[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 14. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Prekinuti pregovori DS, DSS i G17 plus oko zajedničke vlasti

U Zvezdari ipak

ostaju radikali

Zoran Alimpić: Mi im nudimo 100 odsto vlasti u SO Zvezdara, oni hoće 150 odsto

Posle dvadeset dana razgovora, pregovora i dogovora predstavnika Gradskih odbora tri stranke takozvanog demokratskog bloka oko rušenja radikalske vlasti u opštini Zvezdara, nije postignut nikakav dogovor.
- Tri demokratske stranke su se dogovorile da je jedino demokratski Beograd budućnost i takav može ući u Evropu - izjavila je 25. februara Branka Bošnjak, predsednik gradskog odbora G17 plus posle prvog razgovora predstavnika DS, DSS i G17 plus.

Celi problem u ovoj opštini počeo je pre nekoliko meseci. Tačnije, traje od lokalnih izbora. Prvo nijedna stranka nije mogla da formira većinu i obrazuje vlast. Potom je Demokratska stranka "skupila" potrebnih 27 odbornika. Sporni su bili glasovi i podrška odbornika PSS i nikako nije moglo ponovo da se "okupi" vladajućih "27" i da se izglasa budžet. Zvezdarsku dramu prekidaju (ili započinju) radikali koji u koaliciji sa SPS i PSS i uz podršku osam odbornika DSS preuzimaju vlast.

Problema ima i u drugim opštinama

- To što je DS kao ponudio je ponuda za jednu sednicu opštine. A šta će dalje biti sa opštinom? Mi smo spremni da nastavimo pregovore, ali niko mi ne može objasniti da se problemi na Zvezdari mogu rešiti za pet dana, a u ostalim opštinama ne mogu mesecima. Demokratskoj stranci je stalo samo do Zvezdare. Ne žele da vide i razgovaraju o problemima koji postoje u drugim opštinama. Problema ima i u Novom Beogradu, u Čukarici je takođe nestabilna vlast. Hteli smo da SDP u toj opštini uđe u vlast i da je tako stabilizujemo - rekao je Andreja Mladenović, portparol DSS.

Bio je to sporni momenat i povod za početak pregovora demokratskog bloka. Posle prvog dana njihovog dogovora, i već pomenute izjave Branke Bošnjak, izgledalo da će se formirati nova demokratska koalicija, koja će uskoro stati na čelo Zvezdare. Svaki naredni njihov dogovor bio je korak unazad. U subotu, 12. februara, zapečaćen je "slučaj Zvezdara".

- Pristali smo na sve zahteve DSS oko podele funkcija u opštini. Mi smo bili spremni i da oni sami preuzmu vlast, a da ih mi podržimo. Ni to nisu hteli. Tražili su svih sedam mesta u veću u opštini Novi Beograd i na to smo pristali. Tražili su još jedno mesto u veću u opštini Čukarica. Ostalo je još jedino da traže mesto predsednika Srbije. Pa mi im nudimo 100 odsto vlasti u Zvezdari, oni hoće 150 odsto - prokomentarisao je prekid pregovora Zoran Alimpić, predsednik Gradskog odbora DS.

Ukoliko se do 31. marta ne izglasa budžet opštine, Vlada Srbije ima obavezu raspusti opštinu i uvede privremene mere. Još uvek se ne zna da li će odbornici DSS podržati predlog budžeta sada vladajuće koalicije.
- Mislim da je još rano pričati o tome. Moguće je sve. DSS je spreman da nastavi pregovore - rekao je juče Andreja Mladenović, portparol DSS.

B. B.


vesti po rubrikama

^Beograd

22:03h

Iskustva velikog broja Beograđana sa šalterskim radnicima su uglavnom loša

22:10h

Veliki Uskršnji post spremno dočekuju ribarnice, pijace i restorani

22:18h

Prekinuti pregovori DS, DSS i G17 plus oko zajedničke vlasti na Zvezdari

22:25h

Pokret "Kapiraj kopiraj" izveo performans na Trgu Republike

22:29h

Privatni prevoznici se pojačavaju

22:32h

Podela lokacija za kioske na Savskom vencu

22:40h

Apel: Pomozimo Milošu Dražiću

22:44h

Upoznajte Beograd: Čedomilj Mijatović

22:52h

Gradske vesti: Pomoć za KBC "Bežanijska kosa"

22:59h

Obaveštenje iz Elektrodistribucije
   


     


FastCounter by LinkExchange