[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 4. 2. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Glas šumadijsko-pomoravski u poslednjem broju piše o Vladimiru Bebi Popoviću iz drugačijeg ugla

Jagodinac koji se brzo odrekao svog zavičaja

Posle mature nikada nije bio u gradu, niti je dolazio na proslave godišnjica, iako su ga zvali. Još dok je studirao, nikada nije govorio da je iz Jagodine, već da je iz Beograda, a voleo je i da se predstavlja da je stariji. Obično je govorio da je '53. godište

I ovog i prošlog ponedeljka, bar pola Srbije pomno je pratilo emisiju "Insajder" na Televiziji B92. Vladimir Beba Popović, bivši šef Biroa za komunikacije, svedočenjem je prikovao za male ekrane i gledaoce u njegovoj rodnoj Jagodini. U gradu mnogi i ne znaju da je tu rođen, odrastao, maturirao... Njegovi roditelji i danas žive u Jagodini, tu su i danas neki od njegovih školskih drugova koji i dalje o njemu misle isto što su i onda, kada su zajedno učili u Gimnaziji. Kažu da od mature više nije dolazio i da se odrekao rodnog grada.

- Beba je veliki emotivac, dobar čovek, a zašto se odrekao Jagodine, Jagodinci bi trebalo da se pitaju. U potpunosti ga opravdavam, jer odavde treba bežati, pogotovu što Beba nije bio za ovu sredinu. Sigurna sam da niko ko se s njim družio i išao u školu ne može, niti ima bilo šta ružno da kaže o njemu - kaže za Glas šumadijsko-pomoravski Jadranka Vojinović, direktor Omladinske zadruge "Duga" u Jagodini.

Mikica Vulović, profesor engleskog u jagodinskoj Gimnaziji "Svetozar Marković", pohađao je prvu godinu Gimnazije u istom razredu s Popovićem.

Sve devojke su bile zaljubljene u njega

Mikica Vulović kaže da su sve devojke bile zaljubljene u Bebu Popovića.
- Jeste bio lep i zgodan, ali je devojke privlačio pričom. U školi nije imao neku ozbiljniju vezu. Jadranka Vojinović potvrđuje da je Popović "bio lep dečko, ali ga to nikad nije ponelo i tome nije pridavao poseban značaj".
Vulovićeva kaže i da je Beba bio svojevrstan fanatik kada je hteo u nečemu da uspe.
- Pošto su izviđači bili popularni, on je seo, naučio sve što treba i ušao u ekipu Odreda izviđača i planinki "Boško Đuričić" iz Jagodine, koji je 1976. osvojio prvo mesto u Srbiji, što je onda bio veliki rezultat. Bio je jedan od najuspešnijih gimnazijalaca u izviđačkom višeboju - seća se Vulovićeva.

Uvek u centru pažnje

- Oblačio se sportski, a najviše je voleo da ima moderne, italijanske cipele. Voleo je da obuče nešto što nema niko. Čaba, koji drži cvećaru "Fito-dekor", uvek je imao italijanske i francuske parfeme, što je u ono vreme za nas bilo nezamislivo. I Beba otrči kod njega, namiriše se i dođe. "Mirišite, seljaci", govorio je u šali. Skupljao je i štosove od starijih i onda ih "prodavao" nama. Samo da bude u centru pažnje - priča Mikica Vulović.

- Posle mature nikada nije bio u Jagodini, niti je dolazio na proslave godišnjica, iako su ga zvali. Još dok je studirao, nikada nije govorio da je iz Jagodine, već da je iz Beograda, a voleo je i da se predstavlja da je stariji. Obično je govorio da je '53. godište - kaže Vulovićeva.

Popovićevi školski drugovi pričaju da se već u to vreme znalo da će on postati "neka faca", jer je uvek imao originalne ideje i organizatorske sposobnosti.

- On je rođeni vođa i organizator. Imao je sposobnost da okupi ljude oko sebe. Organizovao je sve - od zabava, preko druženja, izlazaka u grad, do fudbalskih utakmica ili basketa. Njemu je uvek bila potrebna publika. Toliko je bio ubedljiv da je, na primer, na matursko veče doveo Miliderku Đorđević, profesorku engleskog, koja ni na jedno matursko veče do našeg nije došla - kaže Vulovićeva.

Popović je obično sedeo u prvoj klupi, jer je još tada nosio naočare i svi su se gurali da sednu s njim, a on je neprestano pravio duhovite ispade, prisećaju se njegovi školski drugovi.

- Jednom je, kad smo bili izviđači, smislio da nađemo neobičan predmet u gradskim izlozima, a pronalazača je čekala nagrada. Ceo grad smo obišli da bi, na kraju, Jasmina Petrunović našla pecivo u izlogu prodavnice cipela. Išli smo biciklima do Morave na pecanje, vadili smo žabe i pravili mali milion gluposti. Onaj ko bude ovo čitao, neće razumeti - dodaje Vojinovićeva.

Beba Popović se, u vreme srednjoškolskih dana, ideološki nije razlikovao od vršnjaka.

- Politika nas u to vreme nije interesovala. Tih sedamdesetih godina lepo se živelo. Razlike među nama nisu bile velike. Jedino se on malo pravio važan što je iz grada, pa je šikanirao one sa sela. Tada niko o politici nije razmišljao, niti je to zanimanje bilo popularno kao danas. Nismo znali ni ko je ko. Samo Tito i kraj priče, mada je Bebin deda Ilija bio četnik.

Inače, Vladimir Popović je rođen 1957. godine u Jagodini. Sin je oca Bore i majke Cvete. Nadimak Beba dao mu je stariji brat Ilija, koji je preminuo pre dvadesetak godina. Popovići su poreklom iz Crne Gore, a Bora Popović se u Jagodinu doselio odmah po otvaranju Fabrike kablova. Ubrzo je upoznao Cvetu Mirković, sadašnju suprugu, koja je takođe radila u fabrici. Oženio se njome, dobio sinove Iliju i Vladimira, na "Radničkom" završio zagrebačku Visoku školu za spoljnu trgovinu i postao šef predstavništva Fabrike kablova u Rusiji. Bora je bio veoma popularan među Jagodincima, koji su mu dali nadimak Grof, jer se uvek oblačio moderno i svirao trubu u tadašnjem gradskom orkestru. Nažalost, iako nedužan, nekoliko meseci proveo je u zatvoru.

ANKETA :Mnogi građani Jagodine i ne znaju da im je Vladimir Beba Popović zemljak

U razgovoru sa građanima saznali smo da mnogi i ne znaju da je Beba Popović rođeni Jagodinac. Većina njih ne sme da komentariše, jer je reč o "velikoj zverki". Na sreću, bilo je i hrabrih koji su pristali da odgovore na naša pitanja o Popoviću.

Zoran Milošević
- Mislim da je Beba govorio istinu. Ako ima dokumentaciju, kako je izjavio, i kada to ugleda svetlost dana, mislim da će da bude "povuci-potegni" za sve koje je pomenuo. Ne znam da li mu prete, ali bojim se za svakoga ko tako javno govori o političarima, jer zbog toga gube glavu.
Snežana Aleksandrović
- Znam da je Beba Popović Jagodinac. Poznajem njegovog oca Boru, koji mi je pričao da je on bio blizak sa Đinđićem još pre 5. oktobra, da su fantastični prijatelji i da je učestvovao u pripremama za 5. oktobar i svim važnim događanjima. Beba je za mene, pre svega, hrabar čovek što se uopšte oglasio, jer je opasno javno govoriti o tome. Možda ima malo naduvavanja, možda on sebi daje prevelik značaj u nekim rečenicama, ali vidi se da je bio upućen u sve te stvari i da je bio blizak sa Đinđićem.
Slobodan Popović
- Da, znam da je Beba iz Jagodine. Verujem u ono što je rekao i mislim da je time hteo da se zaštiti, jer mu verovatno prete. Takav čovek na takvom položaju sigurno mnogo zna. Gost prethodne emisije "Insajder", koji je radio u DB-u, pokušao je nešto da kaže, ali nije smeo da ide do kraja. Ako Beba baš želi da stavi glavu u torbu, mislim da je spreman da rizikuje. Neće da ga ubiju, jer bi time potvrdili da je ono što je rekao tačno.
Marija Vasić
- Beba je iz dobre i poštene porodice. Poznajem ih jer sam išla u školu sa sestrom njegove majke, odnosno s njegovom tetkom Miki. Verujem mu i ne verujem. Možda je hteo da kaže istinu koju mi obični građani ne znamo, naročito o onom periodu dok je bio DOS. Moje lično mišljenje je da su oni koji su se borili protiv Miloševićevog režima ostali u pozadini. Što se tiče Bebe, on je bio u toj vlasti, ali je bio funkcioner u pozadini.


vesti po rubrikama

^društvo

17:06h

Glas šumadijsko-pomoravski u poslednjem broju piše o Vladimiru Bebi Popoviću iz drugačijeg ugla

17:14h

Meštani Sevojna traže hitno odvajanje od opštine Užice

17:21h

Najnovija ideja republičkog ministra finansija zaprepastila domaće trgovce i javnost

17:29h

Srpske tablice nepoželjne na Kosmetu

17:36h

Za nedostatak "marlbora" kriva Uredba
   


     


FastCounter by LinkExchange