[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 14. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Iskustva velikog broja Beograđana sa šalterskim radnicima su uglavnom loša

Šetnja po šalterima

Sigurno vam je nekada hitno zatrebao izvod, uverenje, ili neki drugi dokument. Dobrodošli u red ispred šaltera! Neko je jednom rekao kako je princip kojim birokratija upravlja našim životima - tajna. Sve je u šiframa, propisima, klauzulama, daleko umu običnog smrtnika. Samo stroga lica iza pulta znaju čemu služi koji obrazac i, dok se mi znojimo čekajući red, ta ista lica nas prekorno gledaju kroz staklo. Glas je pokušao da otkrije tajnu koja prekriva glomazno telo aždaje a koja se odaziva na ime - birokratija.

1. Kafica

- Molim vas, gospođo - zavapili ste na sav glas, - moram da odnesem uverenje u SUP do 12, a vama je pauza završena pre petnaest minuta!

Žene okupljene oko stočića ne obraćaju pažnju na vas, jer su trenutno zabavljene nečim lepim i uzvišenim: dok ispijaju kaficu, prave moralni profil "Marije iz kadrovske". Vi još malo galamite, pretite tužbama i žalbama, a onda još jednom plačnim glasom zamolite da neko dođe da vam overi dokument. Umesto ispunjenja vaših želja, priča o dotičnoj gospođi iz kadrovske se nastavlja.

Odjednom, reči punačkih gospođa počinju hipnotički da deluju na vašu svest, i shvatate da i vi mrzite Mariju. Dok sa gađenjem zamišljate tu spodobu, koja je kriva za celu situaciju vašoj pažnji promiče da je kafica ispijena, a glomazne službenice ponovo orne za rad.
- 'Ajde - budi vas iz polusna kontraalt gospođe od preko puta, - daj taj papir!
A vi gledate na sat, koji pokazuje da je prošlo 26 minuta od zvaničnog kraja pauze.

2. Zombi

Ovaj službenik je uvek na radnom mestu, i uvek radi, ali red pred njegovim šalterom je uvek najduži. Dok ste još u redu, počinjete da sumnjate. Kako minuti gamižu preko uprljanih pločica ispod vaših stopala, tako se pojačava i sumnja. Posle pola sata čekanja, došli ste na red.

Ugledali ste ga, i vaše slutnje su se obistinile: u rukama ste zombija! Tanke, ispijene ruke polako uzimaju papire koje im pružate, i još polaganije odvajaju jedan od drugog. Tišinu u kojoj zombi lagano prevlači prstom preko "bitnih" delova dokumenata narušavaju jedino ratnički bubnjevi koji se čuju u vašoj glavi. On polako uzima olovku i, slovo po slovo, upisuje podatke sa obrasca.

Krv koja vam je jurnula u glavu tera vas da uskočite tamo iza, uzmete olovku, i sami unesete sve proklete podatke. No, pre nego što ste to uradili, jedan pogled u oči zombija vas odvraća od prvobitne namere. Vodenasti spokoj koji tamo zatičete goni vas na da se zapitate o smislu svega. Uzavrela krv se smiruje, srce kuca sve sporije i sporije, i vi lagano postajete jedan od njih...

3. Vezaroš

Nema sumnje: nikada niste ovoliko žurili. Grčite se u kilometarskom redu dok svakih nekoliko sekundi gledate na sat. Sve je sporo i bespotrebno. U vašoj glavi se smenjuju bes, mržnja, očaj, strepnja, nada... Još dvoje... Još jedan... Konačno!!! I... taman kada ste pomislili da je vašim mukama došao kraj, na bezličnom licu službenika prepoznajete osmeh!
- Mile! - on će nekome ko se odjednom stvorio iza vas - Pa 'de si bre, Mile! Jesam ti rek'o da dođeš u deset. Sa'će završimo, dolazi 'vamo!

Mile, na vaš užas, ulazi u prostor iza šaltera, i srdačno se pozdravlja sa vašim birokratom. Pokušavate da kažete nešto, jer osećate da ovo nije u redu, ali su vam se reči zaplele i zaglavile negde u dušniku. Činovnik vam se ovlaš obraća, i vi kao kroz maglu shvatate da je rekao nešto kao "sa'će se vratim". Vaš jedini odgovor je suza koja se pojavljuje u krajičku oka...

4. A gde ti je kapa?

Došli ste prvi, pre početka radnog vremena. Čuli ste da je ova službenica bolesno pedantna, i sve papire ste još kod kuće proverili po dva puta. Ipak, znoj vas obliva dok gledate u ozbiljno lice sakriveno iza predimenzioniranih naočara. Sećate se časova ruskog u osnovnoj školi, i shvatate da ste verovatno otkrili čime se bavi ćerka vaše nastavnice. Red je na vas. Ruka vam drhti dok predajete dokumente. U panici ste dok se molite nebesima da sve bude u redu. Jedan je gotov, još dva... Ne! Ona je nešto pronašla! Drži prst, sad gleda u obrazac, pa u vas, pa u obrazacÖ gotovo je!

- Gospodine, niste tačno upisali ove podatke.
- Ali, žurim, možete li vi, molim vas.
- Žao mi je, gospodine, drugi čekaju. Sledeći, molim!
- Pa dajte bar da prepravim.
- Žao mi je, gospodine, kupite novi obrazac i pažljivije ga popunite. Sledeći!

Kupili ste novi obrazac i još pažljivije ga popunili. Vratite se na tačku 1 ovog teksta i nastavite čitanje.

I.Ć.


vesti po rubrikama

^Beograd

22:03h

Iskustva velikog broja Beograđana sa šalterskim radnicima su uglavnom loša

22:10h

Veliki Uskršnji post spremno dočekuju ribarnice, pijace i restorani

22:18h

Prekinuti pregovori DS, DSS i G17 plus oko zajedničke vlasti na Zvezdari

22:25h

Pokret "Kapiraj kopiraj" izveo performans na Trgu Republike

22:29h

Privatni prevoznici se pojačavaju

22:32h

Podela lokacija za kioske na Savskom vencu

22:40h

Apel: Pomozimo Milošu Dražiću

22:44h

Upoznajte Beograd: Čedomilj Mijatović

22:52h

Gradske vesti: Pomoć za KBC "Bežanijska kosa"

22:59h

Obaveštenje iz Elektrodistribucije
   


     


FastCounter by LinkExchange