[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 21. 2. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Adrenalin dizajn i aktivizam u Srbiji" u "Ozon art spejs" galeriji

Nova vizuelna rešenja

političkih kampanja

Liz Mekuiston fascinirana kreacijom autora kampanje "Otpor do pobede"

Izložbu "Adrenalin dizajn i aktivizam u Srbiji", razvijenu kao vid ponovnog sagledavanja naših lokalnih primera politički motivisanog grafičkog dizajna, otvorila je autorka Liz Mekuiston u "Ozon Art Spejs" galeriji.

Ova britanska autorka je u svojoj knjizi "Grafička agitacija" objavila radove o promeni u taktikama otpora i pojavi novih strategija aktivizma u digitalnom dobu. Važno mesto u njenoj knjizi zauzimaju vizuelna rešenja kampanja Građanskih inicijativa, B92 i Otpora. Izložba "Adrenalin dizajn" je svojevrsna prostorna verzija knjige "Grafička agitacija", sa nekoliko originalnih radova domaćih autora i mnoštvom dodatnog video-materijala...

- Fascinirana sam kreacijom autora kampanje "Otpor do pobede" jer su okolnosti nalagale da se ti ljudi, osim osmišljavanja različitih promo materijala, bore i za golu egzistenciju i izbegavaju različite vidove represije. Bez obzira na sve emocije i sentimentalnost koji ljude vežu za Otpor, činjenica je da je, posle prestanka delovanja, pokret ostao prepoznatljiv srpski brend - rekla je Liz Mekuiston na panelu "Dizajn i aktivizam u Srbiji 1990" koji je organizovan povodom otvaranja izložbe.

Veran Matić, glavni i odgovorni urednik RTV B92, rekao je da su vizuelna rešenja bitan deo svake televizije, kako zbog stvaranja novih standarda u elektronskim medijima kod nas tako i zbog mladih talentovanih ljudi koji su spremni da te standarde sprovode.

- Prvi logo naše televizije, koja je tada više predstavljavala društveni pokret, pojavio se pre petooktobarskih događaja i sugerisao je promene ili urušavanje jednog nakaznog režima. Sada je B92 moderna televizija, čiji dizajn treba da posluži kao uzor televizijskim stanicama u regionu - rekao je Matić.

Profesorka univerziteta umetnosti Milena Dragićević-Šešić više se fokusirala na različite forme izražavanja, među kojima je, prema njenim rečima, najzanimljivije mešanje ćiriličkog i latiničkog fonta u "Publikovim" kalendarima.

- Takva diverzija nacionalnih simbola bila je nezamisliva u Miloševićevo vreme, zato je inteligentno integrisanje ovog kulturnog prostora u "Publikovim" kalendarima bilo redak otpor uniformisanom nacionalizmu u Srbiji devedesetih godina prošlog veka - rekla je Milena Dragićević-Šešić.

A. Nikolić


vesti po rubrikama

^kultura

17:10h

Bez harizme i mistike nema flamenko igrača

17:17h

"Adrenalin dizajn i aktivizam u Srbiji" u "Ozon art spejs" galeriji

17:24h

Uskoro stogodišnjica rođenja francuskog pisca i filozofa Žana Pola Sartra

17:30h

Izložba Mirka Ilića u Beogradu posle 28 godina

17:39h

Međunarodni video-art festival "Eros + Food"

17:44h

Beograd: Izložba "Danilo Kiš 1935 - 1989"
   


     


FastCounter by LinkExchange