[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 13. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Cela zemlja obeležila je juče dvogodišnjicu od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića

Srbija nastavlja tamo

gde je Đinđić bio zaustavljen

Članovi porodice, prijatelji,političari i više hiljada građanapalilo sveće i položilo cveće uAleji velikana i ispred Vlade Srbije

BEOGRAD - Na drugu godišnjicu ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu počast su mu juče odali članovi porodice, predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić, nekadašnji ministri njegove vlade, članovi DS i brojni građani.

Mila Đinđić, majka ubijenog premijera, zapalila je sveće i položila cveće i vence, a isto su učinili i Đinđićeva udovica Ružica, sa decom Lukom i Jovanom. Na Novom groblju juče su bili i ministri iz Đinđićevog kabineta. Posle brojnih funkcionera i članova DS, grob je posetilo više od hiljadu građana, koji su palili sveće i ostavljali cveće.

I ispred ulaza u zgradu Vlade Srbije, na mestu gde je 12. marta 2003. godine usmrćen Zoran Đinđić juče je bila gužva. Vence i cveće na spomen-ploču položili su članovi Đinđićeve porodice, najbliži saradnici i prijatelji. Srpski premijer Vojislav Koštunica položio je venac na spomen-ploču, a počast ubijenom premijeru odali su i potpredsednik Vlade Miroljub Labus, ministri Slobodan Lalović, Dragan Jočić, Dragan Kojadinović, Vojislav Vukčević, Slobodan Vuksanović, Tomica Milosavljević, Zoran Lončar, Milan Radulović, Aleksandar Popović i sekretar vlade Dejan Mihajlov.

Posthumno Orden Nemanje

Predsednik SCG Svetozar Marović, uručio je juče Ružici Đinđić Orden Nemanje prvog stepena, kojim je pokojni predsednik srpske vlade postuhumno odlikovan. "Ovo najveće priznanje potvrđuje neraskidivu vezu između evropskih ciljeva i evropske budućnosti SCG i Zorana Đinđića", rekao je Marović i dodao da je Đinđić posthumno odlikovan za veliki doprinos razvoju demokratije. Zahvaljujući se na ordenu, Ružica je naglasila da joj je to priznanje utoliko draže, jer se pokazalo da se oseća "dug prema živom i mrtvom Đinđiću" i obećala da će ga čuvati kao da je bilo zavet i zalog za demokratiju, uverena da ga je živi Zoran Đinđić zaslužio. "Ovaj orden mi znači zbog dece, ali i zbog svih građana", rekla je Ružica Đinđić.

Primetno je bilo da juče u dvorištu vlade nisu bili aktuelni ministri Mlađan Dinkić i Velimir Ilić. Na mestu ubistva venac je položio i ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković. Zoran Živković je svom prethodniku na funkciji premijera odao poštu i ispred zdanja Vlade Srbije, a to su učinili i potpredsednici tadašnje vlade Žarko Korać i Nebojša Čović, kao i ondašnji ministri.

U Sabornoj crkvi u Novom Sadu juče je služen parastos, a u crkvi Sveti car Konstantin i carica Jelena u Svrljigu tim povodom održan je pomen. I Nišlije su juče u Sabornoj crkvi palile sveće.

Omladina DS u Kruševcu je organizovala manifestaciju "Mi sledimo viziju". Oni su uputili otvoreno pismo premijeru Koštunici u kojem su izrazili nezadovoljstvo što ubistvo Đinđića još nije rasvetljeno, a ubice nisu osuđene. Omladinci su na Trgu kosovskih junaka delili kompakt- diskove sa govorima pokojnog premijera.

Opštinski odbor DS iz Leskovca organizovao je u centru grada akciju "Ako Srbija stane" i deljenje kompakt- diskova sa govorima Zorana Đinđića i podsetio na stanje u Srbiji u vreme premijera Đinđića, poredeći ga sa sadašnjom situacijom. I demokratska omladina iz Novog Sada u akciji "Kapiraj - kopiraj" delila je građanima diskove sa istim filmom i biltene sa kratkim osvrtom na tok suđenja optuženima za ubistvo srpskog premijera. Gordana Čomić iz DS, koja je učestvovala u toj akciji rekla je agenciji Beta da se Srbija dve godine od ubistva njenog premijera Zorana Đinđića "nalazi u zastoju i na stranputici".

Tadić: Možemo ispuniti Đinđićevu misiju

BEOGRAD - Predsednik Srbije i DS Boris Tadić izjavio je sinoć da Srbija, uprkos svim nevoljama može da ispuni misiju evropske i prosperitetne države koju je u sebi nosio Zoran Đinđić.
Na memorijalnoj akademiji povodom dvogodišnjice od ubistva predsednika DS i Vlade Srbije Zorana Đinđića, Tadić je pred punom salom centra "Sava" ocenio da Srbija, i kad misli da ne može da ispuni Đinđićeve planove, ideje i vizije da bude deo zajednice evropskih naroda, ona to može "zato što mi to možemo i što je to mogao i hteo Zoran Đinđić". Tadić je rekao da je Đinđić "domaštavao demokratiju u Srbiji, njenu modernizaciju i put u evropsko društvo i bekstvo od negativizma šireći optimizam". "To mogu samo ljudi koji u sebi nose dečaštvo, viziju, planove, blistavu mudrust i neverovatnu hrabrost", rekao je Tadić navodeći da Srbija može da bude prosperitetna zemlja čiji će građani pasoš nositi s poštovanjem i ponosom i sa verom da će naša deca ovde završavati škole raditi i dobijati svoju decu.
Tadić je rekao da je Đinđić bio čovek u kojem je bio "dar mudrosti, talenta, energije i nevereovatne hrabrosti i da svaki narod takvog čoveka čuva i brine o njemu da bi radio za svoju zemlju kako se ona ne bi zaustavila u razvoju" ali da smo mi neobičan narod i da se nije jednom desilo da takvog čoveka sapletemo i pucamo u njega.
Navodeći da je Đinđić na jednom mestu sažeo sve probleme Srbije, a to su negativizam strah i mržnja, Tadić se uptao da li je Srbija dve godine nakon njegovog ubistva bolja nego tada, da li je ta žrtva imala smisla i da li je njegov život ugrađen u ono u šta je verovao, u budućnost.
Tadić je rekao da "razgrtanje blata na kojem sedimo postaje naša misija i način na koji Srbiju vodimo ka nacijama Evrope". Svečanom programu pod nazivom "Imamo samo jednu zemlju i ona samo nas" u znak sećanja na pokojnog premijera pored rukovodstva DS prisustvovali su uglavnom svi ministri iz njegove vlade, majka Mila, supruga Ružica i sesta Gordana, a od predstavnika sadašnje vlasti primrećen je samo ministar inostranih poslova Vuk Drašković.
O Zoranu Đinđiću govorili su glumci LJuba Tadić i Mira Stupica, dok su odlomke iz njegovih govora citali glumci Gordan Kičić i Stevan Kapičić.

Priredila J. J.


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Srbija nastavlja tamo gde je Đinđić bio zaustavljen

17:45h

Branko Radujko, Tadićev savetnik za pitanja Kosova i Metohije

17:50h

Biljana Plavšić dala prvi intervju otkad je u zatvoru u Švedskoj

18:05h

Republički ministar pravde Zoran Stojković po povratku iz Haškog tribunala za Glas javnosti

18:10h

Porazno stanje na Kosovu

22:20h

Unmik smanjio pripravnost
   


     


FastCounter by LinkExchange