[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 12. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Predsednik Tadić se u Novom Sadu sastao sa crkvenim velikodostojnicima

Partnerski odnosi države i crkve

NOVI SAD - "Crkva nije deo države, ali jeste deo društva i zato treba da učestvuje u društvenom životu i da se pita u stvarima koje su u vezi sa njenom misijom", izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić. Predsednik Tadić je posle sastanka sa predstavnicima tradicionalnih verskih zajednica koje deluju na području Vojvodine u Novom Sadu naglasio da je postigao punu saglasnost u oceni uloge crkve u našem društvu, ali i o potrebama verskih zajednica. Prema Tadićevim rečima, u razgovoru je pokrenut niz pitanja o odnosima crkve i države, kao što su crkvena imovina, verska prava, verska služba u vojsci...

"Razgovarali smo o vraćanju imovine crkvi i otvoreno ću reći da crkva u svom zahtevu za vraćanje imovine ima moju punu podršku. To se ne odnosi samo na tradicionalne crkve koje su učestvovala na našem sastanku u Vladičanskom dvoru u Novom Sadu, već i Islamsku versku zajednicu i sve verske zajednice koje deluju na području Srbije", rekao je Tadić.

Episkop bački Irinej se, u svojstvu domaćina skupa, saglasio sa ocenom predsednika Tadića da crkva treba da bude odvojena od države i ocenio da su laičke države savremene tekovine evropske civilizacije. Domaćin skupa je pri tom istakao da između države i crkve treba da postoji partnerski odnos.

"Često se u našim medijima može čuti kako oglašavanje crkve o pojedinim pitanjima ugrožava laički karakter naše države, ali to nije tačno. Sloboda crkve da se oglašava proističe iz njene odgovornosti i ni na koji način nije pretnja evropskim vrednostima laičke države", naglasio je episkop Irinej.

R. K.


vesti po rubrikama

^društvo

16:05h

Podsećanje: Dve godine od ubistva Zorana Đinđića

16:12h

Grupa srednjoškolaca iz Priboja "propitivala" predsednika Skupštine

16:19h

Najstarija i najveća akademska ustanova u Srbiji danas proslavlja rođendan

16:27h

Predsednik Tadić se u Novom Sadu sastao sa crkvenim velikodostojnicima

16:34h

Važne stvari: Krokodili u sudu

16:41h

Turistička inspekcija u Rodićevom restoranu
   


     


FastCounter by LinkExchange