GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Među stotinama srpskih medija, samo RTS ne može da se izbori na tržištu i traži danak od građana

Nacionalna grbača

U Srbiji postoji oko hiljadu privatnih radio-stanica, nekoliko stotina privatnih TV stanica i ko zna koliko privatnih novina. Svaki od ovih medija već više od decenije opstaje na tržištu čitalaca i gledalaca. Ipak postoji jedna, ali samo jedna jedina televizija koja ipak ne može da se izdržava od sopstvenih prihoda.

Verovali ili ne, to nije neka lokalna TV stanica, već upravo najveća, odskora nazvana, Nacionalna televizija. Kao jedini njen spas, ali i ekskluziva, planira se nepravedna globa građane i to starim diktatorskim metodom - preko brojila za struju. Da li se neko od ljudi iz vlasti - demokrata, zapitao - zašto je to tako. Shvatam da oni ne moraju da se upuštaju u sva pitanja vezana za finansiranje ove ili one javne delatnosti, jer su za to zaduženi nadležni ministri, ali bi, ipak, bilo razumljivo da se zapitate, otkud to da tako moćan medij nije sposoban da samostalno egzistira.

Zar niko neće, ili ne vidi da nam tih sedam-osam hiljada zaposlenih repriziraju serije od pre par desetina godina, kada smo imali crno-belu sliku, pa ne možemo ni da prepoznamo glumce koji su tada bili studenti ili mladi ljudi, a sada su penzioneri ili su već pokojni.

Treba uvesti praksu da svako plati ono što koristi: Narodna skupština za javne prenose svojih sednica neka plati iz budžeta, preduzeća, preduzetnici i druge organizacije, koje imaju potrebu za reklamom i propagandom, neka te usluge plate iz svojih prihoda, političke stranke za svoje promocije i druge nastupe neka plate iz članarine prikupljene od svojih članova i donacija, estradni umetnici - fizička lica za snimanje tzv. nosača zvuka ili zvuka i slike, neka plate sopstvenim novcem.

Država da plati iz budžeta sve ono što je u njenom interesu da saopšti ili prezentira građanima, radi njihovog informisanja ili edukacije i da ne nabrajam dalje. Građani su svoj deo platili podnoseći teret carina, poreza i drugih dažbina kroz cenu TV aparata, video i radio- aparata, TV antena i druge opreme. Jer, na jedan dobar televizor, koji staje oko 40.000,00 dinara, samo porez na dodatu vrednost iznosi 18 odsto ili 6.101,69 dinara i što je prihod budžeta, a što daje iznos od 51,85 dinara za narednih 120 meseci - ravno deset godina. Pristojna participacija građana, zar ne?

Molim predsednika Vlade Srbije, gospodina Koštunicu, da zatraži od svojih ministara da smisle nešto pametnije od onog što je već viđeno, ne samo zato što što je vezivanje za brojilo za struju izmislio Šešelj, već zato što je takav način finansiranja nepravedan. Vama predlažem da od nadležnih ministara zatražite da prouče ukupno odgovarajuću participaciju iz budžeta. S poštovanjem,

Dragutin Milutinović
penzioner, Aranđelovac


Da li Beograd ostaje bez prirodne terase

Terazijski cunami

Dana 9.02.05. u listu Politika svečano je najavljen početak izgradnje reprezentativne palate - luksuznog zdanja, poslovno-stambenog objekta od 24.000m2 i to gde! Na Terazijskom parku, jedinim plućima centra Beograda. Po rečima glavnog gradskog arhitekte - to i nije park. Pa kako i da bude park, kada je desna strana posle odbrane parka peticijom 5.000 građana 1995. u vremenu bezumlja bespravno izgrađena, a zbog tog betonskog čuda posečeno je drveće, uništena trava. To je sada brisani prostor, sve do Ulice kneginje Natalije. Pitam se gde su nadležni.

I dok građani posle 5. oktobra strpljivo čekaju da se raspiše tender i izabere najadekvatniji izvođač za rekonstrukciju parka (zapuštenog i ruiniranih stepenica, na drugoj polovini, levoj strani parka, rasplamsava se aktivnost novih "investitora".

Famozni slučaj "B-2", odnosno Balkanske 2, u vreme bombardovanja u Drugom svetskom ratu angažuje sledeće brzobogataše, "spasioce" parka, što bi na legalizovanom gradskom zemljištu "B2", veličine oko 500m2 po katastru, podigli velelepno zdanje. To se desilo bez ikakve pravne osnove i javne rasprave, pa se uzima cela leva polovina parka sa ukupno 24000 m2. I kako da se ovo nazove parkom kada je očerupana, prvo desna a sada i leva polovinu. Poče usred zime seča drveća!

Da zlo bude veće, u planu je i izgradnja trospratne podzemne garaže od 250 garažnih mesta. Čini mi se da su ovog puta arhitekte previše slušali investitore. Kako zaštititi životnu sredinu, kada se u isto vreme dozvoljava njeno uništavanje. Molila bih investitore da se pojave u Terazijskom parku, da ih građani bar upoznaju. Građani nisu protiv da gradite na građevinskom zemljištu "B2" ali je nedopustivo preinačiti park u građevinsko zemljište. Vratite i prepravite projekat dok nije kasno! Sve se može kada se želi.

Ako nadležni ne spreče ovu gradsku ekološku katastrofu priroda će dati svoju konačnu reč. Priroda je veoma čudna i ona se da do izvesne granice menjati - oplemenjivati i onda dvostruko vraća dobrim ali, ako se njene zakonitosti grupno poremete - ne štedi. Kažnjava!

Eto nama Terazijskog cunamija!
Završiću rečima pesnika J. J. Zmaja: Gde god ima zgodno mesto ti drvo posadi, jer drvo je brzorodno, pa će da nagradi

Građanin Terazija


Društveno vaspitanje

Nadam se da će ovo pismo naći mesta u mom listu Glas kao i više puta ranije, jer vi ste, mora se priznati iscelitelji naše duše, nas običnih, povređenih i poniženih građana.
Pre neki dan, čitam u jednom dnevnom listu i da ne poverujem, naši poslanici su puni humora, i humani ljudi. To što se psuju, to im je navika. Verujem da to nije roditeljsko, već društveno vaspitanje.

Kao što rekoh, u jednom dnevnom listu gospodin poslanik ujedno i potpredsednik jedne stranke, velikodušno izjavi da su se poslanici dogovorili, da deo plate koju su skoro dobili (od koga!) uplaćuju u humanitarne svrhe!!! I to "dobrovoljno" kako bi na taj način umanjili pritisak javnosti, a istovremeno došli na listu humanih ljudi! Vešto razrađeno, prilagođeno nastaloj situaciji. Samo ne rekoše do kada će to trajati!

Tako su se poslanici izborili za enormno povećanje. A što na hiljade radnika ostaje bez posla, što se penzionerima sprema smanjenje ionako malih penzija, što visoki stručnjaci iz raznih oblasti beže iz zemlje i da ne pominjem ostale nesretnike...

Oni su gluvi na sve to. Javno pristajem i ja da mi se sadašnja penzija poveća na 100 odsto sadašnjih primanja, i javno se obavezujem da ću to povećanje uplaćivati bez razmišljanja u humanitarne svrhe, sve dokle ne zamažem oči raji koja sve to plaća kroz poreze, prireze, PDV i mnoge druge obaveze koje izmisliše savremeni pljačkaši, sve suprotno od onoga što su obećavali pre izbora.

Isti se poslanik ponovo javlja putem štampe i kaže: "Da je politika surov sport, niste krivi! To izjavi gospodin poslanik i ne bi ništa. Kasno su se setila gospoda poslanici. Uzimaju i ne kukaju dok ima šta, nikome neće odgovarati za ono šta se radi u Skupštini koja se zove narodna, a trebalo bi partijska zar ne! E da je Nušić živ!

Nadam se da je narod uvideo koga je izbrao da ga zastupa.

Milivoje M. Grandić
Beograd