[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 2. 2. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Zoran Stojković, ministar pravde u Vladi Srbije, za Glas javnosti

Pred zakonom svi su jednaki

Prethodna vlada pokušala je da reši stvar na pogrešan način uredbom o otvaranju tajnih dosijea

BEOGRAD - Učestale kritike na rad pravosuđa, napadi na vladu za nesaradnju sa Tribunalom u Hagu, ponovno otvaranje teme krivičnih prijava protiv članova prethodne vlade, čekanje na donošenje propisa o rehabilitaciji i vraćanju imovine i prve tužbe upućene Sudu u Strazburu, dovoljan su povod za razgovor sa ministrom pravde Zoranom Stojkovićem.

Tražili ste od tužilaca da se krenu prema krivičnim prijavama protiv Dušana Mihajlovića, Petrovića i Mijatovića, Čedomira Jovanovića...?
- Niti sam inicirao neke postupke protiv pomenutih iz prethodne vlade niti sam se mešao u rad tužilaštva. Za tako nešto nisam nadležan, ali prema zakonu i pravu nadzora koje ima ministarstvo mogu da tražim od tužilaca da rade svoj posao. Tačno je da su mnoge krivične prijave dugo stajale pa je stoga došlo krajnje vreme da neko reaguje. Naglašavam da sam tražio da se postupa po svim krivičnim prijavama podjednako, bilo na koga da se one odnose. To znači da se ni jedna prijava iz bilo kog perioda ne sme držati u fioci bez ikakvog razloga, a posebno ako postoje određeni dokazi.

Zašto vlada konačno ne otvori tajne dosijee?
- Prethodna vlada pokušala je da reši stvar na pogrešan način uredbom o otvaranju tajnih dosijea. Iako je pitanje koje ste postavili ipak stvar vlade, moj stav je da treba doneti zakon i preciznu proceduru otvaranja tajnih dosijea. To bi bilo dobro iz više razloga. Pre svega, videlo bi se ko je i šta radio u prošlosti i kojom količinom dokaza za neke optužbe raspolažemo. Do kraja godine trebalo bi da se donesu novi zakoni o BIA, o unutrašnjim poslovima kako bi ovo pitanje bilo celovito rešeno.

Nisam čuo da se Mira vraća

Na pitanje šta misli o informacijama požarevačkih otporaša da Mirjana Marković, supruga bivšeg predsednika Miloševića sve čini da anulira poternicu koja je protiv nje raspisana i vrati se u zemlju, ministar Stojković je odgovorio da je u tolikoj gužvi i ima toliko posla da čak nije stigao ni da pročita ili čuje za ovu vest. - Zaista ne znam ništa o tome i mogućnosti da se Mirjana Marković vrati u zemlju pa onda ne mogu ni da komentarišem - rekao je Stojković

Mnogo se priča o organizovanom kriminalu, neki šefovi su uhapšeni. Boji li se mafija pravosuđa ili je u pitanju nešto drugo?
- To zaista ne mogu da komentarišem.

Mnogo je kritika upućeno Visokom savetu pravosuđa u vezi izbora kandidata za sudije i tužioce?
- Očigledno je da će morati da se definišu precizniji kriterijumi. Najveći problemi javljaju se prilikom prvog izbora za sudiju i zamenika tužioca, dok je daleko jednostavnije izabrati kada su kandidati oni kojima to nije prvi izbor.

Evropska agencija za rekonstrukciju nije zadovoljna reformom pravosuđa?
- To je potpuno razumljivo. Ipak, većina izveštaja iz Evrope je povoljna po pitanju reforme, a sa Oebsom imamo odličnu saradnju. U agenciji su sa pravom zabrinuti jer su u nekoliko prethodnih godina dali velika sredstva za reformu. Ipak mnoge donacije i sredstva nisu išla preko Vlade Srbije nego direktno ili preko nevladinog sektora. Ona sredstva koja idu preko nas koriste se vrlo odgovorno i država je sada zaista ozbiljan partner u ovoj oblasti.

Suđenja traju predugo, građani se žale, zakoni o rehabilitaciji i vraćanju imovine se još ne donose?
- U toku je izrada zakona o restituciji u ministarstvu finansija odnosno u radnoj grupu koja je osnovana. Jedno je zakon o rehabilitaciji, kako bi se imovina mogla vraćati i onima kojima je konfiskovana, a drugi je zakon o stvaranju evidencije sve imovine starih vlasnika. Moj lični stav je da je prvo trebalo doneti zakon o rehabilitaciji, pa o vraćanju imovine i tek onda ići u privatizaciju.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^politika

17:05h

Predsednik Makedonije Branko Crvenkovski juče boravio u zvaničnoj poseti SCG

17:15h

Nenad Popović treći put gost na Molitvenom doručku američkog Kongresa

17:20h

Ministar pravde u Vladi Srbije, za Glas: Pred zakonom svi su jednaki

17:35h

Haški tribunal: Milošević oboleo od gripa

17:40h

Socijalisti se odrekli Miloševića

17:45h

Parlament o imunitetu poslanika SPO

17:50h

Šormaz: Beba - metak u prazno

18:05h

Lazarević kod Patrijarha Pavla

23:46h

Lazarević sa garancijama Vlade sutra u Hagu

23:53h

Tadić: Srbiji su potrebni izbori

00:12h

Beograd će u martu rešiti pitanje Haga
   


     


FastCounter by LinkExchange