[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 7. 2. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Mihailo Valtrović, arheolog, istoričar, slikar. . .

Postoje i postojali su kroz istoriju ljudi kojima jedna oblast delovanja nije dovoljna da iskažu svoje znanje i talenat. Jedan od takvih je zasigurno bio i Mihailo Valtrović. I rođenje i smrt Mihaila Valtrovića vezani su za burna istorijska razdoblja. Rođen je 1839. godine, u vreme formiranja savremene srpske države, a umro je 1915. godine, u najbeznadežnijoj godini Prvog svetskog rata.

Valtrović je bio prvi arhitekta koji je postavljen za profesora na našim Univerzitetima. Zahvaljujući svom obrazovanju unapredio je predavanja ka složenom spoju arhitektonskog projektovanja i građevinskih konstrukcija. Na taj način je započelo produbljivanje nastave koje je dovelo do formiranja Kabineta za arhitekturu pri Tehničkom fakultetu.

Značaj Mihaila Valtrovića nije vezan samo za njegovu poziciju profesora na Velikoj školi. Valtrović se bavio i muzeologijom, arheologijom, istorijom, slikarstvom, primenjenim umetnostima i dobrotvornim radom. Bio je jedan od prvih šesnaest akademika Srpske kraljevske akademije nauka i umetnosti. Zajedno sa Matijom Banom, Ljubomirom Nenadovićem i Davorinom Jenkom činio je Umetničko odeljenje Akademije.

Najznačajnije delovanje Mihaila Valtrovića bilo je na mestu direktora Narodnog muzeja u Beogradu. Valtrović je bio jedan od osnivača i prvi upravnik ovog muzeja. Autor je inicijative za odvajanje Etnografskog muzeja u samostalnu jedinicu. Pomogao je Miloju Vasiću, našem prvom školovanom arheologu da dobije stipendiju za stručno usavršavanje u inostranstvu.

Uvodio je novine u primenjenu umetnost, kao što je dekorativna plastika na ikonostasima (crkva u Čurugu). Dizajnirao je orden Svetog cara Lazara, koji je dodeljivan vladarima i prinčevima. Jedan je od osnivača i članova Društva za pomoć napuštenoj deci i deci bez roditelja. Zajedno sa Milojem Vasićem zaslužan je za arheološka istraživanja na prostoru Požarevca i Kostolca.


vesti po rubrikama

^Beograd

22:02h

Merenja zagađenja vazduha pokazuju da je ono najveće u jutarnjim satima

22:10h

Kakve je planove kovala naša automobilska industrija sedamdesetih godina

22:16h

Crveni krst Srbije sa gostima proslavio 129 godina od osnivanja

22:21h

Komunalna inspekcija sprečila humanu akciju organizacije ORKA

22:27h

Sindikalci Doma zdravlja u Grockoj nezadovoljni rukovodstvom

22:32h

Dunavski venac - 18. beogradska opština?

22:46h

Planovi opštine Voždovac

22:57h

Sukob interesa u Veterinarskom zavodu

23:19h

Saopštenje Udruženja za povraćaj oduzete imovine "Beograd"

23:27h

Upoznajte Beograd: Mihailo Valtrović, arheolog, istoričar, slikar...

23:35h

Gradske vesti: KBC "Bežanijska kosa" ponovo radi

23:43h

Obaveštenje iz Elektrodistribucije
   


     


FastCounter by LinkExchange