[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 11. 2. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

U Padovi preksinoć preminuo Milovan Ilić Minimaks

Odlazak jedinog srpskog šoumena

Ta njegova visprenost i kreativnost u razgovoru uživo i moć da uvek doskoči na nov način, neponovljiva je, kaže Božidar Boki Milošević

Gotovo da nema medija koji nije objavio vest da je Milovan Ilić Minimaks, posle duge i teške bolesti preksinoć preminuo u Padovi, u bolnici u kojoj mu je nedavno presađena jetra. Iako u našoj javnosti nema ličnosti koja je toliko hvaljena i osporavana kao Minimaks, njegov doprinos pomeranju granica ponašanja i načina govora pred TV kamerama nesporan je.

Autor nekoliko knjiga aforizama i pesama, kao i mnogobrojnih kolumni u raznim listovima, ovaj Kragujevčanin, rođen 5. novembra 1938. u selu Lipnica, ostaće upamćen kao prva javna ličnost koja se usudila da zbija šale na račun aktuelnih političkih događaja i njihovih aktera, ali i kao "glavni krivac" za uspešne karijere mnogih estradnih ikona, među kojima je, svakako, najveća Lepa Brena.

Kao nesvršeni student prava, počeo je da radi u listu "Jež", a 1960. prešao je u Radio Beograd. Usledile su emisije "Sutra je petak" i "Tačno u podne", poznatija pod nazivom "Tup-tup", koju je vodio čitave 22 godine. Po ukidanju njegovih radio-emisija, karijeru nastavlja na RTV Beograd, gde vodi kultnu emisiju "Od glave do pete". Kada je i ona ukinuta, od 1990. godine jedno vreme je na TV Politika vodio zabavnu emisiju pod nazivom "Minimaksovizija".

Bila je to prva emisija na ovim prostorima u kojoj su se, u cilju dobre zabave TV gledalaca, rame uz rame našli političari, umetnici i estradne ličnosti. Zatim prelazi na TV Pink, gde emisiji menja ime u "Maksovizija", a potom startuje i sa "Nedeljom kod Minimaksa". Po odlasku s Pinka, na kratko se seli na TV Palma. U poslednjih nekoliko godina, Minimaks je svojim šarmom doprineo i velikoj gledanosti emisije narodne muzike "Grand šou".

Sa nedavno preminulom suprugom Biljanom ima ćerku Anu i sina Vladimira. Iz prvog braka ima sina Igora.

Dragana Katić, voditeljka

- Zadovoljsto je bilo raditi sa čovekom koji, kad dođe da radi emisiju, ima spremno sve što je potrebno da bi emisija uspela i bila dobra. Iako je imao veliko iskustvo, svakom snimanju pristupao je sa istim žarom kao da radi prvi put. Ma šta se mislilo o tome kako se "lake" emisije tipa "Grand šou" spremaju, on je bio stara RTS-ova škola, kojoj i sama pripadam, i nije sebi dozvoljavao da ne bude na nivou zadatka.

Boki Milošević, muzičar

- Bili smo prijatelji od samih njegovih početaka. Mislim da je bio bard našeg voditeljstva, iako je bio novinar. Ta njegova visprenost i kreativnost i ta domišljatost da dominira u razgovoru uživo i da uvek doskoči na nov način, neponovljiva je. Svi su učili od njega jer je on naš prvi, a možda i jedini pravi šoumen. Sve godine trajanja i mnogobrojne emisije samo svedoče u korist toga da je kao čovek bio neponovljiv.

Ksenija Pajčin, pop pevačica

- Ovo je za mene veliki šok. Mislim da će njegovo mesto joj dugo ostani prazno. Neka počiva sa anđelima. Prema meni je uvek imao prijateljski odnos, gotovo očinski. Moja prva i najbolja TV pojavljivanja bila su u Mićinim emisijama. Bila sam u panici da me ne isproziva. Rekao mi je "Neću sada da te prozivam, prozivaću te kad budeš velika ". Nije bio ni težak, ni naporan, zabavno je bilo raditi sa njim.

Big Lale, mađioničar

- Iako poslednje tri godine nismo intenzivno sarađivali, godinama smo bili najžešći tandem na estradi. Gde god da smo se pojavljivali, komentarisalo se: "Sada će tek da bude dobra zabava". Umeo je neverovatno brzo da misli i na svoj način šalom i poskočicom spase svaku situaciju. Čak i u prilikama kada su padale teške reči ili neprijatne izjave, znao je da priču okrene na šalu i smeh.

Olivera Stojimirović


vesti po rubrikama

^ljudi i dogadjaji

16:11h

U Beogradu radi vrtić "Dečiji svet", jedini sa video-nadzorom u našoj zemlji

16:34h

U Padovi preksinoć preminuo Milovan Ilić Minimaks

16:45h

Posle povećanja plata u Skupštini Srbije, beogradski stanodavci imaju nove miljenike

17:09h

Veče španske kulture: Sangrija i flamenko na beogradskom minusu

17:20h

Zanimljivosti: Kristin Dejvis igra detektivku
   
 


     


FastCounter by LinkExchange