[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 2. 2. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Predsednik Makedonije Branko Crvenkovski juče boravio u zvaničnoj poseti SCG

Dijalogom rešiti

krizu na Kosmetu

Naša ocena je da je interes građana Kosova i nas okolo da se na Kosovu stvore istinski preduslovi za pravni poredak i poštovanje ljudskih prava, kao i za institucije koje će to obezbeđivati - rekao je Crvenkovski, nakon sastanka sa Marovićem

BEOGRAD - Makedonija podržava Srbiju i Crnu Goru na putu u evropske i evroatlantske integracije, što je zajednički strateški cilj dve države, a u svom odnosu prema Kosovu i Metohiji držaće se principa " standardi pre statusa", ocena je makedonskog predsednika Branka Crvenkovskog, posle sastanaka sa Svetozarom Marovićem, predsednikom SCG i Borisom Tadićem, predsednikom Srbije.

- Naša ocena je da je interes građana Kosova i nas okolo da se na Kosovu stvore istinski preduslovi za pravni poredak i poštovanje ljudskih prava, kao i za institucije koje će to obezbeđivati - rekao je Crvenkovski, odmah nakon sastanka sa Marovićem i dodao da njegova zemlja podržava pregovore između Beograda i Prištine, uz učešće međunarodne zajednice, i da će podržati rešenje za Kosovo koje će biti prihvatljivo za sve strane u pregovorima.

Predsednik Marović je istakao da "trajno, demokratsko, pravedno i evropsko" rešenje za Kosovo, ne može biti postignuto "ako pobedi bilo kakva isključivost" i da kroz dijalog treba tragati za najboljim zajedničkim rešenjem. On je izrazio očekivanje da će u 2005. godini biti postignuta "puna evropeizacija SCG", pohvalivši pri tom "ohrabrujuće aktivnosti koje ukazuju da se državna zajednica nalazi na dobrom putu da ispuni deo svojih haških obaveza".
- Ponovio sam u razgovoru s predsednikom Makedonije da je veoma vredno to što rade u Vladi Srbije i da je veoma časno i moralno to što rade pojedinci koji se nalaze na listama optuženih- objasnio je Marović.

Tokom dana Crvenkovski se sastao i sa Borisom Tadićem, a dva predsednika su se saglasila da između Beograda i Skoplja nema otvorenih krupnih pitanja, ali da bi u što skorijem periodu trebalo da bude rešeno pitanje granica između SCG i Makedonije na tromeđi sa Albanijom. Tadić je rekao da je deo granice dve zemlje od Bugarske do Preševa rešen, ali da se deo na tromeđi sa Albanijom mora rešavati uz puno poštovanje odredbi Rezolucije 1244 i uz saradnju sa UNMIK.

Predsednik Srbije je kazao da se razgovaralo o problemu bezbednosti u regionu, kao i o borbi protiv organizovanog kriminala, otkrivši da je dogovoreno organizovanje "okruglog stola" lidera balkanskih zemalja na kojem bi se raspravljalo o ovom problemu.

U. Kandić


vesti po rubrikama

^politika

17:05h

Predsednik Makedonije Branko Crvenkovski juče boravio u zvaničnoj poseti SCG

17:15h

Nenad Popović treći put gost na Molitvenom doručku američkog Kongresa

17:20h

Ministar pravde u Vladi Srbije, za Glas: Pred zakonom svi su jednaki

17:35h

Haški tribunal: Milošević oboleo od gripa

17:40h

Socijalisti se odrekli Miloševića

17:45h

Parlament o imunitetu poslanika SPO

17:50h

Šormaz: Beba - metak u prazno

18:05h

Lazarević kod Patrijarha Pavla

23:46h

Lazarević sa garancijama Vlade sutra u Hagu

23:53h

Tadić: Srbiji su potrebni izbori

00:12h

Beograd će u martu rešiti pitanje Haga
   


     


FastCounter by LinkExchange