[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 13. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Biljana Plavšić dala prvi intervju otkad je u zatvoru u Švedskoj

Ne znam šta je s Mladićem,

on ne bi nikada radio protiv Srba

BANJALUKA - Biljana Plavšić, bivši predsednik Republike Srpske, koja izdržava 11-godišnju kaznu zatvora u Švedskoj, kaže da je odlučila da prizna krivicu pred Haškim tribunalom kada je shvatila da je potpuno nemoguće da dokaže svoju nevinost i da obezbedi svedoke odbrane, jer niko nije želeo da svedoči.

"Ja sam za njih bila član Predsedništva, koje je vodilo Republiku Srpsku tokom rata, iako je moja pozicija u tom telu bila minorna, jer sam se bavila isključivo humanitarnim radom. To je zaduženje koje mi je dalo Predsedništvo, koje su činila dva čoveka Momo i Radovan", izjavila je Plavšić u ekskluzivnoj ispovesti za banjalučku Alternativnu televiziju.

Ovo je prvi intervju koji je dala medijima otkako je poslata na izdržavanje kazne u zatvor Hinseberg u Švedskoj. Rekla je da se ne kaje što je dobrovoljno otišla u Hag, jer nikada ne bi mogla da preživi da ucenjuju srpski narod zbog nje.

"Zato ne mogu da shvatim jednog čoveka, za kojeg znam da je častan, a to je general Mladić. Ne znam šta se sa njim zbiva, ali slutim da njim upravljaju drugi, koji mu ne daju da otputuje u Hag, jer znam da on nikada ne bi radio protiv svog naroda", rekla je ona.

Dalje je rekla da s Haškim tužilaštvom nije sklopila nikakav dogovor o priznanju krivice, i da nema nikakvih obaveza prema njima u smislu svedočenja protiv drugih osumnjičenih.

Plavšić je rekla da je tačno da je Tužilaštvo pozvalo da svedoči protiv Slobodana Miloševića i da je ona to odbila. "Rekla sam im da neću da svedočim, jer ja toga čoveka nikada za vreme rata nisam videla. Rekla sam im da ću to kazati i u sudnici i pitala da li hoće da im se to desi", kazala je ona. Dodala je da su najčvršći dokazi koje je Tužilaštvo imalo protiv nje snimak sa sednice Skupštine BiH pre rata na kojoj je Radovan Karadžić kazao da će, ako rat počne, najgore proći muslimani.

"Kako sam kao član Predsedništva BiH sedela u prvom redu, Hag me teretio zašto toga časa nisam ustala i rekla da svi Srbi tako ne misle. Drugi dokaz bio je intervjuu koji sam dala novosadskom Svetu i koji je bio potpuno istrgnut iz konteksta svega onoga što sam novinarki toga lista rekla, a treći susret sa Arkanom u Bijeljini, dodala je ona.

Kazala je da joj najteže pada to što se nalazi u zatvoru u kojem su osuđenice za najteža krivična dela, ubice i narkomani. Potvrdila je da je 26. novembra prošle godine slomila ruku posle incidenta sa zatvorenicama iz islamskih zemalja koje su je proganjale.

Fonet


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Srbija nastavlja tamo gde je Đinđić bio zaustavljen

17:45h

Branko Radujko, Tadićev savetnik za pitanja Kosova i Metohije

17:50h

Biljana Plavšić dala prvi intervju otkad je u zatvoru u Švedskoj

18:05h

Republički ministar pravde Zoran Stojković po povratku iz Haškog tribunala za Glas javnosti

18:10h

Porazno stanje na Kosovu

22:20h

Unmik smanjio pripravnost
   


     


FastCounter by LinkExchange