[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 14. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Čedomilj Mijatović

Čedomilj Mijatović ostavio je traga u istoriji srpske politike, književnosti i istoriografije. Rođen je 1842. godine u Beogradu, gde je završio i licej 1862. godine. Kao državni stipendista studira političke i ekonomske nauke u Minhenu, Cirihu i Lajpcigu.

Postaje profesor Velike škole u Beogradu 1866. godine. Oženjen je Engleskinjom Elodi Lauton. Blizak je srpskim liberalima i u Ustavnom odboru se zalaže za dvodomni parlament i opšte pravo glasa 1869. godine. Prvi put dobija ministarski portfelj kao ministar finansija 1873. godine, a na tom mestu je i dve godine kasnije. U međuvremenu je sekretar mladog kneza Milana, za koga je bio jako vezan.

Procvat Mijatovićeve političke karijere dešava se osamdesetih godina devetnaestog veka kada osniva Naprednu stranku kojoj knez Milan poverava vladu u oktobru 1880. godine. Čedomilj Mijatović postaje ministar finansija i inostranih dela. Naprednjačka vlada kreće sa unapređenjem Srbije: grade se prve železnice, potpisuju se međunarodni ugovori, osniva se Narodna banka. Po padu vlade 1883. godine, Mijatović je poslanik u Londonu, a od 1886. godine je ministar finansija, spoljnih poslova i predsednik Srpske akademije nauka.

Posle abdikacije kralja Milana 1889. godine Čedomilj Mijatović se povlači sa javne scene i odlazi u London. Od 1895. do 1903. godine je ponovo ambasador Srbije u Londonu. Padom Obrenovića odlazi u definitivnu penziju. Umro je u devedesetoj godini u Londonu 1932. godine. Za života je pisao istorijske spise o srednjovekovnoj Srbiji i bio najistaknutiji prevodilac sa engleskog.

Objavio je u Londonu 1917. godine "Memoare balkanskog diplomate" na engleskom jeziku, a najznačajniji prevod mu je knjiga Henrija Bekla iz 1871. godine "Istorija civilizacije u Engleskoj". Za njegovo ime se vezuje i da je autor "Kremanskog proročanstva" i fame koja ga je pratila, da bi opravdao poteze kralja Milana.


vesti po rubrikama

^Beograd

22:03h

Iskustva velikog broja Beograđana sa šalterskim radnicima su uglavnom loša

22:10h

Veliki Uskršnji post spremno dočekuju ribarnice, pijace i restorani

22:18h

Prekinuti pregovori DS, DSS i G17 plus oko zajedničke vlasti na Zvezdari

22:25h

Pokret "Kapiraj kopiraj" izveo performans na Trgu Republike

22:29h

Privatni prevoznici se pojačavaju

22:32h

Podela lokacija za kioske na Savskom vencu

22:40h

Apel: Pomozimo Milošu Dražiću

22:44h

Upoznajte Beograd: Čedomilj Mijatović

22:52h

Gradske vesti: Pomoć za KBC "Bežanijska kosa"

22:59h

Obaveštenje iz Elektrodistribucije
   


     


FastCounter by LinkExchange