[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 17. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Eksponati negotinskog muzeja na izložbi "Konstantin Veliki" u Riminiju

Carski nakit iz

Vrela Šarkamen

Izloženi nalazi uvrstili su lokalitet u sve svetske arheološke mape, što je i jedan od razloga da deo zbirke bude predstavljen u Italiji

NEGOTIN - Na velikoj svetskoj izložbi u poznatom italijanskom letovalištu Riminiju, koja je otvorena 13. marta, zastupljen je i deo kulturne riznice negotinskog Muzeja Krajine. Ova izložba, pod nazivom "Konstantin Veliki", obuhvata razdoblje od paganske do hrišćanske epohe, a svoje eksponate predstaviće nekoliko desetina svetskih muzeja.

Zbog bezbednosti, samo kopije nakita u Negotinu

Kako Muzej Krajine nema adekvatan bezbedonosni sistem, arheološko blago pronađeno na lokalitetu Vrelo Šarkamen čuva se u Narodnom muzeju u Beogradu. Prema najavama nadležnih iz negotinskog muzeja, postoje izgledi da uskoro budu izrađene verne kopije šarkamenskog zlatnog nakita, kako bi i posetioci Muzeja Krajine bili u prilici da uživaju u njegovoj lepoti.

Muzej Krajine je na ovoj značajnoj svetskoj manifestaciji kulture, koja traje do četvrtog septembra, predstavljen delom seta carskog nakita koji je pronađen na lokalitetu Vrelo Šarkamen, udaljenom dvadeset i pet kilometara od Negotina.

- Izložili smo šest predmeta iz seta zlatnog nakita koji je pronađen 1996. godine, na lokalitetu s kraja trećeg i početka četvrtog veka, u arheološkim istraživanjima pod rukovodstvom pokojnog akademika Dragoslava Srejovića - kaže Gordan Janjić, viši kustos-arheolog Muzeja Krajine.

Pronalazak tog nakita uvrstio je lokalitet Vrelo Šarkamen u sve svetske arheološke mape, što je, verovatno, bio i jedan od razloga da deo ovdašnjeg kulturnog blaga bude predstavljen i na ovoj izložbi.

Od šarkamenskog zlatnog nakita, čija je vrednost, u trenutku otkrića, procenjena na oko milion i trista hiljada nemačkih maraka, posetioci izložbe u Riminiju mogu da vide tri zlatne ogrlice, dva prstena i jedan zlatnik. To je samo deo nakita koji je pronađen u rezidencijalno-memorijalnom kompleksu Vrelo Šarkamen, iz vremena rimske vlasti, poznate pod nazivom "tetrarhija" (vladavina četvorice).

Arheološko nalazište Vrelo Šarkamen prostire se na oko dvadeset i pet hektara, a zlatni nakit je pronađen u jednom od pet vidljivih objekata - Mauzoleju carice majke, sa elementima koji izgradnju čitavog kompleksa smeštaju u vreme od 293. do 311. godine. Gradnja kompleksa se pripisuje Maksiminu Daji, sestriću čuvenog imperatora Galerija.

Ž. D.


vesti po rubrikama

^kultura

17:05h

Tenor Radmilo Petrović: Beč je moj izbor zbog tradicije

17:13h

Organizatori spremno dočekuju 34. "Dane komedije" u Jagodini

17:21h

Eksponati negotinskog muzeja na izložbi "Konstantin Veliki" u Riminiju

17:28h

Počinje godišnja konferencija Kulturne asocijacije scenskih umetnosti

17:36h

Vranje: Najavljen program "Borine nedelje"

17:44h

Crnogorski izdavači na predstojećem Sajmu knjiga u Parizu
   


     


FastCounter by LinkExchange