[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 5. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Foto

Vladimir Jojić

Foto

Nebojša Jojić

Braća Jojić otkrila algoritamski kod za dešifrovanje virusa HIV-a

Užičani na tragu

vakcine protiv side

Užičani - doktor tehničkih nauka Nebojša Jojić i njegov brat magistar Vladimir Jojić, kao i Amerikanac, doktor Dejvid Hekman, članovi su "Majkrosoftovog" tima koji je, posle dvogodišnjeg istraživanja, došao do algoritamskog koda za dešifrovanje virusa HIV-a. Otkriće, objavljeno ovih dana u Americi, tvrdi se, veliki je korak u otkrivanju vakcine protiv HIV-a, hepatitisa C i drugih mutirajućih virusa!

- Naš algoritam je prilagođen optimizaciji upravo tog imunogena koji sadrži "petern" koji bi trebalo da bude dovoljno raznovrstan da pokrije različite vrste virusa side. Taj algoritam smo razvili u "Majkrosoftu", a trenutno se te vakcine proučavaju u laboratorijama u Sijetlu i Bostonu, na Harvardu, takođe i u Australiji, tako da ćemo u roku od šest meseci verovatno znati koliko dobro funkcionišu - kaže Nebojša Jojić.

Posle ovog otkrića, istraživanja se sada razvijaju u dva pravca. Na jednom su biolozi, a na drugom Jojići koji rade na optimizaciji "peterna", koda koji bi pokrio sve različite vrste odnosno mutacije ovih virusa.

Foto

Virus HIV-a

Stariji od braće Jojić, Nebojša, rođen 1971. u Užicu, u Americi je od 1995. S diplomom beogradskog ETF-a upisao je poslediplomske studije na Univerzitetu Čikago, a pola godine kasnije, na poziv profesora Toma Huanga, obreo se na Univerzitetu Ilinois u Urbani. Mladi naučnik je potom prošao na konkursu "Majkrosofta", a posle probnog rada dobio je i stalan posao u ekipi Bila Gejtsa. U međuvremenu je doktorirao na Ilinoisu.

Vladimir, šest godina mlađi od Nebojše, koji je prva slova uz brata naučio na "spektrumu", brzo je krenuo njegovim stopama. Posle Matematičke gimnazije u Beogradu, koju je završio kao i brat, kao sjajan matematičar, upisao je PMF u Beogradu, a na kraju druge godine studija dobio je poziv iz Iliniosa, od Nebojšinog mentora, profesora Huanga. U Urbani, Vladimir je nastavio studije, završio fakultet, magistrirao i u međuvremenu i on zadovoljio stroge kriterijume "Majkrosoftovog" konkursa. Uz rad u velikoj kompaniji, Vladimir je stigao da magistrira, a sad sprema i doktorsku tezu.

Njihovi roditelji - Miroljub, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture i majka Gordana, ekonomista, rođena Beograđanka, naučni uspon sinova prate iz Užica. - Nemam reči da opišem ono što sad osećam, malo je reći da sam ponosna na sinove i ono što rade - rekla je majka Gordana.

Z. Š.


vesti po rubrikama

^ljudi i dogadjaji

16:38h

Zanatlija Konstantin Popović: Vino je vino tek kad odleži u hrastovini

17:04h

Braća Jojić otkrila algoritamski kod za dešifrovanje virusa HIV-a

17:20h

Lepa Brena prekosutra gostuje kod Alke Vuice na hrvatskoj TV Nova

17:41h

Dimitri iz Pariza večeras u KPGT-u

18:02h

Zanimljivosti: Nemci protiv hrvatske serije
   
 


     


FastCounter by LinkExchange