[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 21. 2. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Vlasinsko jezero popularno i ove zime

Ploveća ostrva -

svetski fenomen

Pun pansion u motelu "Narcis" košta 1.200 dinara, a u privatnom smeštaju oko 600 dinara

Vlasinsko jezero, turistički biser juga Srbije, i u ovim hladnim zimskim danima privlači ljubitelje netaknute prirode. Tokom februara u hotelu i depadansku "Vlasina" boravi nekoliko stotina turista iz različitih krajeva zemlje. Pun pansion u motelu "Narcis" košta 1.200 dinara, a u privatnom smeštaju oko 600 dinara.

Debljina snežnog prekrivača na području Vlasinskog jezera, koje se nalazi na 1.200 metara nadmorske visine - oko 40 centimetera. Jezero je ovih dana zaleđeno i može se slobodno hodati ili klizati. Zimi je, inače, led debljine i do dva metra koji ribari seku motornom testerom. Na Vlasinskom jezeru je zabranjeno korišćenje motornih čamaca kako se ne bi remetila prirodna ravnoteža. To svakako pomaže da u jezeru žive najteži amori u zemlji koji, zbog idealnih uslova, teže i 32 kilograma.

Ovo veštačko jezero je dugačko dvanaest kilometara, široko tri, a na pojedinim mestima duboko i do 50 metara. Ploveća ostrva na jezeru jedinstven su prirodni fenomen u Evropi, ali i u svetu. Za njihovo stvaranje, tvrde stručnjaci, potrebno je više od 5.000 godina. Na jednom od tih ostrva nedavno je uočena kolonija retkih ptica - kormorana.

U turističkoj ponudi juga Srbije Vlasinsko jezero je najatraktivnije mesto za odmor. Međutim, u Turističkoj organizaciji Surdulice tvrde da veliki turistički potencijal imaju i planinski vrhovi od 1.638 metara do 1.922 metara na Čemerniku i Besnoj kobili. Reč je o planinskom vencu koji je pogodan za postavljanje žičara i otvaranje ski-staza za rekreativno i profesionalno skijanje. Trebalo bi pomenuti bogadstvo divljači u šumama i obilje riba u potocima i jezerima toga kraja koji je dovoljno udaljen od većih gradova i potpuno ekološki zaštićenog.

Vlasinsko jezero bi trebalo uskoro da preraste u pravi turistički centar. Prostorni plan predviđa da na ovom prostoru do 2021. godine bude izgrađen heliodrom i aerodrom za letelice turističkog tipa do 20 sedišta. Planirano je i otvaranje novih hotela i izgradnja apartmanskog naselja.

Žaklina Milenković


vesti po rubrikama

^putovanja

16:17h

Reporter Glasa posetio Amsterdam, grad lala, kanala, ali i greha

16:35h

Zimska turistička ponuda banje Rusande u Melencima

16:52h

Vlasinsko jezero popularno i ove zime: Ploveća ostrva - svetski fenomen

17:08h

Preporučujemo: Kupanje sa delfinima i krstarenja Atlantikom
   


     


FastCounter by LinkExchange