[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 13. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Branko Radujko, Tadićev savetnik za pitanja Kosova i Metohije

Petersen opsednut

Ramušom Haradinajem

Na sutrašnjem sastanku državnog vrha treba konačno da preciziramo šta mi hoćemo na Kosmetu

BEOGRAD - Na sastanku državnog vrha, koji bi u organizaciji Nebojše Čovića, trebalo da se održi sutra, očekujem da donesemo nekoliko zajedničkih stavova, koji bi konačno precizirali šta mi hoćemo na Kosmetu, jer smo dosad uvek isticali samo šta nećemo, kaže za Glas Branko Radujko, savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića za pitanja Kosova i Metohije. On je dodao da ne bi da koristi "velike reči, kao što su jedinstvo i neka strategija, ali da očekuje da vrh države izađe sa nekoliko ključnih stavova" i naveo da bi sastanku trebalo da prisustvuju Svetozar Marović, Boris Tadić, Vojislav Koštunica, Vuk Drašković i Nebojša Čović.

- Stavove moramo da imamo, jer smo svesni da nas uskoro očekuju pregovori o statusu i mi za taj dijalog moramo biti spremni. Inače, veoma je dobro i da su mišljenja predsednika Tadića i premijera Koštunice oko Kosmeta sada veoma bliska i to je dobar znak, jer će se sada u ceo posao najozbiljnije uključiti i vlada, kaže Radujko.

Na pitanje, šta se promenilo otkad je Haradinaj otišao u Hag i da li to nagoveštava konačni početak dijaloga Beograda i Prištine, naš sagovornik kaže: "Mi i sada imamo dijalog u nekoliko segmenata, kao što su oni oko struje ili nestalih lica, a što se tiče političkog, to ne zavisi od nas i mislim da je glavna prepreka Soren Jesen Petersen, šef Unmika".

Radujko objašnjava da prosto upada u oči da Petersen radi jedino na tome da se ništa ne menja i da sada traži da na Haradinajevo mesto dođe njegov zamenik.

- Čovek je očigledno opsednut Hardinajem i jasno je da njemu dijalog uopšte ne odgovara. Setite se samo kada je predsednik Tadić pozvao naše ljude da izaBđu na kosovske izbore i kada su to zdušno podržali i Brisel i Vašington, Petersen je bio protiv toga. Ovako, ne ostaje nam ništa drugo nego da stavove države iznosimo u centrima svetske moći i na taj način branimo naše interese, navodi Radujko.

Na pitanje šta se događa sa srpskim kokusom u američkom Kongresu o kojem se u poslednje vreme gotovo ništa ne čuje, Tadićev savetnik kaže da je tako samo naizgled.

- Oni i te kako rade za naše interese i već dva puta su sprečili donošenje kongresne rezolucije o nezavisnosti. Takođe, uveren sam da je neće ni biti i da će konačnu reč o statusu doneti Kontakt grupa i sa tim dokumentom izaći na Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, zaključio je Radujko.

M. Mijailović


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Srbija nastavlja tamo gde je Đinđić bio zaustavljen

17:45h

Branko Radujko, Tadićev savetnik za pitanja Kosova i Metohije

17:50h

Biljana Plavšić dala prvi intervju otkad je u zatvoru u Švedskoj

18:05h

Republički ministar pravde Zoran Stojković po povratku iz Haškog tribunala za Glas javnosti

18:10h

Porazno stanje na Kosovu

22:20h

Unmik smanjio pripravnost
   


     


FastCounter by LinkExchange