[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 14. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Veliki Uskršnji post spremno dočekuju ribarnice, pijace i restorani

Posna trpeza je

bogata, ali skupa

Na pijaci Zeleni venac za kilogram šarana morate izdvojiti 250 dinara, bela riba košta 80, dok je zamrznut oslić 120 dinara. Za kilogram banana morate izdvojiti od 45 do 55 dinara. Jabuke koštaju od 35 do 55 dinara

Danas počinje Uskršnji post. U narednih sedam nedelja osim udvostručene molitve, obavezna i posna hrana
- Postoje dve vrste posta: duhovni i telesni. Telesni znači uzdržavanje od određenih vrsta hrane, a duhovni je kada se preporučujemo Bogu. Post nije sam sebi cilj, već je put do određenog cilja, a taj cilj je približavanje Bogu. U Jevanđelju stoji "Budite savršeni kao što je Otac tvoj nebesni". Čoveku nije moguće da bude savršen, ali treba da se trudi da bude bliže Bogu, da se "odrekne" zemaljskog. Vreme posta je najpogodnija prilika za to. U toku posta treba obratiti pažnju na uzdržavanje od hrane i pića, na molitvu i pričešće- objasnio je prota Dragan Terzić, sveštenik u crkvi Sv. Arhangela Gavrila.

U narednih sedam nedelja meso i mesne prerađevine zameniće riba. Sve beogradske ribarnice dobro su snabdevene, a ponuda na pijacama je bogata i raznovrsna.
Tako na pijaci Zeleni venac za kilogram šarana morate izdvojiti 250 dinara, bela riba košta 80, dok je zamrznut oslić 120 dinara. Cena kutija sardina na ovoj pijaci iznosi 30 dinara, dok se cena tunjevine kreće od 35 do 50 dinara, zavisno od toga da li kupujete seckanu ili u krupnijim komadima.

Posle posta pričest

Pričešće je fizički kontakt vernika sa Bogom. Pričešćujemo se hlebom i vinom koji simbolizuju telo i krv Isusa Hrista. Za pričešće se vernik mora pripremiti ispovedanjem grehova i očišćenjem duše od svakog zla, jer je samo Bog bezgrešan. Gresi mogu biti delima i mislima. Zato molimo Boga da nam oprosti grehe kao što ih i mi opraštamo, kako stoji u "Očenašu" - kaže prota Terzić.

Uz riblje specijalitete na trpezi se obavezno mora naći i čaša dobrog vina. Tako se u prodavnicama "C marketa" i "Pekabete" mogu naći crna i bela vina različitih domaćih i stranih proizvođača. A cene, cene su različite od 90 do 650 dinara.

Oni koji su navikli da obrok završe nekom poslasticom da ne bi razmišljali u kom kolačiću ima jaja i mleka, najbolje je da pređu na voće. Ponuda na gradskim pijacama je dobra, a cene pristupačne. Za kilogram banana morate izdvojiti od 45 do 55 dinara. Pomorandže koštaju 60 dok su mandarine 80 dinara. Jabuke su najjeftinije i koštaju od 35 do 55 dinara.

I u beogradskim restoranima su se pripremili za predstojeći post. U restoranu "Šaran" na Zemunskom keju kažu da se na njihovom meniju svakodnevno nalazi posna hrana, ali da očekuju više gostiju u narednih sedam nedelja.
- Kotleti šarana zapečeni sa povrćem i belim vinom koštaju 620 dinara. Riblja čorba je 135 dinara, a salata od hobotnice 490 dinara. Posni, dimljeni filet lososa košta 580 dinara- izdeklamovao je Dušan Jeremić, menadžer restorana "Šaran".

Osim Uskršnjeg posta crkva je propisala još tri : Božićni, Petrov i Velikogospojinski post. Osim velikodnevnih postova postoje i jednodnevni svake srede i petka, a izuzetak su samo trapave nedelje.

Losos s povrćem

Sastojci (za 4 osobe)
600 grama očišćenog i na komade isečenog lososa
3 dl belog vina
200 grama šargarepe
1 koren celera
1 dl vinskog sirćeta
2 glavice crnog luka
2 lovorova lista
20 grama šećera
malo timijana
(majčine dušice)
nekoliko zrna bibera
so

Način pripreme
Crni luk isecite na tanka rebarca, a šargarepu i oljušten celer na tanke štapiće. Pomešajte u posudi za kuvanje vino, sirće, 5 dl vode, šećer, lovorovo lišće, so, biber i povrće. Od trenutka kad počne da ključa ostavite da se kuva 15 minuta. Zatim stavite komade lososa i sve zajedno kuvajte još 10 minuta. Izvadite ribu, servirajte je sa kuvanim povrćem, ukrasite timijanom i služite.

Baklava s makom

Potrebni sastojci
500 grama kora za baklavu
150 grama oraha
150 grama maka
1 kesica cimeta
300 grama šećera
1/2 litra vode
1 limun
1 vanilin šećer

Način pripreme
Pleh u kom će se peći baklava namazati uljem i u njega staviti dve kore poprskane uljem. Kore posipati nadevom od oraha, maka i cimeta. Naizmenično ređati nauljene kore, pa fil, sve dok se ne potroši materijal. Odozgo složiti dve prazne kore. Baklavu iseći oštrim nožem na kocke, preliti uljem i staviti da se peče u zagrejanoj rerni oko 50 minuta. Pečenu baklavu preliti prohlađenim sirupom od 300 grama šećera, pola litra vode, 1 kesica vanilin šećera i soka od 1 limuna i vratiti u isključenu rernu. Baklavu izvaditi posle 15 minuta i služiti hladnu.


G. J.


vesti po rubrikama

^Beograd

22:03h

Iskustva velikog broja Beograđana sa šalterskim radnicima su uglavnom loša

22:10h

Veliki Uskršnji post spremno dočekuju ribarnice, pijace i restorani

22:18h

Prekinuti pregovori DS, DSS i G17 plus oko zajedničke vlasti na Zvezdari

22:25h

Pokret "Kapiraj kopiraj" izveo performans na Trgu Republike

22:29h

Privatni prevoznici se pojačavaju

22:32h

Podela lokacija za kioske na Savskom vencu

22:40h

Apel: Pomozimo Milošu Dražiću

22:44h

Upoznajte Beograd: Čedomilj Mijatović

22:52h

Gradske vesti: Pomoć za KBC "Bežanijska kosa"

22:59h

Obaveštenje iz Elektrodistribucije
   


     


FastCounter by LinkExchange