[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 23. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Za privilegovana javna preduzeća stimulativne otpremnine, za ostale radnike samo minimalne

Pare će se naći u budžetu

ili prodajom imovine

Zagarantovana otpremnina je po Zakonu o radu oko 6.000 dinara, JAT je predvideo stimulativne od oko 20.000 dinara, železnica nudi oko 16.000 dinara... NIS planira da deo novca pribavi od privatizacije, PTT od kredita i prodaje nekretnina...

BEOGRAD - Prosečna zarada u Srbiji manja je od 200 evra, pa će tako najveći broj radnika, u slučaju gubitka posla po osnovu tehnološkog viška, moći da računa samo na minimalnu otpremninu, a to je po Zakonu o radu trećina prosečne zarade u poslednja tri meseca u firmama gde rade. Preračunato na prosek to bi bilo oko 66,5 evra ili 6.000 dinara po godini staža.

Imajući u vidu prosečnu starost zaposlenih, gde je najviše onih sa 25 i više godina staža, očekuje se da će im otpremnina od 2.000 do najviše 3.000 evra biti jedina crkavica za budućnost. Na nešto veće otpremnine mogu da računaju radnici preduzeća koje država restrukturira. Oni će iz tranzicionog, odnosno socijalnog fonda dobiti po 100 evra za godinu staža.

Oko 1.700 odlazi iz EPS-a

Elektroprivreda Srbije obezbedila je sredstva za isplatu stimulativnih naknada za sporazumni prestanak radnog odnosa, kažu u ovom preduzeću, kao i za otpremnine za odlazak u starosnu penziju. Za sporazumni prestanak prijavilo se oko 1.700 radnika, a novac je obezbeđen za 2.000. Prijavljivanje se završava 31. marta. Osnovicu naknade čini prosečna neto mesečna zarada u oktobru, novembru i decembru prošle godine.i

Daleko bolje stoje zaposleni u firmama sa visokim prosekom zarada jer će moći da računaju na mnogo veće otpremnine. U tu grupu spada i veliki broj javnih preduzeća koja će moći, uz odobrenje vlade i resornog ministarstva, da isplate i veće naknade od zakonskih, ali ne zbog profitabilnog poslovanja već monopolskog položaja.

Prodaju zgradu

Ove kompanije imaju vrednu imovinu od hotela, odmarališta i velikih poslovnih prostora na atraktivnim lokacijama, pa će njihovom prodajom moći da namaknu solidne pare da bi motivisali radnike za dobrovoljni odlazak. Njima će pripasti stimulativne otpremnine koje su, na primer, u JAT-u 250 evra ili 20.000 dinara. Izvesno je da će mnogo toga morati da se proda za takvu otpremninu koja 150 odsto premašuje zagarantovani iznos.

Potpredsednik Miroljub Labus nedavno je rekao da radnici koji dobrovoljno odlaze iz JAT-a mogu iz budžeta da računaju samo na 100 evra po godini, s tim da ostatak mogu obezbediti prodajom imovine. Inače, društvene firme za svaku prodaju imovine moraju da traže saglasnost Agencije za privatizaciju, ali nije evidentirano koliko je to firmi učinilo. Uglavnom se čeka da pare za otpremninu daju kupci po odredbama kolektivnog ugovora koji se često štimuje pre privatizacije.

Akcionarska društva u kojima država ima udeo, dosada su mogla da prodaju nepokretnosti po svojoj volji, pa je tako "Progres" prodao zgradu u centru Beograda da bi isplatio višak radnika.

Za dobrovoljan odlazak iz JAT-a prijavilo se 365 od oko 900 zaposlenih, koliko je Vlada Srbije procenila da je tehnološki višak. Nebojša Starčević, v. d. generalnog direktora JAT-a, kaže da ne zna kako je vlada došla do brojke od 900 radnika, ali pretpostavlja da je to učinjeno paušalnom ocenom. Radnici koji su se prijavili, na osnovu ovog programa, dobiće 250 evra po godini staža i to upravo izaziva najviše polemike, pošto nije jasno iz kojih sredstava će se namiriti stimulativne nadoknade. Starčević kaže da ti ljudi treba da budu isplaćeni iz tekućih prihoda JAT-a, ali da rok za to nije određen.

"Postoji tumačenje da će vlada obezbediti sredstva za otpremnine, a kasnije se namiriti iz prodaje imovine JAT-a. Međutim, takav stav još nemam na papiru", izjavio je Starčević. Onima koji budu prinudno otpušteni sleduje 100 evra.

Otuđuju rafineriju

NIS bi do 31. marta trebalo, po preporuci MMF-a, da smanji broj zaposlenih za 1.500. "Sigurno je da to nećemo obaviti do ovog roka, ali se nadamo da ćemo sve završiti do 1. juna. Za oko 700 radnika smo već obezbedili otpremnine, a za ostale bi to trebalo da učinimo uz pomoć vlade, odnosno socijalnog fonda. Sredstva od prodaje sporednih delatnosti NIS-a, kao što su rafinerije ulja i maziva, pomoći će nam u tome", kažu u NIS-u.

Napuštanje JP "Aerodrom" košta 400.000 dinara

Zaposlenima na Aerodromu "Beograd" ponuđeno je da se dobrovoljno prijave za uzimanje otpremnine od 15 prosečnih bruto zarada. Za takav program, prijavilo se 85 zaposlenih, koji će na ime otpremnine, dobiti prosečno po 400 hiljada dinara. Sredstva za otpremnine biće isplaćena iz budžeta JP Aerodrom "Beograd".

U prvu grupu radnika koji će dobiti otpremnine spadaju oni koji ispunjavaju jedan od uslova za penziju i invalidi rada, a u drugu oni koji imaju najviše pet godina do ispunjavanja jednog od uslova. Prva grupa dobiće od četiri do 14 zarada u zavisnosti od toga koliko im je godina ostalo do ispunjavanja drugog uslova za penziju, a druga 85 odsto bruto zarade iz prethodnog meseca koji se množi sa brojem meseci do ispunjenja uslova za penziju.

Rok za dobrovoljni odlazak iz "Železnice Srbije" bio je 10. mart i, od trenutka raspisivanja konkursa do tada, prijavilo se 1.620 radnika iz osnovne i 388 iz zavisnih preduzeća.

"Od tog broja izvesno je da će iz osnovnih delatnosti otići 1.164 zaposlenih, koji će dobiti 200 evra po godini staža. Još 18 železničara napustiće preduzeće sporazumno uz otpremninu od pet mesečnih zarada, 19 sa osam, 59 sa deset i 108 sa 12 mesečnih primanja", kaže Jasminka Marinković, direktor Direkcije za kadrovske potencijale i društvene odnose "Železnice Srbije".

Vlada je za stimulativne otpremnine za "Železnice Srbije" odredila 8,89 miliona evra, kažu u ovom preduzeću. U ovim krugovima, pričalo se da će se 100 evra "pokriti" iz budžeta, kao i preostalih 100 evra, ali da će se tih drugih 100 evra kasnije vratiti u budžet posle prodaje železničke imovine.

Nudi se zemljište

U JP PTT "Srbija" od 24. januara do 21. februara raspisan je konkurs za dobrovoljan odlazak iz preduzeća, na koji se prijavilo 1.725 radnika, što je iznad svih očekivanja, kažu u ovom preduzeću. Ali, neće svima biti udovoljeno, pošto po programu dobrovoljnog napuštanja treba da ode 900 radnika, plus još 400 izdvajanjem sporednih delatnosti.

Novac za naknade obezbediće se iz tekućeg poslovanja, dividendi koje je Telekom Srbija uplatio za prošlu godinu, eventualno iz bankarskih kredita ili akontativnih dividendi, a očekuje se i pomoć države, navode u PTT-u.

U proseku, radnik će dobiti 200 evra, odnosno ako ima dve godine do penzije, dobiće 24 ili 30 prosečnih martovskih zarada. Visina otpremnine zavisi od radnog staža, godina do penzije... Paralelno s tim, teče i program prodaje odmarališta, nekih nekretnina i zemljišta PTT-a da bi se, između ostalog, namirili i radnici.

Z. M. - A. M. - V. S.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:09h

Za privilegovana JP stimulativne otpremnine, za ostale - minimalne

17:17h

Štrajkači u JAT ervejzu odbili da prime rešenja o suspenziji

17:24h

Razgovori privrednih delegacija Srbije i BiH

17:32h

Konsultanti na "Zastavi" zaradili milione dinara

17:40h

Ceo "Kostolac" u štrajku upozorenja

17:44h

Benzin treba da poskupi na 69 dinara za litar

17:51h

Na tenderu jedan evro za "Vršačku pivaru"

17:59h

Bujanovac: Dobit "Hebe" 17 miliona dinara

18:07h

Česi pomažu NIS sa milion evra

18:14h

Hipo Alpe Adrija grupa: Niže kamate za stanove
   


     


FastCounter by LinkExchange