[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 21. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Pančevu održana "krnja" izložba Milana Butozana

Strah od transporta iz Hrvatske

Početak priprema retrospektivne izložbe "Milan Butozan" u Narodnom muzeju u Pančevu, koja je održana krajem prošle i početkom ove godine, nije nagoveštavao nikakve probleme. Posle odobrenih sredstava za realizaciju izložbe i uspostavljene komunikacije sa Muzejom moderne i savremene umetnosti u Rijeci, sve je bilo spremno za retrospektivnu izložbu pančevačkog slikara i vajara koji je 1943. godine streljan u Zagrebu.

- Milan Butozan je značajan deo svog stvaralačkog veka proveo u Hrvatskoj i stoga je bilo logično da uz saradnju sa kolegama iz riječkog MMSU-a obezbedimo transport slika iz svih kolekcija u kojima su se našla Butozanova dela. U Hrvatskoj su obezbedili polisu osiguranja za vozilo i slike i ostalo je samo da slike budu transportovane do Pančeva - rekao je Stanislav Živkov, jedan od organizatora izložbe, i dodao da je u tom trenutku na videlo izašla neprofesionalnost menadžmenta muzeja.

- Želeli smo da građanima predstavimo Butozanove radove koji su obeležili njegov opus, a koji se nalaze u muzejima u Hrvatskoj. Obrazloženje našeg direktora Jovana Oke, u kojem se potencira veliki rizik od transporta slika jer su putevi u Hrvatskoj nesigurni, potpuna je besmislica. On je rekao da ne postoji osiguranje, a svi su videli dopis u kojem su nam kolege iz Rijeke poslale fotokopiju uredno overene polise osiguranja. Događaj u kojem je student iz Beograda razvio fotografiju Draže Mihailovića na trgu Bana Jelačića takođe je poslužio Oki kao opravdanje da našu saradnju sa kolegama iz Hrvatske nazove neozbiljnom i mojom privatnom inicijativom - rekao je Živkov.

Njegove tvrdnje potvrdila je i kustos Muzeja moderne i savremene umetnosti iz Rijeke Ljubica Kosovac koja je potvrdila odličnu komunikaciju sa kolegama iz Pančeva.
- Ne razumem zašto se taj projekat izjalovio, jer tih pedeset dela iz depoa muzeja u Pančevu, koji su činili izložbu, neće verodostojno predstaviti Butozanov opus. Priče o osiguranju i bezbednosti su smešne. Slike bi bez problema stigle u Pančevo - smatra Ljubica Kosovac.

A. Nikolić


vesti po rubrikama

^kultura

17:07h

Miroslav Karaulac, autor studije koja proučava "godine učenja" našeg jedinog nobelovca

17:14h

Knjiga u elektronskom formatu objavila rat štampanim izdanjima

17:21h

U Pančevu održana "krnja" izložba Milana Butozana

17:28h

Italijanski nadbiskup kritikovao "Da Vinčijev kod" Dena Brauna

17:36h

"Kralj i neposlušna princeza" u "Pinokiju"

17:44h

Knjiga "Metod glumačke igre" Lija Strazberga
   


     


FastCounter by LinkExchange