godina, mora da bude nešto megalomansko, da svi pokažu sve što umeju. Da bude bogato, a nema se uslova da bude bogato. Ovo je jednostavan film gde sve stoji na glumcu i dobrom snimatelju, oni prave ritam filma, zanimljiv gledaocima. Nije jednostavno napraviti mali film.


V. Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

17:07h

Nadležni za antički lokalitet kod Kostolca demantuju napise u medijima

17:14h

Beogradski bend "Blok aut" u petak uveče nastupa u klubu Akademija

17:21h

Reditelj Božidar Nikolić govori o filmu "Balkanska braća"

17:28h

Galerija "Pariski krug" u Makedonskoj ulici u Beogradu

17:36h

Pal Frenak: Igra i ples - idealni način komunikacije
   


     


FastCounter by LinkExchange