Danas počinje Uskršnji post. U narednih sedam nedelja
osim udvostručene molitve, obavezna i posna hrana
- Postoje dve vrste posta: duhovni i telesni. Telesni znači uzdržavanje
od određenih vrsta hrane, a duhovni je kada se preporučujemo Bogu.
Post nije sam sebi cilj, već je put do određenog cilja, a taj
cilj je približavanje Bogu. U Jevanđelju stoji "Budite savršeni
kao što je Otac tvoj nebesni". Čoveku nije moguće da bude
savršen, ali treba da se trudi da bude bliže Bogu, da se "odrekne"
zemaljskog. Vreme posta je najpogodnija prilika za to. U toku
posta treba obratiti pažnju na uzdržavanje od hrane i pića, na
molitvu i pričešće- objasnio je prota Dragan Terzić, sveštenik
u crkvi Sv. Arhangela Gavrila.
U narednih sedam nedelja meso i mesne prerađevine zameniće riba.
Sve beogradske ribarnice dobro su snabdevene, a ponuda na pijacama
je bogata i raznovrsna.
Tako na pijaci Zeleni venac za kilogram šarana morate izdvojiti
250 dinara, bela riba košta 80, dok je zamrznut oslić 120 dinara.
Cena kutija sardina na ovoj pijaci iznosi 30 dinara, dok se cena
tunjevine kreće od 35 do 50 dinara, zavisno od toga da li kupujete
seckanu ili u krupnijim komadima.
Uz riblje specijalitete na trpezi se obavezno mora naći i čaša
dobrog vina. Tako se u prodavnicama "C marketa" i "Pekabete"
mogu naći crna i bela vina različitih domaćih i stranih proizvođača.
A cene, cene su različite od 90 do 650 dinara.
Oni koji su navikli da obrok završe nekom poslasticom da ne bi
razmišljali u kom kolačiću ima jaja i mleka, najbolje je da pređu
na voće. Ponuda na gradskim pijacama je dobra, a cene pristupačne.
Za kilogram banana morate izdvojiti od 45 do 55 dinara. Pomorandže
koštaju 60 dok su mandarine 80 dinara. Jabuke su najjeftinije
i koštaju od 35 do 55 dinara.
I u beogradskim restoranima su se pripremili za predstojeći post.
U restoranu "Šaran" na Zemunskom keju kažu da se na
njihovom meniju svakodnevno nalazi posna hrana, ali da očekuju
više gostiju u narednih sedam nedelja.
- Kotleti šarana zapečeni sa povrćem i belim vinom koštaju 620
dinara. Riblja čorba je 135 dinara, a salata od hobotnice 490
dinara. Posni, dimljeni filet lososa košta 580 dinara- izdeklamovao
je Dušan Jeremić, menadžer restorana "Šaran".
Osim Uskršnjeg posta crkva je propisala još tri : Božićni, Petrov
i Velikogospojinski post. Osim velikodnevnih postova postoje i
jednodnevni svake srede i petka, a izuzetak su samo trapave nedelje.
 |
 |
 |
Losos s povrćem
Sastojci (za 4 osobe)
600 grama očišćenog i na komade isečenog lososa
3 dl belog vina
200 grama šargarepe
1 koren celera
1 dl vinskog sirćeta
2 glavice crnog luka
2 lovorova lista
20 grama šećera
malo timijana
(majčine dušice)
nekoliko zrna bibera
so
Način pripreme
Crni luk isecite na tanka rebarca, a šargarepu i oljušten
celer na tanke štapiće. Pomešajte u posudi za kuvanje
vino, sirće, 5 dl vode, šećer, lovorovo lišće, so,
biber i povrće. Od trenutka kad počne da ključa ostavite
da se kuva 15 minuta. Zatim stavite komade lososa
i sve zajedno kuvajte još 10 minuta. Izvadite ribu,
servirajte je sa kuvanim povrćem, ukrasite timijanom
i služite.
|
|
Baklava s makom
Potrebni sastojci
500 grama kora za baklavu
150 grama oraha
150 grama maka
1 kesica cimeta
300 grama šećera
1/2 litra vode
1 limun
1 vanilin šećer
Način pripreme
Pleh u kom će se peći baklava namazati uljem i
u njega staviti dve kore poprskane uljem. Kore posipati
nadevom od oraha, maka i cimeta. Naizmenično ređati
nauljene kore, pa fil, sve dok se ne potroši materijal.
Odozgo složiti dve prazne kore. Baklavu iseći oštrim
nožem na kocke, preliti uljem i staviti da se peče
u zagrejanoj rerni oko 50 minuta. Pečenu baklavu preliti
prohlađenim sirupom od 300 grama šećera, pola litra
vode, 1 kesica vanilin šećera i soka od 1 limuna i
vratiti u isključenu rernu. Baklavu izvaditi posle
15 minuta i služiti hladnu.
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
G. J.